Muistatko vielä, millainen oli ensimmäinen iPhone? – Täytti juuri 10 vuotta - Talous - Aamulehti

Muistatko vielä, millainen oli ensimmäinen iPhone? – Täytti juuri 10 vuotta

Sellainen se oli ja tuollainen siitä tuli: iPhone juhli 10-vuotispäiväänsä maanantaina.

10.1.2017 10:33

Muistatko vielä ajan, kun Yhdysvalloissa retein puhelin oli Blackberry ja Suomessa sinullakin oli kännykkä ja iPod erikseen?

Se kausi kääntyi kohti loppuaan aika tarkalleen kymmenen vuotta sitten. Tammikuun 9. päivänä 2007 Applen johtaja Steve Jobs nimittäin esitteli tuotteen, joka oli ”iPod kosketusnäppäimillä, vallankumouksellinen matkapuhelin ja läpimurron tekevä internetviestinnän väline.”

Sovelluskauppaa ensimmäisessä iPhonessa ei vielä ollut, kuten ei 3G:täkään, mutta kyllä vanhan iPhonen iPhoneksi tunnistaa.

Puhelin on luonnollisesti kehittynyt vuosien varrella, mutta säilyttänyt ulkonäkönsä peruslinjat - ja esimerkiksi koti-näppäimen.

Ei siitä mitään tule...

Alkajaisiksi useampikin asiantuntija ennusti, ettei kalliista puhelimesta tule koskaan hittiä. New York Timesin teknologiatoimittaja itse asiassa arveli, ettei koko vehjettä edes synny. (Hän on sittemmin kutsunut omaa ennustetaan yhdeksi historian huonoimmista teknologiaennusteista).

Microsoftin toimitusjohtaja Steve Ballmer puolestaan arvioi itsevarmasti, ettei iPhone nappaa markkinoilta merkittävää osuutta.

Muah, muah, muah, nauroi Jobs luultavasti myöhemmin.

Heti seuraavana vuonna iPhonea myytiin yli 11 miljoonaa, ja Applen kännykkämyynti kasvoi 245 prosenttia. Blackberryä eivät muista enää kuin museot, ja Nokian Navi-näppäinkin alkaa painua monen mielessä unholaan.

Avain kaikkeen vai vaihtoehtovaras?

IPhonet (ja tietysti kännykät ylipäätään) ovat muuttaneet maailmaamme niin, että elämä ilman kädenjatketta tuntuu suorastaan mahdottomalta. Niin mahdottomalta, että kyselyt kertovat osan käyttäjistä luopuvan mieluummin seksistä kuin kännykästään. IPhone on nykyisin avaimemme kaikkeen, kirjoittaa teknologiatoimittaja Om Malik New Yorkerissa.

Toisaalta iPhone vei meiltä vaihtoehdot, väittää Techcrunchin kirjoittaja John Biggs. Jos iPhone ei olisi syntynyt, kännykkämaailma olisi nykyistä monimuotoisempi ja vapaampi niin muotoilun kuin ohjelmistojenkin osalta.

Muuttaako uutuus kaiken?

Steve Jobsin kuolema lokakuussa 2011 sai monet epäilemään, että iPhonen suuruudenajat ovat mennyttä. Esimerkiksi viime vuoden viimeisellä kvartaalilla iPhonen myynti olikin laskussa viitisen prosenttia vuoden 2015 vastaavaan aikaan verrattuna.

Nyt odotellaan uutta iPhonea kymmenenvuotisjuhlan kunniaksi. Tarkkaa julkaisupäivää ei ole, mutta huhut esimerkiksi 3D-kuvista luonnollisesti pyörivät jo täysillä tehoilla.

Applen toimitusjohtaja Tim Cook lupasi yhtiön tiedotteessa sunnuntaina, että iPhonen suhteen paras on vielä tulossa.

Näinköhän?

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos