Suomeen rantautuu heti alkuviikosta lumimyräkkä: tuuli lisää pakkasen purevuutta, lunta voi tulla jopa toistakymmentä senttiä

Päivystävän meteorologin mukaan maan etelä- ja keskiosissa on syytä varautua myräkän aiheuttamiin sähkökatkoihin ja huonontuneeseen ajokeliin.

Tampereelle on jo viikonlopun aikana saatu uutta lunta. Lisää on luvassa alkavalla viikolla. Tämä lumisade kuvattiin Lapintiellä lauantailla 10. joulukuuta.

11.12.2022 12:52

STT

Suomen etelä- ja keskiosiin maanantaina rantautuva lumimyräkkä tuo mukanaan paikoin kovia tuulia ja yli kymmenen senttiä lunta. Forecan sääpalvelun mukaan lumipyry leviää Etelä- ja Keski-Suomeen maanantai-iltapäivän ja illan aikana.

”Suomea lähestyy Viron puolelta syvä matalapaine. Lumipyryä edeltää kylmä pohjoisviima, joka voimistuu Etelä- ja Keski-Suomessa huomenna”, päivystävä meteorologi Ilkka Alanko kertoo. ”Sitten iltapäivän ja illan aikana maan etelä- ja keskiosiin leviää kaakosta lumipyry.”

Tuuli voimistuu yhä maanantai-illan mittaan. Alangon mukaan sisämaassa koetaan huomenna yli 15 metriä sekunnissa puhaltavia puuskia. Suomen eteläisillä merialueilla tuuli voi yltyä jopa myrskylukemiin.

Myräkässä lunta sataa Alangon mukaan 10–15 senttiä. Kinoksissa lunta voi olla tätä enemmän. ”Tuuli kinostaa lunta, eli paikoitellen voi olla enemmänkin lunta maassa. Pyry tosin liikkuu koko ajan, joten se ei jää paikalleen satamaan yhteen paikkaan.”

Ennusteiden perusteella lunta on luvassa myös Pirkanmaalle.

Tuntuu kireämmältä

Pakkanen liikkuu lumimyräkän alueella maan etelä- ja keskivaiheilla huomenna 10–15 miinusasteessa. Tuulen vaikutuksesta sää tuntuu kuitenkin selvästi kylmemmältä.

”Noin kymmenen asteen pakkanen tuntuu voimakkaan tuulen kanssa kymmenen astetta kireämmältä”, Alanko sanoo. ”Kyllä huomiset lämpötilat tuntuvat siten parinkymmenen asteen pakkaselta.”

Kovimpia pakkaslukemia ei nähdä kuitenkaan maan etelä- tai keskiosissa vaan pohjoisessa. Alangon mukaan korkeapaine vahvistuu huomenna Pohjois-Suomessa ja tuulet ovat alueella heikkoja.

”Lapissa mitataan huomenna paikoitellen 30 astetta pakkasta”, Alanko toteaa.

Voi aiheuttaa ongelmia

Alangon mukaan maan etelä- ja keskiosissa on maanantaina syytä varautua myräkän aiheuttamiin sähkökatkoihin ja huonontuneeseen ajokeliin.

”Tuuli on huomenna huomattavan kovaa. Se voi aiheuttaa sähkökatkoja ja nostaa lunta ajoteille”, Alanko sanoo. ”Liukkailla teillä tuulisuus vaikuttaa ajamiseen. Kova puuska tuntuu heti autossa, kun tuuli pääsee puhaltamaan yllättäen sivusta. Lisäksi lumisateet heikentävät näkyvyyttä.”

Alanko lisää, että myös raideliikenne on kunnon myräkässä usein vaikeuksissa lumen kanssa.

Sääennusteen mukaan myräkkä alkaa laantua tiistaiaamun aikana.

”Lumipyry liikkuu maanantai-illan ja tiistaiyön aikana länteen sekä pohjoiseen. Tiistaiaamuna lumipyry ulottuu maan länsiosasta Kainuuseen”, Alanko sanoo. ”Tiistaiaamun aikana lumipyry jatkaa edelleen liikkumistaan lännen ja pohjoisen suuntaan. Samalla lumipyry heikkenee.”

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut