Lämpötila kipusi Tampereella kesän korkeimmaksi – Meteorologi näkee jo hurjan lämpötilan kymmenen päivän päässä

Ilmatieteen laitoksen Härmälän mittausasemalla mitattiin 23,5 asteen lämpötila lauantaina. Sunnuntaina ja alkuviikosta ollaan 20 asteen tuntumassa. Ilmatieteenlaitoksen meteorologi näkee puolentoista viikon päässä jopa 30 asteen lämpötilan, mutta sanoo sen olevan epätodennäköinen vielä tässä vaiheessa.

Uimareita Pyhäjärven uimarannalla Karkkilassa tämän viikon tiistaina.

11.6. 10:09 | Päivitetty 11.6. 19:07

Tampereella sai lauantaina nauttia kesän toistaiseksi lämpimimmästä päivästä. Lämpötila nousi 23,5 asteeseen, joka on Ilmatieteen laitoksen Tampereella mittaamista lukemista vuoden korkein. Aiempi ennätys 23,4 astetta mitattiin toukokuun lopulla.

Muualla Pirkanmaalla oli niin ikään lämmintä. Juupajoen mittausasemalla mitattiin kello 18 mennessä korkeimmillaan 23,3 astetta. Lukema jäi pari desimaalia asemalla tänä vuonna mitatusta korkeimmasta lämpötilasta.

Hellelukemista Tampereella jäätiin vielä puolisentoista astetta. Hellepäivänä lämpötila on 25,1 astetta tai sitä korkeampi.

”Joka toinen minuutti olen nyt tässä vilkuillut taulukkoa. Suomessa kolmella havaintoasemalla on mitattu tähän mennessä 24,9 astetta. Jos oikein otollinen hetki tulee, lukemat voivat vielä keikahtaa”, Ilmatieteen laitoksen meteorologi Jesse Heikkilä sanoi kello 18 aikaan.

Tampereella ja muualla Pirkanmaalla on odotettavissa sunnuntaina ja ensi viikon alussa 20 asteen tai vähän sen yli meneviä päivälämpötiloja. Ainakin alkuviikolla sää on epävakaista, ja sadekuurojen riski on olemassa. Niiden yhteydessä lämpötila voi jäädä allekin 20 asteen.

”Kovin suurta heilahtelua lämpötiloissa ei ole. Tuoreimmassa malliajossa oli vähän hurjankin näköinen lämpötila kymmenen vuorokauden päähän eli 30 astetta, mutta se on epätodennäköinen vielä tässä vaiheessa.”

Helle ei kerro koko totuutta

Heikkilän mukaan on tavallista, että tässä vaiheessa vuotta hellepäiviä on jo ollut useampia. Lauantaihin mennessä havaintoja oli tehty yksi, Oulussa.

”Helle kesti siellä noin kymmenen minuuttia. Tyypillisesti Suomessa on kesäkuussa 18 hellepäivää niin, että edes jossain päin Suomea on mitattu havaintoasemalla hellelukema.”

Sinänsä tämänhetkiset kahdenkymmenen asteen tuntumassa pyörivät ylimmät päivälämpötilat ovat ajankohdalle tyypillisiä. Heikkilän mukaan hellepäivien laskeminen antaakin turhan raa’an arvion lämpötiloista.

”Saattaa käydä juurikin niin, että lämpötila yltää useampana päivänä 24,9 asteeseen. Ovathan nekin päivät varsin kesäisiä ja lämpimiä päiviä, vaikka niitä ei merkata hellepäiviksi.”

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut