Tällainen on ensi viikon sää Pirkanmaalla: Tiistaina voi mennä 20 astetta rikki, mutta sitten säässä tapahtuu sateinen käänne

Tiistaina Pirkanmaalla voi joillakin alueilla olla jopa 20 astetta lämmintä.

Koivun kasvukausi jatkuu Etelä- ja Keski-Suomessa, ja siitepölyä leviää ilman mukana nyt koko Suomeen.

22.5. 15:33

Aamulehti

Tänä vuonna toukokuussa ei ole ollut perinteistä helleviikkoa eikä sellaista näillä näkymin ole tiedossakaan. Forecan päivystävän meteorologin Juha Föhrin mukaan kuukausi päättyy matalapaineessa.

Aurinkoa ja kohtalaista lämpöä riittää vielä alkuviikoksi, mutta keskiviikkona etelänpuoleinen tuuli jo hieman voimistuu ja Pirkanmaalle saapuu sateita lounaasta.

”Keskiviikon sateissa on kuitenkin paikallista luonnetta ja ne ovat ennemmin heikkoja kuin kovin voimakkaita. Keskiviikko ei kuitenkaan ole koko päivää sateinen, sillä sateet siirtyvät myöhemmin Pirkanmaan koillispuolelle”, Föhr sanoo.

”Lounaasta saapuu torstaiksi yhä enemmän sateita ja torstai on sadepäivä. Myös perjantai on edelleen sateisempi, mutta sateet ovat jälleen paikallisempia. Riippuu hieman siitä, jäävätkö sateet roikkumaan Pirkanmaan ylle. Alustavasti näyttäisi, että Etelä-Pirkanmaalla olisi sateisempaa kuin Pohjois-Pirkanmaalla, mutta tilanne voi muuttua”, Föhr jatkaa.

Tiistai lämpimin

Föhrin mukaan myöhemmin voi löytyä yksittäisiä kauniita päiviä, mutta kuukauden loppua leimaa matalapaine.

”Iltapäiväkuuroja ja jatkuvamman sateen alueita on liikkeellä. Ei ole sellaista, että joka päivä sataisi, vaan kuuroja tulee ja menee, mutta pilvisyys on runsaan puoleista. Pilvisyys ja sateet vaikuttavat lämpötiloihin hiukan alentavasti. Sateista riippuen päivälämpötilat voivat painua jopa 15 asteen alapuolelle. Paikallisesta pilvisyydestä riippuen voi olla vähän ylikin”, Föhr sanoo.

Parhaimmat mahdollisuudet 20 asteen rajan ylittämiseen ovat siis aurinkoisina lähipäivinä. Sunnuntaina päivän ylin lämpötila on noin viidentoista asteen tuntumassa. Maanantaina sää muuttuu lämpimämmäksi ja päivälämpötilat voivat nousta kahdeksaantoista asteeseen, jossakin jopa kahteenkymmeneen.

”Tiistai on vielä vähän lämpimämpi. Jossakin päin Pirkanmaata 20 astetta alkaa olla lähempänä totuutta. Päivä on hyvinkin aurinkoinen ja heikkotuulinen.”

Tavanomainen toukokuu

Lämpötiloiltaan toukokuu on Föhrin mukaan ollut aika tavanomainen. Paikallisia eroja on ollut senkin takia, että järvet ovat olleet kylmiä.

”Kun tuulee isoilta järviltä, se vaikuttaa paikallisesti lämpötilaan.”

Kasvukauden etenemisestä Föhr ei osaa tarkemmin sanoa, mutta hän pitää ajoittaisia sateita keväisin hyvänä asiana.

”Jos on kuivaa, on keljua, jos kaikki alkaa kellastua. Sateet tietenkin helpottavat myös siitepölytilannetta.”

Koivun siitepölymäärät runsaita

Koivun siitepölykausi on pahimmillaan toukokuussa. Turun yliopiston siitepölytiedotteen mukaan koivun kukinta jatkuu maan etelä- ja keskiosissa ja koivun siitepölyä kulkeutuu ilmavirtojen mukana koko maahan. Koivun siitepölymäärät ovat tällä hetkellä pääosin runsaita maan etelä- ja keskiosissa.

Heinien kukinta on alkanut vasta maan lounaisosien ja Uudenmaan lämpimillä kasvupaikoilla. Heinien siitepölymäärät ilmassa ovat vielä tässä vaiheessa pääosin nollatasolla, mutta voivat ajoittain nousta vähäisiksi.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut