Lämpötila nousi Pirkanmaalla lähelle hellerajaa – torstaina säässä tapahtuu dramaattinen käänne

Perjantain ja lauantain välisinä öinä lämpötilat saattavat käväistä jopa pakkasen puolella, ja maanpinnassa saattaa olla hallaa.

Keskiviikkona iltapäivästä monet suunnistivat jo rannalle. Kuvassa Rauhaniemen kansankylpylä.

| Päivitetty

Aamulehti

Lämmöstä ja auringosta on saanut nauttia tänään koko Pirkanmaalla, mutta lämpötila ei aivan yltänytkään hellerajaan saakka.

Päivän korkein lämpötila Pirkanmaan mittausasemilla oli Pirkkalan lentoaseman mittausasemalla, jossa lämpötilaksi mitattiin hellerajaa lähentelevä 24,4 astetta. Päivän toiseksi ylin lämpötila mitattiin Tampereella Härmälän mittausasemalla, jossa lämpötila nousi ylimmillään 24,2 asteeseen. Helleraja on 25 astetta.

Juupajoen Hyytiälän mittausaseman ylin lämpötila oli 23,7 astetta, Virtain Äijännevalla 22,3 astetta ja Tampereen Siilinkarilla 21,7 astetta. Siilinkarin mittausasema sijaitsee järven vieressä, mikä selittää hieman muita mittausasemia alhaisemman lämpötilan.

Ilmatieteen laitoksen päivystävän meteorologi Heikki Sinisalon mukaan lämpötila Pirkanmaalla on ollut lähipäivinä hieman korkeampi kuin yleensä tähän aikaan vuodesta, mutta poikkeuksellisen lämpimistä säistä ei kuitenkaan ole kyse. Keskilämpötila tähän aikaan vuodesta on yleensä hieman alle 20 astetta, mutta vuosittain voi olla suuriakin vaihteluita.

Torstaina viilenee

Aiemmin keskiviikkona Ilmatieteen laitoksen päivystävä meteorologi Petri Hoppula arvioi, että helleraja voisi rikkoutua tänään Pirkanmaalla.

”Yli 25 lämpöasteen raja saattaa rikkoutua aika laajallakin alueella Etelä- ja Keski-Suomen alueella iltapäivästä noin kolmen ja viiden välillä. Riippuu toki siitä, kuinka pilvistä on, mutta sään pitäisi pysyä selkeänä näillä alueilla”, Hoppula sanoi.

Suomensaaren uimarannalla Lielahdessa oli jo kesäinen tunnelma.

Kesäkelit eivät kuitenkaan jatku kauaa, sillä torstaina säässä tapahtuu dramaattinen käänne.

”Torstaina Keski- ja Etelä-Suomen yli kulkee kylmä rintama, joka voi romahduttaa lämpötilaa jopa kymmenen asteen verran. Torstain vastaisena yönä näillä alueilla saattaa myös sadella. Vettä voi tulla kolmesta kymmeneen milliin asti.”

Hoppulan mukaan tämänkaltainen muutos säässä ei ole mitenkään poikkeuksellinen.

”Aika usein tällaisia pudotuksia tapahtuu.”

Loppuviikosta hallanvaaraa

Kylmät kelit kurittavat Etelä- ja Keski-Suomea viikon loppupuolelle saakka, Hoppula kertoo.

”Aika poutaista pitäisi olla, vaikkakin kylmää. Perjantaina alueilla mitataan noin 10–13 asteen lämpötiloja. Perjantain ja lauantain välisinä öinä lämpötilat saattavat käväistä jopa pakkasen puolella, ja maanpinnassa saattaa olla hallaa.”

Meteorologin mukaan loppuviikon sää jatkuu kuitenkin poutaisena.

”Sateita ei siis pitäisi olla.”

Lue lisää: Tässä ovat Pirkanmaan aurinkoisimmat terassit – katso 41 paikan huikea lista terasseista, joilla paistaa varmasti

Lue lisää: Tampereella järvivesi on lämpimimmillään jo yli 20 astetta – kesäinen kuva­galleria: mittasimme lämpötilat ja kysyimme, tuliko uidessa kylmä

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut