Nyt kannattaa suojautua auringolta: Pirkanmaalle varoitus voimakkaasta uv-säteilystä – Viikonlopun sää on lämmin

Uv-säteilyn indeksi kohoaa lauantaina kuuteen. Ilmatieteen laitoksen mukaan säteilyltä kannattaa suojautua, kun uv-indeksin lukema on suurempi kuin kolme.

Tamperelaisille maistui auringonotto kesäkuun alkupuolella. Silvia Casano-Jokinen otti aurinkoa Mältinrannassa Tampereella 7. kesäkuuta.

10.6. 18:09

Aamulehti

Ilmatieteen laitos varoittaa voimakkaasta uv-säteilystä lauantaina suuressa osassa eteläistä Suomea, myös Pirkanmaalla.

Voimakkaasta uv-säteilystä varoitetaan laajalti Lounais- ja Etelä-Suomessa aina Pirkanmaalle sekä osin Kaakkois- ja Keski-Suomen alueille asti.

Uv-säteily on voimakasta, kun uv-indeksi saavuttaa lukeman kuusi. Tällöin suojaamaton iho palaa helposti auringossa. Ilmatieteen päivystävän meteorologin Jari Tuovisen mukaan uv-lukema kohoaa kuuteen yleensä joka kesä. Sen sijaan varoitus lukemasta seitsemän on jo harvinaisempi.

Ilmatieteen laitoksen mukaan säteilyltä kannattaa suojautua, kun uv-indeksin lukema on suurempi kuin kolme. Suojautua voi vaatetuksella, varjoon hakeutumisella sekä aurinkovoiteen käytöllä.

Lauantaina kannattaa suojautua

Uv-säteilyn voimakkuutta tarkkaillaan seitsemällä pisteellä ympäri Suomen. Pirkanmaalla ei ole pistettä, mutta lähimmät tarkkailuasemat sijaitsevat Jyväskylässä ja Jokioisissa. Jokioisissa mitattiin perjantaina noin 5,5:n uv-indeksi. Se pyöristetään kuuteen.

”Se antaa osviitaa Pirkanmaallekin. Tosin huomenna on aurinkoisempaa, joten indeksit kohonnevat kauttaaltaan. Uv-indeksi 5,5 rikkoutunee Pirkanmaallakin”, Tuovinen sanoo.

Säteilyn voimakkuuteen vaikuttaa myös pilvisyys, sillä pilvet vähentävät uv-säteilyn pääsyä maanpinnalle.

Uv-säteilyä tulisi välttää, sillä toistuva palaminen, suuret kerta-altistukset ja elämän aikana iholle kertynyt säteily kasvattavat riskiä sairastua ihosyöpiin.

Tilastollisesti vuoden ensimmäiset voimakkaan uv-säteilyn päivät ajoittuvat Suomessa juhannusta edeltäville kahdelle viikolle.

Sunnuntaina lauantaitakin lämpimämpää

Pirkanmaan yli voi liikkua perjantain ja lauantain välisenä yönä heikkoja sadekuuroja. Ne liikkuvat todennäköisesti Tampereen pohjoispuolella. Myös lauantai-iltana Pirkanmaan pohjoisosissa voi ripotella pieniä sateita.

”Lauantaista ei tule täysin pilvetön. Mitä etelämpänä ollaan maakunnassa, sitä todennäköisemmin on poutaa”, Tuovinen kertoo.

Hänen mukaansa sunnuntaista on odotettavissa kuitenkin lauantaita lämpimämpi, sillä lämpötila pysyttelee noin 20 asteen pinnassa, jopa hiukan sen yläpuolella. Helleraja ei ole kuitenkaan vielä rikkoutumassa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut