Lunta tulee viikonloppuna jopa 10 senttiä Pirkanmaalla – etelään suuntavia varoitetaan heikosta ajokelistä

Suomeen saapuu perjantai-iltana lumisadealue, jonka ennustetaan hankaloittavan liikennettä sekä katkovan paikoin myös sähköjä.

Lumisade sekoitti Tampereen liikennettä tammikuun alussa. Tulevana viikonloppuna liikenteessä on hyvä varautua samankaltaisiin sääolosuhteisiin.

16.2. 21:03

Aamulehti

Ilmatieteen laitoksen mukaan runsas lumisade hankaloittaa liikennettä tulevana viikonloppuna. Huonon ajokelin ja Etelä-Suomen talvilomaliikenteen uskotaan lisäävän liikenneonnettomuuksien todennäköisyyttä.

”Jos lauantaina suunnittelee lähtevänsä liikenteeseen, tiedossa on huonoa ajokeliä,” kertoo Ilmatieteen laitoksen päivystävä meteorologi Tuukka Keränen.

Tämän hetkisten ennusteiden mukaan runsasta lumisadetta on luvassa etenkin Uudellamaalla sekä Varsinais-Suomessa. Paikoin lunta saattaa sataa jopa 20 senttimetriä. Näillä alueilla lumi saattaa kertyä puihin ja aiheuttaa erilaisia vahinkoja, jopa sähkökatkoksia.

Lauantaina kylmenee

Keräsen mukaan lunta saadaan viikonlopun aikana runsaasti myös Pirkanmaalla, vaikkakin vähemmän kuin eteläisissä ja läntisissä maakunnissa.

”Lauantain ja sunnuntain aikana saattaa tulla tuollainen reipas kymmenen senttiä lunta.”

Lopulliseen lumikertymään vaikuttaa paljon loppuviikon lämpötila. Keränen kertoo, että vielä tässä vaiheessa on vaikeaa sanoa kummalle puolen nollaa lämpötilamittarin lukema jää.

”Todennäköisesti sisämaassa ja Pirkanmaan suunnilla lämpötila on lauantaina pakkasen puolella. Perjantaina on varmaan vielä pari lämpöastetta, mutta siitä se sitten pakastuu.”

Lämpötila vaikuttaa siihen, kertyykö myös Pirkanmaalla tykkylunta puihin. Keränen arvioi, että pakkasesta johtuen lumesta ei muodostu sisämaassa samalla tavalla tarttuvaa ja raskasta kuin etelämmässä.

Ensi viikolla lumisateet väistyvät koko maassa. ”Kun uusi viikko alkaa, sateet näyttäisivät vähenevän tältä erää. Ainakaan mitään näin merkittäviä sateita ei ole enää luvassa.”

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut