Liikennesää: Ajokeli on huono lumisateen ja jäätävän tihkusateen takia - Sää - Aamulehti

Lunta satoi Pirkanmaalla yön aikana paikoin yli 10 senttiä, vain yksi paikka meni ohi lumikertymässä – seuraava sadealue saapuu jo pian

Pirkanmaalla on voimassa varoitus huonosta ajokelistä ja jalankulkusäästä. Huono ajokeli jatkuu Pirkanmaalla paikoitellen maanantai-iltapäivään asti. Seuraava sadealue saapuu jo tiistaina.

Yön aikana Pirkanmaalla pyrytti jopa yli 10 senttimetriä lunta. Maanantaiaamuna ennen seitsemää monia jalankulku- ja pyöräilyväyliä ei oltu ehditty vielä aurata. Kuva Keskustorilta.

2.1. 17:26 | Päivitetty 3.1. 11:56

Aamulehti

Pirkanmaalla ajokeli on paikoin huono lumisateen ja jäätävän tihkusateen vuoksi. Lunta tuprutti monin paikoin koko sunnuntai-illan. Ilmatieteen laitoksen päivystävä meteorologi Nina Karusto kertoi maanantaiaamuna, että tämän hetkinen lumen syvyys on Pirkanmaalla paikoitellen 20–27 senttimetriä.

”Jos katsoo lumen syvyyden muutosta 24 tunnin ajalta, esimerkiksi Härmälään on tullut 12 senttimetriä lunta”, sanoo Karusto.

Tämän hetken ennusteiden mukaan lumisade heikkenee maanantaipäivän aikana. Samanlaisia lumimääriä ei ole enää päivän aikana odotettavissa. ”Hiutaleita voi sadella vähäisesti. Lunta voi tulla ehkä senttimetri tai pari maksimissaan.”

Vain yksi ohi

Viimeisten 24 tunnin lumikertymä oli koko maan mittakaavassa Tampereella kaikkein suurimpia. Vain Enontekijöllä Kilpisjärven mittauspisteellä vuorokauden lumikertymä oli suurempi, 13 senttimetriä.

Ilmatieteen laitos julkaisi jo etukäteen karttakuvan, jossa Tampereelle ennakoitiin yli 10 senttimetriä lunta.

Tampereella Muotialantien jalkakäytävä oli maanantaiaamuna kello 8.40 mennessä aurattu, mutta ajokaistoja ei. Autot olivat tehneet kadulle urat.

Liukasta jalkakäytävillä

Ilmatieteen laitoksen mukaan Pirkanmaalla on voimassa varoitus huonosta ajokelistä ja jalankulkusäästä. Ilmatieteen laitos varoittaa, että jalkakäytävät ovat erittäin liukkaita, koska jään päällä on ohut lumipeite. Liukastumisriski on nyt huomattava. Huonosta ajokelistä Pirkanmaalla, Satakunnassa ja Keski-Suomessa varoittaa myös Tampereen tieliikennekeskus.

Karuston mukaan ajokeliin vaikuttaa, miten teitä ehditään auraaman ja myös lumen joukossa tuleva jäätävä tihkusade. ”Se saattaa aiheuttaa hankaluuksia. Jos on lumiset tienpinnat, ei välttämättä tule hankaluuksia, mutta jos on tasaiseksi aurattu tienpinta, siihen saattaa tulla liukkautta.”

Jäätävä tihkusade tarkoittaa pieninä pisaroina satavaa alijäähtynyttä vettä, eli vaikka lämpötila on nollan alapuolella, vesi sataa vielä nesteenä. Kun alijäähtynyt vesi osuu pinnalle, se jäätyy heti, mikä voi lisätä teiden liukkautta.

Aamuliikenne sujunut kohtalaisen hyvin

Finntrafficin Tampereen tieliikennekeskuksen liikennepäivystäjä Frans Anttonen sanoo, että maanantain aamuliikenne on sujunut kohtalaisen hyvin.

”Aamuliikenteessä ei ole ollut sen kummempia ongelmia. Kunnossapitokalustoa on ollut paljon liikenteessä ja päätieverkon tiet on saatu aurattua. Alemmalla tieverkolla voi ollakin sitten enemmän lunta”, Anttonen kuvailee.

Toistaiseksi liikennehäiriöiltä on vältytty.

Myös tilanne- ja johtokeskuksen päivystävä palomestari Jari Hiltunen kertoo, että yö on sujunut huonosta ajokelistä huolimatta hiljainen.

Ainoastaan Nokialla on sattunut maanantaiaamuna kello 7.06 liikenneonnettomuus, jossa oli mukana kaksi henkilöautoa. Hiltusen mukaan kyseessä oli peltikolari.

”Paikoin on aika suttuista tuo keli, aurauskalusto on vielä liikenteessä, mutta kyllähän siellä aika puhdasta oli jo pääväylillä. Toivotaan, ettei tule kiireellistä päivää”, sanoo Hiltunen.

Koivistonkylässä Kivimäenkadulla pääsi liikkumaan parhaiten suksilla, kun tietä ei ollut aurattu maanantaiaamuna.

Tiistaina uusi sadealue

Lumisateiden ennustetaan jatkuvan keskiviikkoon asti. Heti tiistaina Pirkanmaalle saapuu seuraava sadealue. ”Siinä voi tulla taas aika reippaasti lunta”, sanoo Karusto.

Hänen mukaansa tiistaina voi kertyä paikoin ainakin 5–6 senttimetriä lunta. ”Reilu kertymä on tulossa.”

Reippainta lumisadetta luvataan tiistaiaamuksi kello 6–8 aikaan. Lumisateen arvellaan kestävän koko päivän. Sade hellittää vasta tiistai-iltana.

Kaupunkikuvaan oli tullut maanantaiaamuna massiivisia lumikasoja auraustöiden jäljiltä. Kuva Finlaysonin alueelta.

Päivitetty 3.1. kello 8.25: Finntrafficin liikennepäivystäjän kommentit.

Päivitetty 3.1. kello 8.50: Tilanne- ja johtokeskuksen päivystävän palomestarin kommentit.

Päivitetty 3.1. kello 10.46: Lisätty tieto siitä, että Tampereen vuorokauden lumikertymä oli yksi Suomen suurimmista.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut