Sää on viikonloppuna epävakainen – ”Tavallisesti vastaavia lämpötiloja mitataan vasta syyskuun puolenvälin jälkeen”

Tiistaiksi itärajalle ennustetaan ukkosta ja keskiviikolle rankkasateita suureen osaan maata. Jalankulkija keltaisessa sadetakissa Suvelassa Espoossa 31. toukokuuta 2022.

29.7. 19:16

Viikonlopun sää on Suomessa epävakainen ja sateinen, kertoo Ilmatieteen laitos. Itä-Suomeen perjantaina saapuneet runsaat sateet jatkuvat ja leviävät illan ja yön aikana Pohjois-Pohjanmaalle. Lauantaina sateet yltävät myös Lappiin ja Keski-Suomeen.

Vettä on tullut perjantaina eniten Pohjois-Karjalassa Juuassa, jossa vuorokauden sadekertymäksi oli kello viiteen mennessä iltapäivällä mitattu 38,6 millimetriä.

”Juuassa mitattiin myös vuorokauden kovin tuntisademäärä. Perjantaina aamuyöllä vettä tuli siellä 22,7 milliä tunnissa”, päivystävä meteorologi Jani Parviainen Ilmatieteen laitokselta sanoo.

Lämpötilat liikkuvat perjantaina ja lauantaina 15–20 asteessa maan etelä- ja lounaisrannikolla. Muualla Suomessa on hieman tätä viileämpää. Päivästä povataan melko pilvistä koko maahan.

Ilmatieteen laitos kertoi aiemmin tänään Twitterissä, että maan itäosassa lämpötila on huomenna vuodenaikaan nähden yhdeksän astetta tavanomaista alempi.

”Siellä ylin lämpötila jää huomenna alle 15 asteeseen. Tavallisesti vastaavia lämpötiloja mitataan vasta syyskuun puolenvälin jälkeen”, laitos kirjoitti.

Lue lisää: Hellepäiviä ollut vähemmän kuin viime vuonna – lämmin ilma tullut epätavallisesta suunnasta

Sää ei sunnuntaina juurikaan muutu

Sunnuntaiksi sateita on luvassa maan pohjois-, itä- ja keskiosiin. Lämpötilat liikkuvat 10–24 asteen välillä. Lämpimintä on maan länsiosissa ja kylmintä Lapissa.

”Säähän ei ole kovin suurta muutosta luvassa sunnuntaina”, Parviainen toteaa.

”Matalapaineen keskus on Lapin tietämillä, ja sadekuuroja tulee etenkin maan pohjoisosassa. Myös Itä- ja Keski-Suomessa tulee sadekuuroja.”

Maan länsiosaan virtaa sunnuntain vastaisen yön aikana lämpimämpää ilmaa. Lännessä päästäänkin Parviaisen mukaan sunnuntaina 20–24 asteen lämpötiloihin.

”Pohjoisessa on sitten 10–15 ja idässä 12–20 astetta lämmintä sunnuntaina.”

Ensi viikollakin saa varautua sateisiin

Lännestä saapuu Suomeen ensi viikon alussa laajempi matalapaine samaan aikaan, kun etelästä Viron suunnalta hiipii sadealue.

Maanantai on vielä poutaisempi päivä, ja yli 20 asteen lämpötiloja nähdään laajalti ympäri Suomen. Viimeistään tiistaina saa kuitenkin varautua jälleen sateisiin.

”Etenkin maan länsiosassa ja Länsi-Lapissa sekä myös idässä tulee tiistaina sateita. Riippuu sitten siitä, mihin asti nämä kaksi sadealuetta yltävät, että tuleeko vettä maan keskiosissakin”, Parviainen sanoo.

”Joka tapauksessa tiistaina mennään jälleen epävakaisempaan suuntaan.”

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut