Helteinen sää päättyy, lauantaina voi ukkostaa rajusti ja sataa paljon – Ilmatieteen laitokselta kolme varoitusta Pirkanmaalle

Lauantaina kuurosateita voi ilmetä pitkin päivää, mutta illan kuluessa sää alkaa poutaantua. Iltaan mennessä sateet painottuvat Pohjois-Pirkanmaalle.

Forecan päivystävän meteorologin mukaan Pirkanmaalla on kaikkein suurin runsaan sateen todennäköisyys lauantaina aamuyöllä sekä varhain aamulla. Tältä näytti 13. heinäkuuta tänä vuonna IIdesjärven yllä Tampereella, kun tummat pilvet kulkivat kaupungin yli.

22.7. 18:05 | Päivitetty 22.7. 18:50

Aamulehti

Pirkanmaalla helteinen sää päättyy ja tilalle saapuvat sateet ja ukkoset.

Sääpalvelu Forecan päivystävän meteorologin Juha Föhrin mukaan luoteesta virtaa Suomeen viileää ilmaa. Perjantaina noin kello 16.30 aikaan sateet olivat hänen mukaansa vielä Satakunnan ja Pirkanmaan pohjoispuolella. Sen vuoksi perjantaina Pirkanmaalla on lämmintä ilmaa.

Lue lisää: Hellepäiviä ollut vähemmän kuin viime vuonna – lämmin ilma tullut epätavallisesta suunnasta

Pirkanmaalla on Ilmatieteen laitoksen verkkosivujen mukaan kolme voimassaolevaa varoitusta. Ne on annettu rajusta ukonilmasta, sateesta ja helteestä. Hellevaroitus kestää perjantaina kello 22 saakka, ukkos- ja sadevaroitukset päättyvät lauantaina 23. heinäkuuta kello 00.00.

Sääpalvelu Forecan mukaan kaikkein suurin runsaan sateen todennäköisyys on maakunnassa lauantaina aamuyöllä sekä varhain aamulla. Tällöin rintama pääasiallisesti ylittää Pirkanmaan. Myös ukkosen mahdollisuus on kaikkein suurin.

Kuurosateita voi ilmetä pitkin päivää, mutta lauantai-illan kuluessa sää alkaa poutaantua. Iltaan mennessä sateet painottuvat Pohjois-Pirkanmaalle, eivätkä ne ole läheskään yhtä runsaita Etelä-Pirkanmaalla.

Päivän lämpötilat riippuvat sateen voimakkuudesta. Tampereella voi olla 20 astetta tai hieman yli. Pirkanmaan pohjoisosissa on todennäköisesti hieman viileämpää.

Perjantaina kuuminta Päijät-Hämeessä

Hellelukemat ovat rikkoutuneet tänään useilla mittausasemilla eteläisessä Suomessa, mutta yli 30 asteen lukemia kirjattiin vain yksi. Päijät-Hämeessä Heinolan Asemantauksen mittauspisteellä mitattiin päivän korkein lämpötila, 30,9 astetta.

”Se on ollut ainakin tähän mennessä ainoa 30 asteen ylitys. Noin 29 asteen lukemia on kuitenkin mitattu tänään noin kymmenkunta”, Ilmatieteen laitoksen päivystävä meteorologi Tomi Laurinen kertoi uutistoimisto STT:lle noin kello viiden aikaan.

Ylimpiä lämpötiloja mitattiin tänään lähinnä eteläisessä Suomessa, eikä esimerkiksi Pohjanmaan maakunnissa tai Kainuussa ylitetty hellerajaa.

Ukkosrintama saapuu illalla Suomeen

Suurimpien sateiden raja kulkee Laurisen mukaan noin Oulun korkeudella. Sitä pohjoisemmassa tulee vain yksittäisiä sadekuuroja.

Laurisen mukaan tuulet voivat sadekuurojen aikaan olla voimakkaampia, ja tuulen nopeus voi yltyä yli 15 metriin sekunnissa.

Myös vettä voi sataa kerralla runsaasti, rankoissa sadekuuroissa jopa yli 20 millimetriä tunnissa. Rankat sadekuurot voivat aiheuttaa paikallista tulvimista.

Ukkosrintama tekee Suomessa kuitenkin melko lyhyen visiitin, sillä lauantai-iltapäivästä lähtien sää alkaa lännestä alkaen poutaantua.

”Sunnuntain vastaiseksi yöksi melkein koko maa on jo poutainen”, Laurinen kertoi.

Maanantaina poutaa

Viikonloppua kohden sää kylmenee hieman.

”Nämä parin päivää kestäneet 30 asteen helteet ovat ohi ja huomenna päivällä ihan kaakkoisimmassa Suomessa saatetaan ylittää helleraja, mutta muualla pyöritään noin 20 asteen molemmin puolin”, Laurinen sanoi.

Sunnuntaina sää viilenee entisestään, ja maan etelä- ja keskiosissa lämpötila voi Laurisen mukaan korkeimmillaan nousta juuri ja juuri 20 lämpöasteen yläpuolelle.

Sen kylmemmäksi sää ei alkuviikostakaan ole ennusteiden mukaan vajoamassa, vaan alkuviikosta helleraja saattaa paikallisesti mennä rikki.

Vielä sunnuntaina Pirkanmaalle voi ulottua Juha Föhrin mukaan joitain sateita. Ukkostakin voi vielä esiintyä, mutta se ei ole enää todennäköistä.

Maanantai puolestaan alkaa poutaisena. Lämpötila kipuaa yli 20 asteeseen, mutta jää todennäköisesti hellerajan alapuolelle.

Tiistaina pilvisyys lisääntyy ja lännestä leviää sateita. Ilmamassa on helteisen lämmin, mutta 25 asteeseen ei luultavasti kivuta tuulen, sateen ja pilvisyyden vuoksi.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut