Pirkanmaalla voi alkuviikosta ylittyä 20 lämpöasteen raja – hallanarat kesäkukat kannattaa kuitenkin kantaa yöksi suojaan

Lämpötilat eivät vielä ensi viikolla nouse korkeiksi, mutta auringon UV-säteilyltä kannattaa jo suojautua.

Maanantaista ja tiistaista ennustetaan aurinkoisia päiviä, mutta sitten saapuu sateita. Kuva on otettu Elianderin rannalla 18. toukokuuta 2022, jolloin Iida Sipiläinen oli kävelyllä rannassa.

5.6. 18:07

Aamulehti

”Maanantaina sää on hyvinkin aurinkoinen. Suomen länsipuolelta voimistuu korkeapaineen alue, joka sitten liikkuu idän suuntaan,” kertoo päivystävä meteorologi Iiris Viljamaa Ilmatieteen laitokselta.

Maanantaina iltapäivällä lämpötila on 18 asteen tuntumassa, mutta jo tiistaina voidaan odotella parinkymmenen asteen lämpötiloja. Parhaimmillaan mittarilukemat voivat nousta jopa 22 asteeseen.

”Öisin sitä vastoin voi olla aika kylmää. Hallanvaaraakin on näköpiirissä tulevina öinä. Sellaiset kasvit, jotka hallasta nuukahtavat kannattaa suojata”, Viljamaa sanoo. Erityisen korkea hallan riski on Pirkanmaan pohjoisosissa.

Keskiviikkona sää muuttuu pilvisemmäksi, minkä myötä hallanvaara poistuu. Samalla sateet saapuvat. ”Tiistain ja keskiviikon välisenä yönä voi olla pilvistä ja aamun aikana todennäköisesti tulee jo vesisateita.”

Sateita riittää myös päivälle ja keskiviikon ylimmät lämpötilat jäävät alle kahteenkymmeneen asteeseen. Viikko jatkuu epävakaisena ja myös torstaille ennustetaan sadekuuroja. Loppuviikosta sen sijaan saattaa olla jo hieman poutaisempaa ja lämpötila nousee pariinkymmeneen asteeseen.

Vedet tavanomaista viileämpiä

Vesistöt ovat toistaiseksi pysyneet vielä viileinä. Etelä- ja Keski-Suomessa pintaveden lämpötila on tällä hetkellä 11–14 lämpöasteen tuntumassa, mikä on ajankohtaan nähden 1–3 astetta tavanomaista viileämpi.

Viljamaan mukaan aurinkoisen sään aikana vesistöjen voi odottaa lämpenevän nopeasti. Esimerkiksi Lapissa vedet ovat jo pari astetta lämpimämpiä kuin tavanomaisesti.

”Siellä on ollut hyvin lämpimiä päiviä viime viikon aikana, jolloin pintavesi lähtee nopeasti lämpenemään.”

Viljamaa huomauttaa, että vaikka lämpötilat eivät nouse vielä erityisen korkealle, auringolta on hyvä jo suojautua.

”Vaikka päivälukemat ovat aika vilpoisia, 20 asteen alapuolella, auringon säteily on kuitenkin voimakasta ja UV-indeksi voi kohota. ”

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut