Loppukesän sääennusteessa väläytellään mahdollisuuksia helteeseen – meteorologi: ”Ei sitä kannata ihan kirjaimellisesti ottaa”

Forecan päivystävän meteorologin Ilkka Alangon mukaan seuraavien kymmenen päivän ennuste enteilee sadetta.

Forecan tuoreessa kuukausiennusteessa heinäkuun ja elokuun vaihteesta ennustetaan viileää ja sateista. Kuva Tampereelta 17. heinäkuuta 2021.

26.7. 22:30

Aamulehti

Forecan tuoreessa kuukausiennusteessa heinä- elokuun vaihteesta enteillään viileää ja sateista. Elokuussa säätilaan voi mahdollisesti tulla täyskäänne ja ennusteessa vilahtaa jopa helteen mahdollisuus.

Tiistaina julkaistu kuukausiennuste perustuu Euroopan keskipitkien sääennusteiden keskuksen (ECMWF) 25. heinäkuuta julkaisemaan ennusteeseen.

Kuluvalla viikolla sää viilenee voimakkaasti ja loppuviikko näyttää pilvisen kolealta. Kuluvasta viikosta odotetaan koko maahan 1–3 astetta tavanomaista viileämpää. Torstaina päästään aistimaan syksyn tunnelmaa, kun kun lämpötila jää suuressa osassa maata päivisinkin alle 20 asteen ja osassa maata alle 15 asteen.

Viileä sää jatkuu myös kuun vaihteessa. Heinäkuun viimeinen ja elokuun ensimmäinen viikko näyttävät ennusteessa ajankohdan keskiarvoa viileämmiltä suuressa osassa maata.

Lue lisää: Pirkanmaallakin voi vielä hetken aikaa kuvata erityisiä auringon­laskuja – jo loppuviikosta taivaan sävyt ovat toiset

Huonoa ennustettavuutta

Elokuun edetessä lämpimän sään ja hellepäivien todennäköisyys kasvaa. Ennusteen mukaan maan eteläosissa hellettä on elokuussa keskimäärin 3–5 päivänä. Maan keskiosassa hellepäiviä on keskiarvolta muutama, pohjoisosassa 0–2.

Vielä ei silti kannata lähteä varailemaan paikkoja uimarannoilta. Forecan päivystävä meteorologi Ilkka Alanko vetää elokuun lopun ennusteen luotettavuudelta maton alta.

Hänen mukaansa elokuun loppu on niin kaukana, että sään ennustavuus on heikkoa.

”Ei sitä kannata ihan kirjaimellisesti ottaa.”

Alanko kertoo, että jos seuraava vastaava ennuste tehtäisiin vaikkapa ensi viikolla tai kahden viikon päästä, niin ennuste olisi jo erilainen.

”Ilman muuta ennustettavuus laskee loppupäätä kohden.”

Lähipäivinä sadetta

Alangon mukaan seuraavien kymmenen päivän ennuste enteilee sadetta.

”Näyttää, että joka päivä melkein jossain päin sataa. Ei tässä täysin poutaista päivää koko Suomeen olo näkyvissä ainakaan yli viikkoon. Vuoron perään sataa vähän joka puolella.”

Tampereella kuluvan viikon sää on torstaista lauantaihin pilvinen mutta poutainen. Sunnuntaiksi ja maanantaiksi Foreca ennustaa Tampereelle sateita, mutta tiistaista eteenpäin ensi viikko on aurinkoisempaa.

Helteet mahdollisia

ECMWF:n ennusteen mukaan elokuun 8. ja 15. päivä alkavilla viikoilla Suomessa olisi lämpimämpää. Viileä lämpötilapoikkeama häviää ja tilalle tulee lämpöä enteileviä ennusteita, jotka voimistuvat erityisesti 15. elokuuta alkavalla viikolla.

Vaikka pitkän ajan päähän yltäviin sääennusteisiin tulee suhtautua varauksella, Alangon mukaan kyseinen ennuste on luotettavin mitä on saatavilla.

”Varmaan tämä on se luotettavin. Ei ainakaan näytä mitään huippukylmää, varmaan tavanomaisia lämpötiloja tavoitellaan elokuussa. Tavanomaisen vaihtelevaa.”

Tämä tarkoittaa, että helteetkin ovat mahdollisia.

”Vaikka ennustettavuus on heikko, jos olisi lähellä normaalia keskiarvoa, kyllä se tarkoittaisi silloin, että helteetkin ovat ihan mahdollisia. Onhan niitä normaalistikin elokuussa.”

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut