Torstaina ja perjantaina mitattiin kevään korkeimmat lämpölukemat Pirkanmaalla – aurinkoista säätä ei kestä kauaa

Pirkanmaalla ja Etelä-Suomessa on vielä lauantaina lämmintä ja aurinkoista, mutta kylmempää ilmaa alkaa virrata maahan pohjoisesta lähtien.

Tammelantori perjantai-iltapäivän auringossa huhtikuun 21. päivä.

Tänään perjantaina on suuressa osassa Suomea ollut kevään tähän asti lämpimin päivä. Helsinki-Vantaan lentoasemalla mitattiin 19,1 lämpöastetta kolmelta iltapäivällä, kertoo Ilmatieteen laitos. Lukema on vuoden tähän asti korkein.

Edellinen kuluvan kevään lämpöennätys oli eiliseltä torstailta, jolloin Helsingissä ja Porvoossa mitattiin 18,8 astetta.

Pirkanmaalla kevään korkeimmat lämpölukemat on mitattu torstaina ja perjantaina. Ilmatieteen laitoksen päivystävän meteorologin Antti Jylhä-OIlilan mukaan maakunnan lämpötilat ovat liikkuneet korkeimmillaan 15–17 asteen tuntumassa.

”Eilisen korkein lukema, 16,8 lämpöastetta, mitattiin mittauspisteellämme Härmälässä. Tämän päivän korkein lukema mitattiin puolestaan Tampere–Pirkkalan lentokentältä, jossa oli 16,7 lämpöastetta. Varmasti jossain päin maakuntaa on ollut vielä lämpimämpääkin.”

Terminen kevät on alkanut

Kevään tähän asti korkeimpia lämpötiloja on tänään mitattu myös muualla Suomessa, etenkin maan etelä- ja keskivaiheilla.

”Ne eivät ole mitään isoja ylityksiä millään paikkakunnalla. Muutamalla kymmenyksellä lähinnä on ylitetty”, kertoo meteorologi Tuukka Keränen Ilmatieteen laitokselta.

Keräsen mukaan myös terminen kevät on alkanut suuressa osassa maata. Terminen kevät tarkoittaa sitä, että vuorokauden keskilämpötila nousee pysyvämmin nollan yläpuolelle.

”Sanotaan, että varmaan Oulun korkeudelta etelään aletaan jo pysyvästi olla plussan puolella keskilämpötiloissakin.”

Viikonloppuna viilenee

Viikonlopun aikana sää viilenee ja maahan saapuu sateita, aina Pohjois-Suomesta alkaen.

”Huomenna etelässä on vielä lämmin ja aurinkoinen päivä. Lämpötilat ovat tämän päivän kanssa hyvin samanlaisia”, Keränen sanoo.

Lauantain jälkeen myös Pirkanmaalla alkaa sataa, povaa puolestaan Jylhä-Ollila.

”Lauantaina on todella aurinkoista ja lämmintä, mutta sen jälkeen maakuntaan on odotettavissa sadetta ja pilvisyyttä. Mitään takatalvea ei ole odotettavissa, mutta toki aurinkoisen lämmön jälkeen noin +10 asteen lämpötilat voivat tuntua viileämmiltä. Sade voi kuitenkin olla hyvä uutinen katupölyn kannalta”, hän pohtii.

Pohjois-Suomeen taas virtaa lauantaina kylmempää ilmaa pohjoisesta. Lämpömittarin lukemat putoavat nollan paikkeille, ja pohjoisessa Lapissa ajokeli muuttuu huonoksi lumisateen vuoksi.

”Siellä lämpötilat putoavat tähän päivään verrattuna noin kymmenellä asteella”, Keränen sanoo.

Sunnuntaina sää viilenee selvästi myös muualla maassa. Aivan eteläisimmässä Suomessa lämpötilat pysyttelevät vielä kymmenen asteen yläpuolella.

”Mutta jo Keski-Suomen paikkeilla ollaan enää muutamassa lämpöasteessa. Sateita alkaa myöskin olla maan keskivaiheilla. Siinä sitten voi vähän lumisempana olomuotonakin sataa ainakin Kainuun seudulla, ehkä jopa Jyväskylän tasalla asti.”

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut