Harvinainen ilmiö syksyllä: ukkonen jylisi voimalla pitkin Pirkanmaata myöhään illalla sunnuntaina – ”Äsken tärisi koko talo”

Meteorologin mukaan ukkosten syynä on syyssään ”kesänoloinen tilanne”.

16.10. 22:50

Aamulehti

Nokian yli kulki myöhään sunnuntaina syksyisin harvinainen sääilmiö: kaupungissa kuultiin ukkosen jylinää ja nähtiin salamankin välkähtävän. Myös Ylöjärveltä on kerrottu ukkosista sunnuntai-iltana.

Ilmatieteen laitoksen päivystävä meteorologi Juha Juntunen vahvistaa kello 22.30 aikaan, että Pirkanmaalla Tampereen länsipuolella on ollut 9–10 maasalamaa ja joitakin pilvisalamoita.

Onko harvinaista, että syksyllä ukkostaa?

”Kyllä se suhteellisen harvinaista rupeaa olemaan. Ei niitä ihan joka vuosi kuitenkaan ole”, Juntunen sanoo.

Merellä ja Varsinais-Suomessa syysukkosia on ollut enemmän, mutta Pirkanmaalla syysukkoset jäävät harvinaisiksi, koska kesän päätyttyä olosuhteet eivät ole yhtä suotuisat ukkospilvien syntyyn.

Ukkonen syntyy joko siten, että kylmä ja kuiva ilmamassa kohtaa kostean ja lämpimän, tai kun aurinko lämmittää maan pinnasta kuumaa ja kosteaa ilmamassaa, joka tiivistyy ukkospilviksi.

Juntusen mukaan ukkosia esiintyy nyt Lounais- ja Länsi-Pirkanmaalla siksi, että sää on ollut ajankohtaan nähden harvinaisen lämmin.

”Tässä nyt menee kylmä rintama ylitse ja on jopa kesäisenoloinen tilanne, ja se saa tämän aikaiseksi. Kyllä ukkosia voi olla keskellä talveakin ja jopa lumipyryssä yksittäisiä ukkosia olen itsekin havainnut.”

Aamulehden uutispäällikkö Vesa Laitinen kuvaili, että Ylöjärvellä ukonilma kuulosti hetkittäin, kun joku olisi räjäytellyt pommeja.

”Äsken tärisi koko talo.”

Akaan Viialan ja Toijalan alueella puolestaan satoi kello 22.45 aikaan paikoittain rajusti ja voimakkaiden kuurojen mukana satoi myös rakeita.

Energiaviraston ylläpitämän vikakartan mukaan kello 23 Pirkanmaalla ei ollut käynnissä yhtään sähkökatkoa.

Aamulehden lukijat kertoivat nopeasti Facebookissa uutisen julkaisun jälkeen, että ukkoshavaintoja, joko jylinää tai salamoita havaittiin laajasti ainakin Tampere–Sastamala–Nokia–Ylöjärvi-alueella.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut