Sää jatkuu Pirkanmaalla talvisena, sunnuntaina pakkanen voi olla purevaa - Sää - Aamulehti

Kuinka purevassa pakkasessa Nokia-areenalle jonotetaan? Meteorologi viikonlopun säästä: ”Kaikki riippuu pilvisyydestä”

Sää jatkuu Pirkanmaalla loppuviikon ajan talvisena. Luvassa on pakkasta, joka voi sunnuntaina yltää purevaksikin. Laajemmilta sateilta vältytään, mutta perjantaina voi ripotella pakkaslunta.

Tältä Tampereen Tohloppijärven jäällä näytti tiistaina. Viikonloppuna luvassa on pakkassäätä.

2.12.2021 14:38

Aamulehti

Pirkanmaalle on luvassa loppuviikoksi korkeapainesäätä. Se tarkoittaa, että perjantaina Tampereen uuden Nokia-areenan ensimmäiseen tapahtumaan suuntaavat saavat taittaa matkansa pilvisessä pakkassäässä.

”Laajoja sateita ei ole odotettavissa, mutta pakkaslunta voi vähän tulla. Koillistuuli lisää pakkasen purevuutta", kertoo päivystävä meteorologi Jani Parviainen Ilmatieteen laitokselta.

Perjantaina pakkasta on päivällä 6–7 astetta, lauantaina lämpötila liikkuu 10 pakkasasteen molemmin puolin. Perjantain ja lauantain välisenä yönä pakkasta on odotettavissa kymmenisen astetta.

”Jos sää pääsee kirkastumaan, lauantain ja sunnuntain välisenä yönä voi olla 20 astettakin pakkasta. Kaikki riippuu pilvisyydestä”, Parviainen sanoo.

Sunnuntaiksi sää kylmenee entisestään. Ilmatieteen laitos varoittaa kireän pakkasen mahdollisuudesta. Parviaisen mukaan pakkasta voi olla noin 15 astetta.

Voimassa tulvavaroitus

Pakkasista huolimatta isot järvet ovat Suomessa vielä sulana, Ilmatieteen laitos kertoo Twitterissä. Pirkanmaalta esimerkiksi Näsijärvi on vielä sula.

”Alkutalvesta jäät ovat aina petollisia”, Ilmatieteen laitos muistuttaa.

Pirkanmaalle on annettu loppuviikoksi tulvavaroitus. Ilmatieteen laitoksen varoituksen mukaan hyyde eli suppojää voi paikallisesti nostaa jokien vedenkorkeuksia. Esimerkiksi pelto- ja metsäalueet voivat tulvia.

Hyyde koostuu pienistä jääkiteistä. Niitä voi syntyä voimakkaasti ja pyörteisesti virtaavan jokijakson alijäähtyneeseen veteen. Pakkasella vesi pääsee alijäähtymään, kun virtaus estää suojaavan jääkannen muodostumisen.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut