Lumipeite on nyt tavallista paksumpi Tampereella – Jalankulkuväylät ja sivutiet muuttuvat liukkaiksi

Yhdellä paikkakunnalla Suomessa ei ole nyt lunta lainkaan. Keskiviikosta alkaen luvassa on painavaa ja vetistä suojalunta.

Valkeakosken Kauppatoria aurattiin maanantaina aamupäivällä 9. tammikuuta.

9.1. 22:01

Aamulehti

Tampereen seudulla on nyt tämän talven toistaiseksi korkein lumipeite Tampereen Härmälän ja Nokian Tottijärven mittauspisteiden mukaan.

Maanantaina aamulla 9. tammikuuta Härmälässä lumen syvyys oli 27 senttimetriä. Lunta satoi päivän kuluessa niin, että illalla Härmälässä lunta oli jo 31 senttimetriä. Tottijärvellä lunta oli kello 8 maanantaiaamuna 23 senttimetrin syvyydeltä.

Juupajoella lunta oli maanantaiaamuna 39 senttimetriä paksu kerros. Tätäkin enemmän Juupajoella oli lunta 30. joulukuuta, jolloin lumipeitteen syvyys oli 43 senttiä.

Forecan sääpalvelun päivystävä meteorologi Anna Latvala huomauttaa, että lumen syvyys voi vaihdella paljonkin muutamien kilometrienkin matkalla. Latvalan mukaan lumipeite on Tampereen seudulla nyt hieman tavallista paksumpi. ”Tähän aikaan talvesta Pirkanmaalla on tavallisesti lunta 10– 20 senttimetriä.”

Yhdellä paikkakunnalla ei ole lunta

Suomessa eniten lunta oli maanantaina Kittilän Pokassa: 63 senttimetriä. Se on Latvalan mukaan melko tavanomainen määrä.

Suomessa on yksi paikkakunta, jossa lunta ei ole nyt ollenkaan: Ahvenanmaan Jomala. Toiseksi vähiten lunta on Turun lähellä Paraisilla: vain 2 senttimetriä paksulti.

Lunta sataa lisää tiistain kuluessa, mutta sää alkaa lauhtua tiistaina ja lämpötila menee plussan puolelle viimeistään keskiviikon vastaisena yönä. Keskiviikosta alkaen lämpötila vaihtelee nollan ja muutaman plusasteen välillä aina viikonloppuun asti.

”Jo satanut lumi painuu kasaan ja osa uudesta lumesta osa sataa vetenä, mikä tekee lumesta painavaa. Jalankulkuväylät ja sivutiet muuttuvat märiksi ja liukkaiksi”, Latvala kertoo.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut