Ravintola Teerenpelin takahuone täyttyi hiekkaisesta vedestä Hämeenkadulla – Yrittäjä: ”Apua on saatu hienosti paikalle”

Myös Rantatunneli tulvi. Sateelta välttynee tänään vain etelärannikko.

Ravintola Teerenpelin kellari tulvi rankkasateiden seurauksena. Pelastuslaitos imuroi vettä pois. Ravintola oli vedenpoistotöiden aikaan auki normaalisti, sillä vesi ei päässyt asiakastiloihin.

2.8. 6:37 | Päivitetty 2.8. 22:47

Voimakas ukkoskuuro pyyhkäisi Tampereen yli tiistaina alkuiltapäivällä. Vettä tuli keskustassa arviolta vartin verran, mutta sen verran reippaasti, että vettä on tulvinut kaduille.

Pelastuslaitos sai lyhyessä ajassa vajaa kymmenkunta vahingontorjuntatehtävää Tampereen alueella. Kaikki johtuivat rankkasateesta.

Myös rakennuksiin tulvi vettä. Hämeenkatu 25:ssä ravintola Teerenpelin takahuoneeseen ja talon hissikuiluun nousi vettä lattiakaivoista. Pelastuslaitos sai hälytyksen kello 14.21.

Pelastuslaitos poisti vettä vesi-imurilla. Päivystävän palomestarin Janne Latsan mukaan vettä oli useammassa huoneessa ja noin muutaman sentin korkeudelta kymmeneen senttiin. Kello 15.30 aikaan pelastuslaitos oli imuroinut vettä noin tunnin ajan yhdessä kiinteistöhuollon kanssa.

Koneen edustaja kutsuttiin paikalle, jotta hissi saadaan ajettua ylös ja vesi poistettua hissikuilusta. Latsa ei usko, että vesi olisi vaurioittanut hissiä.

Latsan mukaan vesi oli hiekkaista ja likaista, sillä se nousi lattiakaivoista.

”Viemäriverkosto ei ole vetänyt ja matalimmista kohdista on puskenut ylös.”

Tilan rakenteet täytyy Latsan mukaan todennäköisesti tarkistaa vesivahinkojen varalta.

”Muovimatot joutuu varmaan ottamaan irti ja kuivattelemaan sekä tarkastamaan, onko vesi päässyt kipsiseinien sisälle villoihin. Sen näkee sitten avatessa, minkälaisia ne vahingot on”, hän sanoo.

Vesi ei päässyt anniskelutiloihin, vaan Latsan mukaan ravintolan asiakaspuoli oli auki normaalisti.

Teerenpelin kellarin takahuoneeseen laitettiin heti kuivain hurisemaan.

Vilttejä käytettiin veden etenemisen pysäyttämiseen.

Vettä pääsi tavaravarastoon. Tavarat olivat pääsääntöisesti hyllyillä, joten pahaa vahinkoa irtaimistoon ei ilmeisesti syntynyt.

”Ei tässä mittakaavassa”

Tieto tulvasta tavoitti Teerenpelin franchising-yrittäjän Markku Virtasen kesken lomamatkan. Hän on palaamassa Lofooteilta.

”Työntekijät toimivat erinomaisesti, on kyllä apua saatu hienosti paikalle. Henkilökunnalle iso kiitos nopeasta toiminnasta.”

Teerenpelissä on katutasossa ravintolatila ja kellaritiloissa asiakasvessat sekä kellariravintola. Niihin tiloihin vettä ei päässyt. Takatilat, joihin vettä pääsi, ovat tavaravarastoja. Virtasen mukaan tavarat ovat pääsääntöisesti hyllyillä, joten pahaa vahinkoa irtaimistoon ei ilmeisesti syntynyt.

Rakenteet aiotaan avata asianmukaisesti ja tilat kuivataan. Ravintolassa ei ole ennen tapahtunut vastaavan mittakaavan tulvaa. ”Ei ole tässä mittakaavassa koskaan tullut sinne minun aikanani. ”

Myös Puutarhakadulla vahingontorjuntoja

Puutarhakatu 17:ään puolestaan tuli hälytys kello 13.06 isosta vahingontorjuntatehtävästä. Siellä vettä tulvi ilmoitustietojen mukaan kellariin.

”Sadetta tuli niin lyhyessä ajassa niin paljon, että viemärit eivät kerinneet mukaan. Nyt ne vetävät jo aika hyvin”, sanoi päivystävä päällikkö Jari Nieminen Pirkanmaan pelastuslaitokselta kello 13.40 aikaan.

Pelastuslaitoksen kalustoa Puutarhakadulla tiistaina.

Hälytyksiä tuli myös muun muassa Hämeenkadulta, Hämeenpuistosta sekä Rantatunnelista, missä vettä virtasi tunnelin päissä ajoradan sivuissa.

Pelastuslaitos ei ainakaan kello 13.40 aikaan pumpannut vesiä missään tulvineessa kohteessa.

”Meillä ei näissä hirveästi ole tehtävää. Jos pumppaisimme, vettä pitäisi olla paljon. Meidän kalustolla ei kauhean kuivaksi saada mitään. Kiinteistönhuolloille tulee muutamia kuivaustehtäviä muutamaan kiinteistöön.”

Rankkasateen yhteydessä salamoi, mutta salaman aiheuttamista vahingoista ei tullut hälytyksiä.

Kuuro jäänee Tampereen ainoaksi

Ilmatieteen laitoksen päivystävä meteorologi Kaisa Solin kertoo, että noin kello 13 kaupungin keskustan saavuttanut voimakas ukkoskuuro jäänee päivän ainoaksi Tampereella.

"Potentiaalisin kostea ukkosalue siirtyy vähitellen idemmäs. Pieniä sadekuuroja voi tulla."

Satanutta veden millimäärä ei tiedetä, sillä kuuro ei osunut havaintoasemalle Härmälässä. "Tampere-Härmälään on osunut tänään vain neljän millin suurin tuntisade", Solin kertoo.

Hän sanoo, että rankkasateen osuminen juuri havaintoasemalle on yleensäkin harvinaista.

Varoitus vielä voimassa

Tänään lähes koko Suomeen on ennustettu sateista säätä. Sateet tuovat mukanaan myös ukkosia, kerrotaan Ilmatieteen laitokselta. Ainoastaan etelärannikko välttynee sateilta.

Ilmatieteen laitos varoittaa kovista puuskista, joita luvataan Pirkanmaalta Pohjois-Pohjanmaan länsiosiin ja Kainuuseen. Pirkanmaalla varoitus rajusta ukonilmasta on voimassa kello 12–21.

Noin kahdentoista aikaan sateita havaittiinkin monessa osassa Pirkanmaata.

Rankkasade iski Tampereen keskustaan noin puoli yhden aikaan päivällä.

Autot matelivat Rajasalmen sillalla, kun vettä tuli taivaan täydeltä.

Kaivo tulvi Messukylästä Kalevaan käännyttäessä.

Sade Rautatienkadun ja Rongakadun kulmassa 2.8.2022 noin klo 13.00.

Sadevesi sai Lokomonkadun tulvimaan.

Iltapäivällä ja illalla kehittyy ukkoskuuroja, joiden yhteydessä voi tuulla puuskissa yli 15 metriä sekunnissa. Tuuli voi katkoa yksittäisiä puita ja paikallisesti voi esiintyä lyhyitä sähkökatkoja.

Lisäksi Koillismaalla ja Kainuussa voi sataa jopa 20 millimetriä tunnissa.

Lämmin sää jatkuu tänään, ja maan eteläosassa on paikoitellen jopa 24–25 astetta. Pilvisyys ja sadekuurot vaikuttavat lämpötilaan maan keskiosissa, missä lämpötila jää 20–22 asteeseen.

Ilmatieteen laitoksen päivystävä meteorologi Juha Tuomola kertoo, että Lapissa lämpötila pysyttelee hieman yli 20 asteessa. Samaa hän lupaa myös maan länsiosiin, elleivät pilvet hälvene alueella.

Viileämmäksi hän arvioi sään jäävän Pirkanmaalta Keski-Suomeen ja sieltä Koillismaalle ja Lappiin, koska alueen yllä on paikoitellen pilvisempää. Alueella lämpötila pysyttelee vajaassa 20 asteessa.

Loppuviikko jatkuu epävakaana, lämpötilat pysyttelevät pitkälti yli 20 asteessa

Huomiseksi maan etelä- ja itäosiin luvataan Tuomolan mukaan poutaista säätä. Lappiin, Pohjois-Pohjanmaalle ja länsirannikolle on luvassa sateita ja pilvistä säätä. Koko maassa lämpötilat ovat parinkymmenen asteen tienoilla, viileimmäksi jää maan länsirannikko, Tuomola kertoo.

Torstaina sää jatkuu epävakaisena. Pilvisyyttä on runsaasti ja sadekuuroja paikka paikoin. Tuomolan mukaan lämpötilatkin jäävät sen mukaisiksi. Suurimmassa osassa maata lämpötilat nousevat 22–25 asteeseen ja Lapissa jäädään noin 20 asteeseen.

Tuomolan mukaan perjantaikin jää epävakaiseksi päiväksi. Etelässä lämpötilat voivat nousta paikoitellen 26:een ja idässä jopa 27 asteeseen. Lopun viikkoa samankaltainen epävakainen sää jatkuu.

Päivitys 2.8. kello 15.55: Lisätty tiedot Teerenpelin tulvasta.

Päivitys 2.8. kello 16.30: Lisätty Teerenpelin yrittäjän haastattelu.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut