Ukkoskausi on alkanut vaisuna koko maassa – Pirkanmaalla havaittu vain muutamia satoja salamoita

Suomen ukkoskausi ulottuu toukokuusta syyskuuhun. Kovimpina ukkospäivinä salamoita saatetaan havaita jopa kymmeniä tuhansia.

Tampereella ukkosti viime vuoden toukokuussa. Pyynikin näkötornilla näkyi kuinka Hervannan suunnalla saderintama lähestyi keskustaa.

14.6. 13:47

Aamulehti

Kesän ukkoskausi on lähtenyt käyntiin hitaasti koko maassa, kertoo Ilmatieteen laitos.

Tämän vuoden toukokuussa maasalamoita havaittiin Suomessa reilut 1 400, mikä on selvästi vähemmän kuin vuosien 1960–2021 keskiarvo 8 000 maasalamaa.

”Runsassalamaisia päiviä ei ole esiintynyt oikeastaan missään päin Suomea vielä näin alkukesästä. Pirkanmaallakin salamoita on havaittu tähän mennessä yhteensä korkeintaan muutamia satoja”, kertoo Ilmatieteen laitoksen tutkija Antti Mäkelä.

Suomen ukkoskausi ulottuu toukokuusta syyskuuhun. Lähes puolet ukkoskauden salamoista havaitaan tyypillisesti heinäkuussa, mutta vuosien välillä vaihtelu on suurta. Esimerkiksi viime vuonna runsain salamointi osui kesäkuuhun.

Kesäkuussa on tähän mennessä havaittu yhteensä noin 3 600 maasalamaa. Viime päivät ovat olleet kesän toistaiseksi salamarikkaimpia: sunnuntaina havaittiin 700 maasalamaa, maanantaina noin 1 500 maasalamaa, ja tällekin päivälle on ennustettu ukkosia.

”Nämä luvut eivät ole mitään verrattuna kovimpiin ukkospäiviin, jolloin salamoita saatetaan havaita useita kymmeniä tuhansia ympäri maan. Pirkanmaan pohjoisosissa on tänään havaittu muutamia kymmeniä salamoita”, Mäkelä kertoo.

Vähäisyys ei poista vaaraa

Tutkijan mukaan vaikuttaa siltä, ettei ukkosta ole odotettavissa myöskään aivan lähiaikoina.

”Sehän vaatii syntyäkseen helteistä, kostean nihkeää säätyyppiä, jollaista ei toistaiseksi taida olla luvassa. Ellei sitten Etelä-Euroopasta saavu helteistä ilmaa tänne pohjoiseen saakka.”

Mäkelä haluaa muistuttaa, että vähäinenkin määrä salamoita voi jo aiheuttaa vahinkoa ympäristölle. Salamalta suojautumisessa onkin hyvä muistaa perussäännöt.

”Tärkein tavoite on välttyä olemasta ympäristön erottuvin kohde ja täten otollisin reitti salamalle”, hän korostaa.

Siksi ukkosella turvallisinta olisikin mennä sisätiloihin tai umpimetallikoriseen autoon. Uiminen ukkosella on vaarallista, ja vedestä tuleekin rantautua ja pyrkiä kauemmas vesirajasta. Rakennuksissa sähkölaitteet voi suojata irrottamalla töpselit sähköverkosta.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut