Pirkanmaallakin voi vielä hetken aikaa kuvata erityisiä auringon­laskuja – jo loppuviikosta taivaan sävyt ovat toiset

Etelästä ja toisinaan kaakostakin saapuvat lämpimät ja epäpuhtauksia sisältävät ilmamassat ovat ilmiön taustalla.

Kihniön Kankarijärvellä maisema oli näin upea aurinkolaskun aikaan viime viikonloppuna.

25.7. 20:45

Aamulehti

Kankarijärven kulmat Kihniössä ovat olleet viime päivinä yksi paikoista, jossa on voinut ikuistaa erityisiä auringonlaskuja.

Päivystävä meteorologi Ari-Juhani Punkka Ilmatieteen laitokselta kertoo, että erityisen syvät värit syntyvät autereisina päivinä. ”Se on ennakkomerkki sille, että jos on selkeää, auringonlasku voi olla hyvinkin punertava.”

Autereista ilmaa on nähtävissä silmin, kun Etelä- ja Keski-Euroopasta tai toisinaan kaakosta saapuu lämmintä ilmamassaa epäpuhtauksien kera.

”Mitä enemmän ilman epäpuhtauksia on auringon ja havaitsijan silmän välissä, sitä enemmän valon spektristä poistuu sinisiä sävyjä. Jäljelle jää keltaisia, oransseja ja punaisia sävyjä, mikä selittää sitä, että välillä auringonlaskusta tulee syvänpunainen.”

Punkka sanoo, että erityisten auringonlaskujen aiheuttajina laajat metsäpalot ja tulivuorenpurkaukset ovat ääripäitä. ”Laaja metsäpalo voi aiheuttaa lyhyen muutaman päivän kestävän punaisten auringonlaskujen jakson. Hyvin voimakas tulivuorenpurkaus voi vaikuttaa koko pohjoisella pallonpuoliskolla väriin.”

Helleilmamassa päällämme

Esimerkiksi nyt Etelä-Euroopassa karanneet laajat palot voisivat näkyä meillä lämpimän ilmamassan epäpuhtauksissa, mutta Punkka ei ole havainnut asiasta raportoidun.

”Joskus riittää etelänpuoleinen hyvin hyvin lämmin ilmavirtaus, jonka mukana tulee Keski-Euroopan isoilta metropolialueilta kaikenlaisia epäpuhtauksia, niin sanottuja aerosoleja”, Punkka sanoo.

Juuri nyt meillä on Punkan mukaan etelästä tullut helleilmamassa päällämme. ”Lännestä päin on pilvisyys lisääntymässä, mutta maanantai-iltana ja mahdollisesti vielä tiistai-iltanakin voi olla selkeillä alueilla hienot punaiset värit”, hän kertoo.

Esimerkiksi Tampereella aurinko laskee maanantai-iltana kello 22.25.

”Loppuviikoksi näyttää siltä, että ilmaa tulee enemmänkin pohjoisen, luoteen tai lännen suunnalta. Jos loppuviikosta sattuu näkymään auringonlasku, väri on jo vähän erilainen. Ei se toki väritön ole, mutta punaisen ja oranssin sävyt ovat vähän erilaiset”, hän sanoo.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut