Jalankulkukeli on hyvin liukas - Sää - Aamulehti

Sunnuntaina on yksi talven liukkaimmista päivistä: ”Nastakengät alle ja pingviinityylillä eteenpäin”, neuvoo meteorologi

Sunnuntaina Pirkanmaalla on voimassa varoitus jalankulkijoille, sillä jalkakäytävät ovat keskipäivästä alkaen erittäin liukkaita.

Nyt on liukasta. Tampereella ja muualla eteläisessä Suomessa kadut muuttuvat luisteluradoiksi, joiden päällä on vieläpä vettä. Nastakengät voivat auttaa pysymään pystyssä.

15.1. 19:44 | Päivitetty 15.1. 20:14

Loppu- ja alkuviikon aikana varsinkin Etelä-Suomessa koetaan laaja kirjo erilaisia säitä.

Samalla liukkaat jalankulkukelit jatkuvat ja muuttuvat huomenna sunnuntaina jopa todella hankaliksi. Luvassa on yksi talven liukkaimmista päivistä.

Ensin lauantain ja sunnuntain välisenä yönä eteläisessä Suomessa pakastuu, mutta sunnuntaina päivällä lauhtuu. Se nostaa liukastumisriskin niin sanotusti tappiin. Voimassa onkin sunnuntaina jalankulkuvaroitus.

”Lauhtuminen aiheuttaa sen, että katujen jäisten pintojen ylin kerros sulaa ja vesi jää jään päälle. Se on petollinen yhdistelmä”, sanoo päivystävä meteorologi Sini Tenhunen Ilmatieteen laitokselta.

”Nastakengät alle ja pingviinityylillä eteenpäin”, hän neuvoo.

Pirkanmaalla varoitus on voimassa 16.1. kello 12–17. Ilmatieteen laitoksen varoituksen mukaan jalkakäytävät ovat keskipäivästä alkaen erittäin liukkaita, koska niillä olevan jään päällä on vettä.

Sunnuntain ja maanantain välisenä yönä läntisten merialueiden ja Pohjois-Suomen yli menee kaksi myrskykeskusta, jotka tuovat etelään puuskaista tuulta ja lumisateita. Tenhusen mukaan lunta on luvassa eteläänkin useita senttejä. Lapissa sitä voi tulla parikymmentä senttiä.

”Kun jääpeitteen päälle tulee ohut lumipeite, jalankulkukeli säilyy liukkaana. Tällöin lumen alla oleva jää on vaikea havaita, eikä jään olemassaoloa välttämättä tajua niin helposti”, hän kuvailee.

”Sateet tulevat lumena, räntänä ja vetenä. Siinä on koko talven kirjo ympättynä pariin päivään”, hän kuvailee.

Maanantai-iltana myrskyn mentyä ohi sää selkenee. Etelässä voi olla päivisin lämpöasteita mutta öisin pakkasta.

Ensi viikolla lämpötila sahaa kuin vuoristorata. Eniten pakkasta etelässä on todennäköisesti tulevana tiistaina, seitsemän astetta, Tenhunen ennustaa.

”Tämän jälkeen lauhtuu jälleen. Pakkanen kiristyy uudestaan viikonloppua kohti ja lauhtuu seuraavan viikon vaihdetta kohti. Ei siis kireää pakkasta näkyvissä tämän hetken ennusteissa. Pakkasjaksoja on, mutta ne jäävät lyhyeksi”, hän sanoo.

Jalankulkusää pysyy melko kehnona.

Päivitys 15.1.2022 kello 20.01: Lisätty tieto jalankulkusäästä Pirkanmaalla.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut