Pirkanmaalla rikottiin 20 lämpöasteen raja – Meteorologi ennustaa: ”Tiistaista on tulossa vielä lämpimämpi”

Viikon säästä on tulossa kahtiajakoinen, kun keskiviikosta lähtien sää viilenee ja muuttuu sateisemmaksi.

Informaatiotutkimuksen maisteriopiskelija Iida Sipiläinen ei vielä viime viikon keskiviikkona tarjennut lenkkeillä kesävaatteissa Tampereen Elianderin rannalla.

23.5. 21:55

Vuoden toistaiseksi korkein lämpötila mitattiin maanantaina. Kouvolan Utissa mittari näytti iltapäivällä lukemaa 21,7 astetta.

Ilmatieteen laitoksen päivystävän meteorologi Juha Tuomolan mukaan myös Pirkanmaalla oli 20 asteen ylityksiä maanantaina. Tampereen Härmälässä mitattiin 20,1 astetta.

Lämmintä on ollut Suomessa maanantaina laajalti. Nurmijärven Röykässä mitattiin 21,6 astetta. Pohjoisempana esimerkiksi Haapavedellä Pohjois-Pohjanmaalla on ollut 20,4 astetta ja Pohjois-Savon Vesannossa 20,8 astetta.

”Lämpötilat ovat vuodenaikaan nähden yläkanttiin. Vaikka lämpöennätys menisi rikki jo maanantaina, eihän sitä lasketa, sillä tiistaista on tulossa vielä lämpimämpi”, Forecan päivystävä meteorologi Juha Föhr sanoi aiemmin maanantaina.

Tiistai mahdollisesti viikon lämpimin päivä

Tiistaista tulee vielä maanantaitakin kesäisempi, kun lämpötila nousee lähes koko maassa 15–20 asteeseen. Maan etelä- ja länsipuolella mittari näyttää 20 astetta ja paikoitellen enemmänkin. Tuomolan mukaan Pirkanmaalla on odotettavissa tiistaina noin asteen korkeampaa lämpötilaa kuin maanantaina eli noin 21 astetta lämmintä.

”Alkuviikon sää on loma- tai vapaapäivän viettoa ajatellen selvästi loppuviikkoa parempi”, sanoo Föhr.

Keskiviikkona pilvisyys ja paikalliset sateet saapuvat maan länsiosiin, ja idässä ja pohjoisessa sää on vaihtelevan pilvinen.

”Voi olla, että sateet jäävät vähäiseksi Pirkanmaalla, mutta pilvipeite tulee joka tapauksessa päälle, ja keli voi viiletä”, Tuomola toteaa.

Pilvisillä alueilla lämpötila jää 15–20 asteeseen maan etelä- ja länsiosissa. Itä-Uudeltamaalta aina Perämerelle asti ja paikoin Lapissakin mittari näyttää 20 astetta.

Loppuviikosta sateita

Torstaina aurinkoisuus jatkuu idässä ja pohjoisessa, kun taas maan etelä- ja länsiosissa sää sateistuu kunnolla.

”Sateisuus ei ole enää paikallista, vaan torstai on yksinkertaisesti sadepäivä etelässä ja lännessä. Sateiden vuoksi on myös viileämpää, vaikka ilmamassa ei muutu miksikään”, Föhr sanoo.

Perjantaina matalapaineen myllerrys on käsinkosketeltavaa, kun matalapaineen keskus liikkuu idästä maan etelä- ja keskiosiin ja kohti lounasta.

Perjantai on laajalti sateinen koko maassa, ja tuuli voimistuu huomattavasti maan etelä- ja keskiosissa sekä pohjoisessa.

”Luvassa on pikkumyräkkä, mutta ei sentään lumisadetta”, Föhr kertoo.

Sateet laskevat lämpötilan suuressa osassa maata 10–15 asteeseen.

Lauantaina matalapaineen keskus on lounaassa, mikä tuo sateita maan etelä- ja länsiosiin. Idässä ja pohjoisessa sateet ovat vähäisempiä ja paikallisempia.

Sunnuntaina sateet jatkuvat etelässä, ja uusia sadealueita saapuu myös maan itä- ja pohjoisosiin.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut