Aurinko pimenee osittain ensi viikon tiistaina koko Suomessa

Ensi viikon pimennys on Suomessa suurimmillaan idässä ja pohjoisessa. Aurinkoon ei saa katsoa ilman silmien suojaamista.

Osittainen auringonpimennys kuvattiin Helsingissä 10. kesäkuuta 2021.

18.10. 11:25

Koko Suomessa näkyy ensi viikon tiistaina osittainen auringonpimennys, kertoo Tähtitieteellinen yhdistys Ursa.

Pimennys on suurimmillaan idässä ja pohjoisessa, muun muassa Utsjoella, Sodankylässä ja Joensuussa. Länsi- ja Etelä-Suomessa pimennys on pienempi. Kuu peittää Auringon halkaisijasta Utsjoella parhaimmillaan 69 prosenttia ja Maarianhaminassa 59 prosenttia.

Osittaisia auringonpimennyksiä ei yleensä huomaa, jos niitä ei katso suoraan, sanoo Ursan tiedottaja Anne Liljeström. Auringonpimennys etenee hitaasti, ja ihminen on tottunut siihen, että kirkkaus vaihtelee.

”Mutta jos ottaa vaikka valokuvan ympäröivästä maisemasta samoilla asetuksilla ennen pimennystä ja pimennyksen syvimmällä hetkellä ja vertaa kuvia toisiinsa, ero on selkeä”, Liljeström vinkkaa.

Pimennys alkaa tiistaina noin kello 12.10 ja päättyy puoli kolmen aikaan. Syvimmillään se on noin kello 13.20.

Edellisen kerran Suomessa on nähty osittainen auringonpimennys viime vuoden kesäkuussa. Seuraava osittainen auringonpimennys koko maassa nähdään maaliskuussa 2025, mutta se ei ole yhtä syvä kuin tämänvuotinen.

”Kyllä tämä on lähivuosien pimennyksistä ihan parhaita”, Liljeström sanoo.

”Tietysti ei ajankohdaltaan, koska lokakuussa usein Suomessa on pilvistä.”

Suurempi pimennys Suomessa nähdään seuraavan kerran elokuussa 2026, jolloin Auringosta peittyy esimerkiksi Helsingissä 83 prosenttia. Osassa Eurooppaa nähdään tuolloin täydellinen auringonpimennys.

Lue lisää: Osa aurinkoa pimeni hetkeksi koko maassa, mutta Tampereella ilmiön seuranta lässähti – aurinko näyttäytyi vartin verran juuri ennen pimennyksen loppua

Ei paljain silmin aurinkoon

Auringonpimennystä katsoessa silmät tulee suojata. Auringon infrapunasäteily aiheuttaa verkkokalvolla vaurioita jo muutamassa sekunnissa, eikä vahinkoa huomaa heti, Ursan tiedotteessa muistutetaan.

Silmät voi suojata asianmukaisilla pimennyslaseilla. Myös hitsarinlasi numero 14 suodattaa Ursan mukaan infrapunasäteilyä riittävän hyvin.

Kamerat, kiikarit ja kaukoputket on suojattava suodatinkalvolla.

”Valotettuja filmejä, noettuja laseja tai tavallisia aurinkolaseja ei missään nimessä tule käyttää pimennyksen tarkkailuun”, Ursa varoittaa tiedotteessa.

Ulkona on pimennyksen aikana turvallista olla, eikä Auringon säteily silloin poikkea tavallisesta.

Ursa järjestää pimennyksen seurantatapahtuman Helsingissä Kaivopuiston tähtitornilla kello 12 alkaen, jos taivas on riittävän selkeä.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut