Lumisateet haittaavat liikennettä eteläisessä Suomessa keskiviikkona – Pirkanmaalle voi tulla muutama sentti

Talvinen sää jatkuu, kun maaliskuu etenee Suomessa ajankohdan keskimääräisiä lämpötiloja kylmemmässä säässä.

Tampereella herättiin tiistaina yli 20 asteen pakkaseen. Mältinrannassa Tammerkoski höyrysi aamuseitsemän jälkeen.

7.3. 8:41 | Päivitetty 7.3. 22:18

Aamulehti

Lännestä saapuva lumisade muuttaa liikennesään eteläisissä maakunnissa huonoksi ja osittain erittäin huonoksi, varoittaa Ilmatieteen laitos. Etelä-Suomessa on syytä ajaa maanteillä hyvin varoen keskiviikkona.

Ajokeli saattaa olla erittäin huono keskiviikkona Uudellamaalla ja Kymenlaaksossa. Lisäksi on annettu huonon ajokelin varoitus Satakunnasta Etelä-Savoon kulkevalle linjalle sekä muulle alueelle siitä etelään.

Lunta saattaa kertyä paikoin kymmenkunta senttiä. Säätä heikentää osaltaan sisämaankin puolella navakasti puhaltava tuuli.

Pirkanmaallakin lunta voi tulla muutama sentti, mutta runsaimmat sateet jäävät maakunnan eteläpuolelle, sanoo Ilmatieteen laitoksen päivystävä meteorologi Hannu Valta.

”Keskiviikkona päivällä puhaltaa kylmä koillistuuli, mikä saa lämpötilan tuntumaan kylmemmältä kuin tiistaina. Pakkasta on keskiviikkona 6–7 astetta.”

Talviset säät jatkuvat

Torstain vastaisena yönä taivas taas selkenee ja tuulet heikkenevät, jolloin pakkanen pääsee kiristymään pariinkymmeneen asteeseen.

”Kylmä ilmamassa pysyy Suomen päällä. Torstaina päivällä on 7–8 pakkasastetta ja perjantaina hieman lauhempaa.”

Viikonloppuna Suomea lähestyy matalapaine ja laaja lumisadealue, mutta sen reittiin liittyy vielä Vallan mukaan epäselvyyksiä. Selvää kuitenkin on, että talviset säät jatkuvat.

Forecan tuoreen kuukausiennusteen mukaan maaliskuu etenee Suomessa ajankohdan keskimääräisiä lämpötiloja kylmemmässä säässä. Tällä viikolla poikkeama tavanomaista kylmempään suuntaan on jopa 3–10 astetta.

Pirkanmaalla koettiin talven kylmin yö

Maanantain ja tiistain välinen yö oli vuodenaikaan nähden poikkeuksellisen kylmä Pirkanmaalla. Tampere–Pirkkalan lentoasemalla mitattiin Ilmatieteen laitoksen mukaan yön tunteina enimmillään 21,5 pakkasastetta. Pirkanmaalla kaikkein kylmintä oli kuitenkin Virroilla, jossa oli pakkasta 26,6 astetta

”Tämä oli Pirkanmaan kylmin yö tänä talvena”, vahvistaa Valta.

Vallan mukaan on poikkeuksellista, että talven kovimmat pakkasyöt koetaan vasta maaliskuussa. ”Karkea arvioni on, että tällaista sattuu kerran 10–15 vuoteen, eli tämä on harvinaista, muttei tavatonta.”

Viimeksi vastaavaa koettiin Vallan muistin mukaan vuonna 2008, jolloin alkutalvi oli lauha ja vasta maaliskuulla tuli pakkasia.

Koko maan tasolla kylmintä oli jo sunnuntain ja maanantain välisenä yönä, jolloin Utsjoki–Kevojärvellä mitattiin pakkasta peräti 35 astetta. Tiistain vastaisena yönä siitä jäätiin pari astetta. Kylmintä oli pohjoisessa Suomessa Kilpisjärvellä –33 astetta.

Lue lisää: Ajokelivaroitus osassa maata, sää tavanomaista kylmempi – Utsjoella mitattiin kuluvan talven pakkasennätys

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut