Tampereella nähtiin varhain keskiviikkona kirkas ja suuri sateenkaari – Pirkanmaa säästyy torstain myrskyltä

Sateenkaari voi olla erityisen näyttävä silloin, kun aurinko on juuri laskemassa tai nousemassa.

Lukijan lähettämä kuva paljastaa, kuinka näyttävä sateenkaari oli.

5.10. 9:06 | Päivitetty 5.10. 17:41

Aamulehti

Tampereella nähtiin varhain keskiviikkoaamuna kirkas ja näyttävä sateenkaari. Poikkeuksellisen sateenkaaresta tekee se, että taivaalta ei juurikaan satanut vettä sen ilmestymishetkellä. Havaintoja tehtiin laajasti ympäri kaupunkia.

Päivystävä meteorologi Paavo Korpela Ilmatieteen laitokselta kertoo, että auringonnousun tai -laskun hetkellä sateenkaari voi olla erityisen näyttävä. Silloin sateenkaari on tavallista korkeammalla ja näyttää isommalta.

Sateenkaari ulottui taivaalta maahan asti.

Kun sateenkaari on näkynyt taivaalla, aurinko on ollut juuri nousemassa idästä ja paistanut pilvipeitteeseen tulleen aukon läpi hyvin matalalta kohti sadealuetta. Aurinko nousi Tampereella keskiviikkoaamuna kello 7.41.

”Aurinko on ollut sateenkaarta katsovan selän takana, ja katsoja on katsonut silloin sateeseen päin. Havaitsijan kohdalla ei tarvitse silloin sataa vettä. Tällaisissa tilanteissa sateenkaari syntyy.”

Aurinko kurkisti keskiviikkoaamuna pilvipeitteen läpi. Taivas värjäytyi kauniin punaiseksi Tampereen keskustan yllä.

Pilvistä ja sateista

Sateenkaari näkyi taivaalla vain hetken aikaa ennen kuin tumma pilvipeite jo palasi. Kello kahdeksan jälkeen aamulla taivas näytti jälleen tavallisen tummalta ja syksyiseltä. Paavo Korpelan mukaan keskiviikko on Pirkanmaalla pilvinen ja sateinen.

Aiemmin Ilmatieteen laitos ennusti torstaille myrskyä, mutta keskiviikkona kello 17 aikoihin Pirkanmaa vaikutti säästyvän siltä. Päivystävän meteorologin Juha Jantusen mukaan kovimmat tuulet jäävät merelle. ”Sellaista normaalia, voimakasta syystuulta on, mutta myrskystä ei voida puhua.” Jossain vaiheessa päivää voi pilkahtaa myös aurinko.

Korpela arvioi aiemmin, että torstain vastaisena yönä voi olla jopa 12–13 astetta lämmintä. Asiaan vaikuttaa hänen mukaansa Suomeen saapuva matalapaine. Se voimistuttaa tuulta, joka sekoittaa lämmintä ilmaa. Siksi lämpötila nousee yöllä.

Jantusen mukaan myös perjantaina on tuulista, muttei silloinkaan myrskyä. Myös vettä voi sataa. Ilmatieteen laitos on kuitenkin antanut Pirkanmaalle varoituksen voimakkaasta tuulesta. Sen mukaan vaarallisen voimakkaan lounaistuulen todennäköisyys on 40 prosenttia perjantaiaamusta perjantai-iltaan. Tuulen nopeus voi olla puuskissa 15 metriä sekunnissa.

Lue lisää: Pörssisähkö on nyt poikkeuksellisen halpaa – yön tunteina sähkön hinta on jopa miinuksella

Aurinko on ollut kuvanottohetkellä juuri nousemassa idästä ja paistanut pilvipeitteen läpi kohti sadealuetta.

Aurinko nousi Tampereella keskiviikkoaamuna kello 7.41.

Päivitetty 5. lokakuuta kello 17.39: Lisätty päivystävän meteorologin Juha Jantusen tiedot torstain ja perjantain säästä.

Lue lisää: Kova tuuli saattaa katkoa puita ja sähköjä Tampereella torstaina – Pirkanmaalla tuulivaroitus maa-alueille

Lue lisää: Ensilumi satoi Suomeen, Puolangalla mitattiin kahden sentin lumikerros

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut