Ukkoset mylvivät edelleen pitkin Pirkanmaata, koko viikonlopun yöt trooppisia – katso tästä päivittyvä sää Pirkanmaalle

Tampereen Härmälän mittausasemalla satoi torstai-iltana lyhyessä ajassa 16,5 milliä vettä. Perjantaina kello 18.45 mennessä mittausasemalle oli kertynyt sadetta vain yksi millimetri.

19.8. 9:12 | Päivitetty 19.8. 20:35

Aamulehti

Pirkanmaalla ja läntisessä Suomessa liikkuu perjantain aikana paikallisia ukkos- ja sadekuuroja läpi päivän. Sademäärä voi vaihdella paikallisesti paljonkin, mutta hidasliikkeisen kuuron kohdalla vettä voi tulla paikoin useita kymmeniä millimetrejä.

Noin kello 18.45 aikaan Forecan päivystävä meteorologi Ilkka Alanko kertoi, että Pirkanmaalla liikkui pari ukkosrintamaa, joista ainakin yksi oli vielä suuntaamassa Tampereen ylle. Samaan ajankohtaan mennessä koko Suomessa oli iskenyt noin 19 000 salamaa, joista suuri osa sijoittui länsirannikon ja Pirkanmaan itäosien välille.

Kello 16.50 aikaan Tampereen keskustan ylle saapui ukkosrintama ja salamat valaisivat taivasta. Yllä olevalla videolla näkyy rankka ukkossadekuuro hieman ennen kello 17:ää keskustassa perjantaina.

Myös perjantain ja lauantain välisenä yönä Pirkanmaalla voi esiintyä ukkosia. Yöstä tulee kuitenkin enimmäkseen poutainen ja selkeä.

Juupajoen mittausasemalle sadetta oli kertynyt perjantaihin kello 18.45 mennessä 18 millimetriä ja Tampereen Härmälään vain yksi millimetri. Alanko kuitenkin uskoo, että lähellä Tamperetta on voinut paikoin sataa jopa 10–20 millimetriä.

Torstaina lähes 3 000 salamaa

Eilen torstaina Suomessa mitattiin yhteensä 2 700 salamaa, josta suurin osa Pirkanmaalla. Maakunnan yli liikkui torstai-illan aikana useampia ukkosrintamia, mutta muualla Suomessa ukkosia ei juuri nähty.

”Runsain ja tihein ukkosalue meni Tampereen tienoilta kohti pohjoista. Ukkonen oli pitkäikäinen ja laaja-alainen, mutta heikkeni Etelä-Pohjanmaalle saapuessa”, Forecan päivystävä meteorologi Anna Latvala kertoo.

Tampereen Härmälän mittausasemalla satoi torstai-iltana lyhyessä ajassa 16,5 milliä vettä.

Läntinen Suomi oli myös keskiviikkona Suomen ukkoskeskus, kun Forecan mukaan salamaniskuja havaittiin päivän aikana noin 19 950 kappaletta. Suurin salamatiheys oli Etelä-Pohjanmaalla, Pirkanmaalla ja Keski-Suomessa. Forecan mukaan keskimäärin elokuussa havaitaan yhteensä 29 000 salamaniskua.

Torstain ja perjantain välisen yön ja aamun aikana Pirkanmaan länsipuolelta Satakunnasta Pohjanmaalle kulki ukkosrintama, jossa mitattiin jo kahdeksaan mennessä yli 5 000 salamaa.

Anna Latvalan mukaan runsaiden ukkosten syynä on elokuuksi poikkeuksellisen lämpimän ilman lisäksi erittäin kostea sää. Tampereen Härmälän mittausasemalla ilmankosteus huiteli torstai-iltana ja yönä 99 prosentissa.

”Lämpö ja kosteus ovat ukkosen kannalta tärkeitä.”

Lue lisää: Ukkonen sai valtatien tulvimaan Tampereella torstaina – jyrinä voi jatkua Pirkanmaalla perjantaina: ”Kannattaa pakata sateenvarjo mukaan”

Kosteus jatkuu

Helteinen ja kostea sää jatkuu Pirkanmaalla koko viikonlopun. Perjantaina poutaisilla alueilla lämpötila liikkuu 25–30 asteen välillä. Lauantai on kuivempi päivä, ja lämpötila voi nousta Pirkanmaalla 28 asteeseen. Viikonloppuyöt ovat trooppisia, kun lämpötila pysyttelee kahdenkymmenen asteen tietämillä.

Sunnuntaina sää on epävakaisempi, mutta lämpötila pysyttelee silti 23–25 asteessa. Pirkanmaalla sateita saadaan todennäköisesti iltapäivällä.

Päivitetty 19.8. kello 19.18: Päivitetty perjantain osalta ajankohtaisilla tiedoilla.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut