Runsas sade toi Juupajoelle 19 milliä vettä, Tampereen Härmälässä lainehti – ukkosrintama siirtyi kohti Venäjää, sää poutaantuu

Tampereen Härmälän mittauspisteellä vettä satoi yön aikana noin seitsemän millimetriä.

23.7. 8:56 | Päivitetty 23.7. 19:07

Aamulehti

Pirkanmaalla on satanut lauantaina paikoin rankasti. Ukkosrintama siirtyi lauantai-iltana pikkuhiljaa kohti Venäjää, kertoi Ilmatieteen laitos.

Forecan päivystävä meteorologi Juha Föhr kertoi vähän ennen kello 16.30, että lauantaina Juupajoen Hyytiälän mittauspisteeseen vettä oli kertynyt 19 millimetriä ja Tampereen Härmälässä 17,6 millimetriä.

Maan keskiosissa vettä oli kertynyt vielä enemmän. Esimerkiksi Jyväskylän lentoasemalla oli lauantaina satanut 32 millimetriä vettä.

Ennen puoltapäivää Juupajoella oli kertynyt vettä 11 millimetriä yhden tunnin aikana.

”Kyllä se on käytännössä aikamoinen kuuro. Pitäisi silti olla 20 millimetriä tunnissa, jotta se täyttäisi suomalaisen rankkasateen määritelmän”, Föhr avaa.

Hän tähdentää, että ei ole tietoa siitä, kuinka pitkään yhden tunnin aikana on satanut. Jos sade on ajoittunut lyhyelle aikavälille, on vettä voinut kertyäkin rankkasateen vauhtia.

Illalla poutaantuu

Pirkanmaalle luvattiin koko lauantaiksi voimakasta tuulta ja sadetta. Kello 16:n aikaan Tampereen keskustaa alkoi piiskata rankkasade. Härmälässä vettä tuli niin paljon, että katu alkoi lainehtia.

Myös Pirkanmaalla on varoitus rajusta ukonilmasta ja rankkasateista. Varoitus on voimassa koko Kokkola–Kajaani-akselin eteläpuolella. Forecan päivystävän meteorologin Ilkka Alangon mukaan iltapäivällä sää kuitenkin poutaantuu Pirkanmaalla. Sunnuntain vastaiseksi yöksi melkein koko maa on jo poutainen.

Forecan täsmätutkan mukaan Kuhmoisissa salamoi kello 14.15 aikaan. Samaan aikaan Tampereen keskustassa pahin harmaus alkoi väistyä ja auringonvalo pääsi pilviverhon läpi. Taivaalta ei myöskään satanut vettä.

Tältä näytti Härmälässä kello 16:n aikaan lauantaina:

Rankkoja sateita

Myös viime yönä monin paikoin ukkosti ja satoi rankasti. Alangon mukaan rajuimmat ilmat eivät kuitenkaan osuneet Pirkanmaalle.

Tamperen Härmälän mittauspisteellä vettä satoi yön aikana noin seitsemän millimetriä. Tampereen ympäristössä satoi Alangon mukaan paria kolmea millimetriä.

”Kaikki sade ei tietysti välttämättä osu mittariin”, hän sanoo.

Kovimmat sateet paikantuivat Jyväskylän seudulle, jossa satoi yöllä 16–20 millimetriä. Myös ukkosrintamia oli eniten Jyväskylästä Itä-Suomeen.

Noin kello 11.30 aikaan Tampereen keskustassa sataa kaatamalla:

Lauantaiaamu 23. heinäkuuta on Tampereen keskustassa pilvinen ja sateinen. Kuva aamulta kello 8.26.

Koko Suomessa salamahavaintoja tehtiin lauantaina puoleen päivään mennessä 8 700. Pirkanmaalle niitä osui kuitenkin vain yksittäisiä.

Samaa kerrottiin iltapäivällä Pirkanmaan pelastuslaitokselta, jossa salamatutkaa seurataan myös. Pelastuslaitoksella ei ollut perjantain ja lauantain välisenä yönä yhtään säähän liittyvää tehtävää.

”Ukkonen ei ole tietääksemme aiheuttanut mitään, missä meitä olisi tarvittu. Pääsimme helpolla”, tilannekeskuksen päivystävä palomestari Ilpo Kuokkanen sanoi.

Pelastuslaitos sai kuitenkin Akaassa noin kello 14 tehtävän, jonka aiheuttajana saattoi olla kova tuuli ja sade. Suuri oksa painoi sähkölinjaa, ja siitä syttyi palon alku. Tuli ei kuitenkaan levinnyt eikä henkilövahinkoja aiheutunut.

”Päivän mittaan salamointi on ollut hillitympää eikä edes 9 000 salamaniskua ole tullut vielä täyteen”, päivystävä meteorologi Juha Jantunen kertoi uutistoimisto STT:lle lauantaina noin kello viiden aikaan.

Lue lisää: Akaassa uhkaava tilanne: Suuri oksa vaurioitti sähkölinjaa ja aiheutti alkavan palon

Kalevassa satoi yön aikana ja maisema oli lätäkköinen lauantaiaamuna ennen kello yhdeksää.

Helleraja rikkoutui vai kahdessa paikassa

Helleraja ylitettiin Suomessa lauantaina vain kahdella mittauspisteellä: Heinolassa ja Lappeenrannassa.

Heinolan Asemantauksen mittausasemalla mitattiin toista päivää putkeen päivän kuumin lukema. Lauantaina mittarin lukema kipusi 25,3 asteeseen. Perjantaina se ylitti Suomen ainoana 30 asteen rajan.

Kiivas tuuli ja rankat sateet aiheuttivat lauantaina sähkökatkoksia erityisesti Itä-Suomessa. Enimmillään sähköt olivat samanaikaisesti poikki reilulta 6 000 asiakkaalta.

Lauantain suurimmat tuulennopeudet mitattiin aamutuimaan idässä. Siilinjärvellä tuuli tuiversi aamuseitsemän aikoihin 20,2 metriä sekunnissa ja Liperissä pari tuntia myöhemmin 19 metriä sekunnissa.

Sademääristä runsain mitattiin niin ikään Pohjois-Savossa. Rautavaaralla kertyi viimeisen 12 tunnin aikana Jantusen mukaan lähes 33 millimetriä vettä.

Päivitys 23.7. kello 11.40: Lisätty video sateesta.

Päivitys 23.7. kello 14.35: Lisätty tieto Kuhmoisten salamoinnista sekä Tampereen säästä kello 14.30.

Päivitys 23.7. kello 16.42: Lisätty Pirkanmaan lauantain sadekertymät aikana.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut