Ikaalisten säätutka siirretään naapurikuntaan – tuttu maamerkki ei häviä, mutta ennusteiden laatu voi heiketä

Alueen tutkatuotannossa on katkos huhti-kesäkuussa, mikä voi vaikeuttaa etenkin matalien ja heikkojen sateiden havainnointia.

Ikaalisten säätutka otettiin käyttöön syksyllä 2010. Vaisalan tutkansäätäjä Heikki Pohjola (vasemmalla) esitteli tuolloin uutta säätutkaa ja Ilmatieteen laitoksen Ari Halm avusti. Pohjolan pitelemä tutkalaite painaa 1 500 kiloa ja sitä ympäröivä suojapallo 1 000 kiloa.

13.4. 7:36

Aamulehti

Ilmatieteen laitoksen Ikaalisten vesitornissa sijaitseva säätutka siirretään kevään ja alkukesän aikana noin 30 kilometriä länteen Kankaanpäähän. Tutkalaitteiston purkutyöt Ikaalisten vesitornissa alkavat pääsiäisen jälkeen. Siirron seurauksena alueen säätutkatuotannossa on noin kahden kuukauden mittainen katkos.

”Tämänhetkisen arvion mukaan tutkatorni valmistuu kesäkuun toisella viikolla. Tutkatuotannon on määrä alkaa ennen juhannusta 2022”, selventää Ilmatieteen laitoksen tutkija Mikko Kurri.

Säätutkan siirtymisen taustalla ovat Ikaalisten vesitornissa alkavat saneeraustyöt.

Pieniä vaikutuksia sateiden havainnointiin

Suurin vaikutus siirrolla on Suomen länsirannikolla ja merialueella sää- ja sadealueiden havainnoinnissa, koska tutkaverkon peittoalue ei katkon aikana ulotu yhtä kauas merelle kuin normaalitilanteessa. Ikaalisten tutkan tuottaman datan hetkellinen puuttuminen voi vaikuttaa etenkin matalien ja heikkojen sateiden havainnointiin.

Vaikka lähimmät Vimpelissä ja Petäjävedellä sijaitsevat tutkat pystyvät havaitsemaan hyvin kaikki yli kaksi kilometriä korkeat sääilmiöt, vaimenee mittaussignaali kauemmas mentäessä.

”Eli mitä kauemmas mitataan, niin sen voimakkaampi esimerkiksi sateen täytyy olla, jotta se voidaan havaita”, selventää Kurri.

Vaikutuksia etenkin lähihetkien ennustamiseen

Tutkalta saatu mittaustieto on oleellista etenkin lähituntien sääennusteissa. Ikaalisten tutkan puuttuminen verkostosta voikin joissakin tilanteissa heikentää lähihetkiennusteen laatua Länsi-Suomessa. Kurrin mukaan puutetta voidaan kuitenkin paikata muiden tutkien tuottamalla tiedolla ja muulla havaintoaineistolla, kuten esimerkiksi satelliitin tiedoilla sekä pintasäähavainnoilla.

Pidempiin ennusteisiin yhden tutkan puuttuminen ei juuri vaikuta, koska nämä perustuvat säämalleilla tehtyihin ennustelaskelmiin. Kesäaikaan vaikutus jää myös pienemmäksi.

”Kesällä sääilmiöt ovat korkeammalla ja korkeampia kuin talvella, jolloin ne on helpompi havaita”, Kurri lisää.

Maamerkin omainen vesitorni

Ikaalisissa vuodesta 1994 toiminut säätutka on muodostunut monelle jo tietynlaiseksi maamerkiksi ja tieto tutkan siirtymisestä on aiheuttanut huolta.

Kurri kuitenkin rauhoittelee, että ”vesitornin pallo" eli tutka-antennin suojakupu jää toistaiseksi paikoilleen vesitornin päälle.

Ikaalisten tutka on vesitornin päällä lasikuituisen pallon sisällä, joka näkyy kauas.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut