Tavanomaista viileämpi sää on myöhästyttänyt kevättä – ”Lämpenemistä ei ole luvassa vielä ensi viikollakaan”, povaa meteorologi

Luonto-Liiton perinteiseen Kevätseurantaan on kerääntynyt noin puolet vähemmän lajihavaintoja kuin viime vuonna. Ilmatieteen laitoksen ennusteen mukaan ensi viikollekaan ei ole odotettavissa lämpötilojen nousua.

Muun muassa siilit alkavat hiljalleen heräilemään talviuniltaan. Pirkanmaallakin on tehty piikikkäistä ystävistä jo muutama havainto Luonto-Liiton Kevätseurantaan.

7.5. 13:16

Aamulehti

Ilmatieteen laitoksen mukaan kevät on ollut tänä vuonna tavanomaista viileämpi. Myöhästynyt kevät on näkynyt myös ympäristöjärjestö Luonto-Liiton perinteisen Kevätseurannan havaintomäärissä.

Kevätseurannassa tutkitaan kevään edistymistä keväisten eläin- ja kasvilajien avulla. Seurannan kohteena on yhteensä 41 vakiolajia ja vuosittain vaihtuvat teemalajit. Seurantaan voi osallistua kuka tahansa luonnosta kiinnostunut.

”Niin sanottuna normaalina keväänä on huhtikuun loppuun mennessä havaintoja kertynyt yleensä noin 6 000 kappaletta 35 lajista. Tänä vuonna Vapun päivään herätessä havaintoja oli kertynyt puolet vähemmän, vain noin 3 300 havaintoa 30 lajista”, kertoo Kevätseurannan kampanjakoordinaattori Saara Heikkinen tiedotteessa.

Vuonna 2020 havaintoja taas tuli poikkeuksellisen paljon. Silloin huhtikuun lopussa niitä oli jo yli 8500.

”Vuoden 2020 havaintomääriä ei kannata edes verrata. Silloin kevät oli poikkeuksellisen lämmin ja maailman tilannekin oli sellainen, että ihmiset innostuivat enemmän luontoon retkeilemään”, Heikkinen pohtii.

Sää jatkuu samanlaisena

Ilmatieteen laitoksen päivystävän meteorologi Petri Hoppulan mukaan myöskään ensi viikosta ei ole odotettavissa erityisen lämmintä.

”Vaikuttaisi siltä, ettei Tampereen seudulla lämpenemistä ole luvassa vielä ensi viikollakaan. Päivälämpötilat pysyvät noin 10–15 lämpöasteen tuntumassa ja öisin liikutaan noin 5 lämpöasteen molemmin puolin”, meteorologi ennustaa.

Hänen mukaansa alkuviikko vaikuttaisi enimmäkseen poutaiselta. Aurinkokin saattaa pilkahdella.

”Öisin ja loppuviikosta sen sijaan saattaa sadella. Maanantain ja perjantain välisellä ajanjaksolla vettä voi tulla yhteensä noin 10 millimetrin verran. Alkuviikosta sataa enimmäkseen öisin, mutta keskiviikosta lähtien sadekuuroja voi tulla päivisinkin.”

”Sunnuntaina näyttäisi kuitenkin olevan jo aika aurinkoista, vaikka lämpötila pysyykin samoissa lukemissa”, meteorologi toteaa.

Toukokuu on vilkkainta havaintoaikaa

Luonto-Liiton Kevätseurannan kannalta toukokuu on kaikkein kiireisin kuukausi. Havaintoja on pelkästään toukokuussa tullut vuosittain lähes 4 000. Lämpimämmät retkeilysäät, lumien sulaminen ja suurempi lajimäärä varmasti lisäävät havaintoja tänäkin vuonna, tiedotteessa ennustetaan.

Viileän sään lisäksi havaintomääriin vaikuttaa myös se, että tämän vuoden teemalajeista osa on vasta myöhäiskevään lajeja – laiduntavia lampaita ja lehmiä sekä keto-orvokin ja kulleron kukintaa odotetaan vasta myöhemmin tässä kuussa. Ensimmäinen ja toistaiseksi ainoa havainto keto-orvokista on kuitenkin tehty jo vapunaattona Paraisilla.

Muita toukokuussa kukoistuksensa aloittavia lajeja ovat valkovuokot, lehtotuomet sekä rentukat. Koivun lehdet puhkeavat ja paluumuuttajina odotetaan pajulintuja, tuulihaukkoja sekä tervapääskyjä. Talviuniltaan alkavat puolestaan herätä siilit ja vaskitsat, joista molemmista on Kevätseurantaan tullut jo muutama havainto.

Kevätseurantaan voi osallistua osoitteessa kevätseuranta.fi.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut