Näin Aamulehden lukijat muistelevat lähihistorian kovimpia lumimyrskyjä: ”Pääsin juuri pelastautumaan rampista ulos, ennen kuin motari meni täysin tukkoon”

Kun maaliskuu vaihtuu huhtikuuksi, lunta on satanut melkein joka vuosi taivaan täydeltä. Muistatko kaikki lumipyryt viime vuosilta? Kokosimme lumikuvia ja Aamulehden lukijoiden muistoja 2000-luvun lumipyryjen keskeltä.

Maanantain lumimyteri heikensi näkyvyyttä ja sai monet turvautumaan etätyömahdollisuuteen.

| Päivitetty

Aamulehti

Pirkanmaa on parin päivän kuluessa peittynyt lumeen, vaikka moni odotti jo kevättä. Pettymys takatalvesta ei suinkaan yllätä ensimmäistä kertaa, sillä myös parina viime vuosikymmenenä huhtikuun kynnykselle tai huhtikuuhun on mahtunut lumisia päiviä.

Enemmistö Aamulehden verkkokyselyyn vastanneesta 12 lukijasta kertoi muistavansa erityisesti Pyryn päivän vuodelta 2006.

Kokosimme yhteen kuvia ja lukijoiden tarinoita menneiden vuosien lumisista päivistä.

Huhtikuu 2022

”56 päivää kesäkuun alkuun, 108 senttiä lunta”, kirjoitettiin Aamulehdessä 6. huhtikuuta. Juupajoella rikottiin ennätyksiä lumen määrässä huhtikuussa 2022.

Yksi Aamulehden lukijoista oli juuri muuttanut omakotitaloon ja kuvaa kokemustaan näin:

Viime vuoden 2022 lopputalven lumirysäys oli hyvää "tervetuloa omakotiasujaksi" -shokkihoitoa juuri omakotitaloon muuttaneelle pariskunnalle. Jäi mieleen, eikä isompikaan lumimäärä enää paljon hetkauta kun tuli heti tutuksi! -Eveliina Reponen

Pispalan valtatiellä Tampereella tuprutti lunta 4. huhtikuuta 2022.

Juupajokelainen Reino Saarinen kaivoi autoa valtavan lumikasan alta 6. huhtikuuta 2022.

Tasaista lumisadetta huhtikuussa 2021

Myöskään vuonna 2021 ei vältytty takatalvelta, sillä Tampereen seudulla tuli tasaisesti lunta huhtikuun alussa. Lumikaaosta ei päässyt syntymään, mutta lunta oli runsaasti.

Lunta satoi sakeasti 6. huhtikuuta 2021.

Lumisade yllätti pyöräilijän Tampereella 6. huhtikuuta 2021.

Karmea keli Pohjois-Pirkanmaalla 2019

Pohjois-Pirkanmaalle satoi yhden iltapäivän aikana jopa 20 senttiä lisää lunta 8. huhtikuuta 2019. Lumisadealue liikkui Tampereelle ja hankaloitti erityisesti liikennettä.

Lue lisää: Lumimyräkkä sekoitti liikenteen Pirkanmaalla, kun maahan tuiskutti jopa 20 senttiä lunta, ja lisää on luvassa yön aikana – ”Kertynyt lumi on siellä vielä kiusana”

Kaksi lukijaa muisteli myös vuoden 2017 huhtikuussa yllättänyttä lumisadetta, joka toi kuun lopussa ainakin Juupajoen Hyytiälän mittausasemalle 12 senttimetriä lunta.

Huhtikuun lumikaaos 2012

Moni hieraisi vuonna 2012 silmiään, kun aprillipäivän tienoilla 2. huhtikuuta alkoi tupruttaa runsaasti lunta. Tampereelle satoi Pellervon päivän lumipyryssä 2. huhtikuuta kerralla 25 senttiä lunta.

Ysitie ja Kolmostie tukkeutuivat kolareista Tampereella, ja Ysitiellä Karkuvuoren tunnelin kohdalla autojonot olivat arviolta 10 kilometrin mittaiset Jyväskylän suuntaan. Ketjukolareissa oli mukana kymmeniä autoja.

Kolmostie laitettiin kiinni, matka Kaukajärveltä Lempäälään kesti miehellä liki kaksi tuntia kiertoteitä. -Kirsi Korhonen

Yksi Aamulehden lukijoista kertoo myös selvinneensä Pellervon päivänä 2012 hurjasta ajomatkasta juuri kortin saaneena kuljettajana. Toinen lukija puolestaan muistaa päivän ikimuistoisena opiskelijavuosiltaan:

Pellervon päivänä olin menossa TTY:n raksafuksien haalaripalkkiosaunaan. Selvisin matkasta autolla hyvin ja pääsin juuri pelastautumaan Partolan rampista ulos, ennen kuin motari meni täysin tukkoon. 2012 valtaosa ihmisistä oli vaihtanut jo kesärenkaisiin, mikä näkyi normaalia pahempana kaaoksena. Itselläni oli onneksi talvirenkaat, joten mitään ongelmia ei ollut. -Juho Ojares

Audi-kuskilla meni hermot Onkiniemenmäessä.

Kolmostie ja Ysitie olivat täysin umpisolmussa huonon sään ja lumipyryn takia. Paunun linja-auto kolaroi Ysitiellä huhtikuussa 2012.

Karkuvuoren tunnelin lähellä Ysitiellä tapahtui 2. huhtikuuta 2012 onnettomuus huonon kelin vuoksi.

Pyryn päivä 2006

Toisinaan lunta on tullut runsaasti myös alkutalvesta. Lukijoiden enemmistö muistaa yhä vuoden 2006 Pyryn päivän myrskyn, joka sekoitti pahanpäiväisesti liikennettä 1. marraskuuta.

Pyryn päivänä olin menossa mopolla työharjoitteluun. Kaaduin muutaman kilometrin aikana kolmesti. -Juho Ojares

Pyryn päivä 2006 oli legendaarinen. Sattuva nimipäivä ja totaalinen liikennekaaos. -Petri Jarske

Pyryn päivän myrsky 1. marraskuuta tukki liikenteen täysin.

Tuuli oli pyryttänyt yhden ajokaistoista umpeen Paasikiventiellä.

Janika-myrsky vuonna 2001

Yksi lukijoista muistaa vielä myös marraskuun 2001 Janika-myrskyn. Tuolloin myräkkä aiheutti paljon tapahtumia muutaman päivän sisään:

Edellisenä päivänä 10-vuotiaan tyttäreni kaverilla kissa kävi tytön sääreen kiinni niin, että siihen piti laittaa neljä tikkiä. Tikkijalkaa olisi pitänyt huuhdella paljon, mutta seuraavan päivän myrsky katkaisi kotoa sähköt ja koska meillä on porakaivo niin vettäkään ei tullut. Myrskypäivän iltana mies oli tulossa iltavuorosta kotiin puolen yön jälkeen. Muutama kilometri ennen kotia suuri kuusi oli kaatunut tielle. Onneksi vauhtia ei miehellä ollut kovin paljon. Törmäsi kuitenkin puuhun. Mies ehti nousta autosta ja kävellä vähän etäämmälle, kun toinen iso kuusi kaatui ja viisti auton takapään! Sanomattakin oli selvää, ettei autosta paljon jäljelle jäänyt. Pari päivää kun lapsiperheessä sinnittelee ilman sähköä ja vettä, niin kaikki keinot on otettava käyttöön. Kannoin pakasteita työpaikan pakastimeen ja käytiin esimieheni luvalla siellä myös koko porukka suihkussa. Siinä muutaman päivän aikana oli niin paljon tapahtumia, että jäi mieleen. -Jaana Luukkanen

Oikaisu 28.3.2023 kello 12.47: Vuoden 2012 lumipyryllä oli väärä päivä. Lumipyry oli 2.4.2012, ei 1.4.2012, kuten jutussa virheellisesti väitettiin.

Oikaisu 29.3.2023 kello 17.50: Vuoden 2001 myrsky oli nimeltään Janika ei Janita.

Täsmennys 30.3.2023 kello 9.13: Jutusta syntyi aiemmin käsitys, että huhtikuun 2012 pyryssä raksafuksien haalaripalkkiosaunaan ajanut kuljettaja olisi juuri saanut ajokortin. Äskettäin kortin saanut kuljettaja oli eri lukija kuin lukija, joka ajoi haalaripalkkiosaunaan.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut