Pirkanmaalla on ollut viikonloppuna jopa harvinaisen lämmintä, Juupajoella ylitettiin jo 10 astetta – ”Nyt sää on tällaista muuttumattoman näköistä”

Sunnuntai oli Tampereella lauantaita lämpimämpi päivä, ja mittari on näyttänyt jopa 9,6 astetta. Lunta riittää kuitenkin vielä senttikaupalla. Vaikka päivät ovat lämpimiä, yöpakkaset ja kuiva ilma hidastavat lumen sulamista.

Seuraavan reilun viikon aikana pakkaset ja lumisateet eivät ole palaamassa Pirkanmaalle. Kevään tulo Tampereen Pyhäjärvellä tallennettiin kuvaan 3. maaliskuuta.

13.3. 16:59

Aamulehti

”Vuodenaikaan nähden sää on harvinaisen lämmin, ellei jopa poikkeuksellisen lämmin”, Ilmatieteen laitoksen päivystävä meteorologi Heikki Sinisalo sanoo sunnuntaina.

Hän kertoo kello 15 jälkeen, että Tampereen Härmälän havaintoasemalla mitattiin hetkeä aiemmin 9,6 lämpöastetta ja sää saattaa siitä vielä lämmetä. Juupajoen Hyytiälässä mittari oli noussut jopa 11 asteeseen.

Sunnuntai on ollut lauantaita vielä hieman lämpimämpi. Virroilla rikottiin lauantaina 11 asteen raja, mutta esimerkiksi Tampereella korkein lukema oli 8,3 astetta.

”Kun verrataan menneitten vuosikymmenten tilastoihin, on harvinaista, että näin lämpimiä päiviä on vielä tässä vaiheessa”, Sinisalo arvioi.

Lue lisää: Alkavasta siitepölykaudesta voi tulla viime vuotta helpompi, arvioi asiantuntija

Lumi sulaa hitaasti

Sinisalon mukaan seuraavan reilun viikon aikana ei ole tulossa paluuta talvisempiin keleihin. Poissulkea ei kuitenkaan voida sitä, etteikö vielä huhtikuun puolella voisi tulla ihan kunnolla lunta.

”Nyt sää on tällaista muuttumattoman näköistä: yöllä pakkasta ja päivällä voi olla aika paljonkin plussaa.”

Vaikka säät ovat lämpimät, lumi sulaa hitaasti. Kuiva ilma ja yöpakkaset hidastavat sulamista. Esimerkiksi Härmälässä on vielä 47 senttimetriä korkea kinos. ”Kyllä tässä varmaan aika pitkään menee. Todennäköisesti huhtikuulle asti, ennen kuin maa alkaa olla paljaana”, Sinisalo uskoo.

Pienet tiet huonoina

Vaikka lumet sulavat hitaasti, tiet ovat maata nopeammin paljaina. Kun lämpötila pyörii vuorokauden aikana nollan asteen molemmin puolin, aamuisin luvassa voi olla liukkautta.

”Kun tässä ei ole tulossa ollenkaan sateita, ei sekään varmaan suuri ongelma ole. Ajoittaista kuuraantumista voi toki olla, mutta sekin on aika vähäistä, koska ilma on niin kuivaa”, Sinisalo selventää.

Pienet tiet voivat olla epätasaisen sohjon ja jään peitossa, mutta isommilla teillä ei ole vastaavaa ongelmaa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut