Muualla Euroopassa eletään hellerajan tuntumassa, mutta Suomessa värjötellään – Miksi nyt on näin kylmä toukokuu?

Ilmatieteen laitoksen meteorologi Heikki Sinisalon mukaan ei ole sinänsä ihmeellistä, että Suomessa on kylmä, vaikka muualla Euroopassa on helteistä. Sinisalon mukaan tänä vuonna toukokuu on kuitenkin ollut hieman tavanomaista viileämpi Suomessa.

Suomessa on vaikuttanut olevan poikkeuksellisen kylmä toukokuu. Näin ihmiset kulkivat talvitakit päällä Tampereen keskustassa 5. toukokuuta.

17.5. 13:34

Aamulehti

Euroopassa toukokuun lämpötilat ovat nousseet monin paikoin lähes hellelukemiin, mutta Ilmatieteen laitoksen päivystävän meteorologin Heikki Sinisalon mukaan Suomessa sää on ollut hieman tavanomaista viileämpi.

Sinisalon mukaan läntisen ja lounaisen Euroopan kautta on virrannut hyvin lämmintä ilmamassaa Etelä-Eurooppaan, Saksaan, Tanskaan ja jopa Etelä-Ruotsiin, josta se sitten jatkaa matkaa kohti Itä-Eurooppaa. Lämpö ei ole kuitenkaan yltänyt Suomeen asti. Mistä tämä johtuu?

Sinisalo kertoo, että selittävä tekijä on suihkuvirtaukset: ne esimerkiksi muodostavat rajoja lämpimän ja kylmän ilmamassan välille yläilmakehässä. Yksi suihkuvirtaus mutkittelee suunnilleen 60 leveysasteen kohdalla, mistä Suomi suunnilleen alkaa.

”Olemme tämän suihkuvirtauksen pohjoispuolella eli kylmällä puolella. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että lämpötilaerot voivat olla suuria kun mennään Suomesta nyt esimerkiksi Tanskaan tai Saksaan”, Sinisalo selittää.

Intiassa ja Pakistanissa hengenvaarallisen kuumaa

Sinisalon mukaan esimerkiksi Intiassa ja Pakistanissa on eletty 40 asteen ylittävissä lämpötiloissa jo maalikuusta lähtien. Myös 50 astetta on mennyt ajoittain rikki.

”Se on aika rajua, millaista Intiassa ja Pakistanissa on nyt ollut parin kuukauden ajan. Monsuunikausi on vasta tulossa, mutta sitä edeltävä erittäin kuuma jakso on alkanut hyvin aikaisessa vaiheessa ja kestänyt pitkään”, Sinisalo kertoo.

Tällä hetkellä esimerkiksi Etelä-Euroopan alueilla lämpötilat ovat noin puolet Intian ja Pakistanin lämpötilalukemista, mutta silti ainakin suomalaisten mittapuulla helteistä. Sinisalon mukaan Espanjassa, Ranskassa, Kreikassa ja paikoin Italiassa 30 astetta menee ajoittain rikki.

Toistaiseksi Suomessa ei ole odotettavissa helteitä

Sinisalon mukaan tiistaina 17. toukokuuta on viileintä, minkä jälkeen ilma lämpenee keskiviikkona jonkin verran, mutta ei kuitenkaan yllä muun Euroopan tasolle. Sää palailee kuitenkin jo torstaina takaisin hieman viileämpään.

”Ei ole mitään syytä ajatella, ettei helteitä saapuisi Suomeen jossain vaiheessa. Toistaiseksi niitä ei kuitenkaan ole nähtävissä ensi viikon loppupuolelle ulottuvissa ennusteissa”, Sinisalo kertoo.

Sinisalo sanoo, että tyypillisesti tähän aikaan toukokuussa päivän keskilämpötila on noin 15 astetta maan etelä- ja keskiosissa ja Lapissa noin 10 astetta.

”Kun katsoo tulevia päiviä, niin lämpötila ei jää tästä hirveästi alemmas”, Sinisalo toteaa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut