Hellepäiviä ollut vähemmän kuin viime vuonna – lämmin ilma tullut epätavallisesta suunnasta

Pirkanmaalla oli kesällä 2021 heinäkuun 21. päivään mennessä ollut 25 hellepäivää. Nyt ollaan kaukana viime vuoden määrästä.

Sorsapuistossa mitattiin torstaina 24 lämpöastetta.

21.7. 17:54

Aamulehti

Suomeen on virrannut lämmintä ilmamassaa lounaasta. Se nostaa lämpötilat hellelukemiin lähes koko maassa. Tortaina kuuminta oli Kankaanpään Niinisalossa sekä Raumalla. Molemmilla paikkakunnilla mitattiin 30,5 asteen hellelukemat.

Koko Pirkanmaalla on hellettä torstaina ja perjantaina. Torstaina voi vielä iltakuudelta olla noin 29 astetta. ”30 astetta voi olla tiukassa”, ennakoi päivystävä meteorologi Antti Kokko Ilmatieteen laitokselta.

Pirkanmaan korkein lämpötila mitattiin torstaina Tampereen Härmälässä, jossa hellettä oli torstaina 29,4 astetta.

Lännestä saapuu sade- ja ukkoskuuroja, ja ne saavuttavat Pirkanmaan perjantai-iltana tai lauantain vastaisena yönä. ”Kuurot voivat olla voimakkaita, sade kovaa, runsaasti salamointia ja kovaa tuulta”, sanoo Kokko.

Forecan päivystävän meteorologin Juha Föhrin mukaan kovimmat ukkoset nähdään todennäköisesti lauantain vastaisena yönä.

”Jonkinlainen rintama saapuu ja siinä voi olla ukkosta mukana. Se pyyhkii myös Pirkanmaan ylitse.”

Pohjois-Pirkanmaalle rintama saapuu jo alkuyöstä, jolloin alueella saadaan ainakin kuurosateita. Sateiden vuoksi lämpötila saattaa pudota alle 20 asteeseen.

”Vähän etelämmäksi se saapuu vasta lähempänä lauantaiaamua. Lauantaina kuurosateet ovat paikoin runsaita.”

Sen sijaa sunnuntaista on tulossa selkeästi poutapäivä ja lämpötila kipuaa todennäköisesti takaisin pariinkymmeneen asteeseen.

Hellepäiviä vain 11

Viime kesän hellepäivien määrä ei ole vielä uhattuna.

”Kesäkuu 2021 oli ennätyksellisen lämmin lähes koko maassa”, sanoo meteorologi Nina Karusto Ilmatieteen laitokselta.

Tänä kesänä lämpötilat eivät ole olleet poikkeuksellisia, sillä ne ovat olleet vain vähän keskimääräistä ylempänä. Viileät päivät ovat tasoittaneet lukuja. Ilmatieteen laitoksen tilastojen mukaan kesäkuu oli suurimmassa osassa maata 1–2,5 astetta tavanomaista lämpimämpi. Kuukauden keskilämpötila vaihteli maan eteläosan noin 17 asteesta Käsivarren Lapin noin 11 asteeseen. Hellettä mitattiin kesäkuussa maassamme yhteensä seitsemänä päivänä.

Koko kesän aikana Pirkanmaalla on ollut 11 hellepäivää. Tampereella on 20. heinäkuuta mennessä ollut Juupajoella 11, Tampereella 10 ja Virroilla 9 hellepäivää.

Viime vuonna 21. heinäkuuta mennessä oli Tampereella ja Juupajoella ollut 25 ja Virroilla 22 hellepäivää. Heinäkuun loppuessa oli tullut muutama päivä lisää, Tampereelle kolme, Juupajoelle ja Virroille neljä.

Lämpöennätys

Lämpimintä 2022

Koko maa: 32,9 astetta Porin lentoasemalla 28.kesäkuuta.

Pirkanmaa: 31,3 astetta,Tampere-Pirkkalan lentoasemalla 28. kesäkuuta.

Lämpimintä 2021

Koko maa: 34,0 astetta Heinolassa 15. heinäkuuta.

Pirkanmaa: 33,2 Härmälän mittausasemalla 22. kesäkuuta.

Lämmin tullut lounaasta

Viime kesä oli poikkeuksellinen myös siksi, että kuumin jakso oli kesä-heinäkuun vaihteessa, kun tilastollisesti Suomessa on lämpimintä kuukautta myöhemmin eli heinä-elokuun vaihteessa.

Tänä kesänä poikkeuksellista on ollut lämpimän ilmamassan tulosuunta. Lämpöä on tullut Suomeen lounaan kautta Länsi-Euroopasta. Tavanomaisimmin kuumaa ilmaa tulee Venäjältä eli kaakosta ja idästä.

Epätavallisesta suunnasta eli lounaasta on tullut lämmintä ilmamassaa tällä viikolla ja aiemmin myös juhannuksen tietämissä.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut