Pakkanen on tullut Tampereelle - Sää - Aamulehti

Pirkanmaalla järvet jäätyvät ja pakkanen paukkuu – Onko talvi tullut jäädäkseen? Meteorologi vastaa: ”Lämpötila voi laskea jopa 15 pakkasasteeseen”

Pirkanmaalla lumensyvyys oli sunnuntaiaamuna muutamia senttejä ja pakkasasteita oli sunnuntaina miltei 10 astetta. Lumisateita ei näytä olevan luvassa seuraavan viikon aikana. Ilmatieteen laitoksen meteorologi Jari Tuovinen kehottaa ihmisiä pysymään vielä pois jäältä.

Pohjois-Nokialla sijaitseva pieni Alinenjärvi oli saanut jääpeitteen sunnuntaina 28. marraskuuta. Myös lunta oli satanut useita senttejä. Samalla järvellä näkyi retkiluistelija, joka eteni jäällä varovaisesti tunnustellen.

28.11.2021 19:51

Aamulehti

Tampereen Kaukajärvi ja Nokian Alinenjärvi olivat jäätyneet sunnuntaiaamuna 28. marraskuuta. Alisellajärvellä bongattiin jopa retkiluistelija, joka eteni varovasti sauvojen kanssa jäätä tunnustellen.

Ilmatieteen laitoksen päivystävä meteorologi Jari Tuovinen huomauttaa, että kyseessä on joko uhkarohkea luistelija tai todella kokenut jäällä liikkuja, joka osaa lukea ympäristöä. ”Jää ei ole missään päin maata kovin paksu tällä hetkellä. Sanoisin, ettei missään nimessä vielä jäälle.”

Koska lumensyvyys on Pirkanmaalla vain muutaman sentin, jää kasvaa suhteellisen nopeasti verrattuna siihen, että maassa olisi esimerkiksi 10 senttiä lunta. ”Eli nyt kannattaa odottaa vielä jään paksuuntumista ainakin viikon päivät, ellei enemmänkin. Ei kannata lähteä kokeilemaan.”

Myös Tampereen Kaukajärvellä oli ohut jääpeite sunnuntaiaamuna 28. marraskuuta.

Tuovisen mukaan maan länsiosassa vallitsee korkeapaine ja eteläpuolella kulkee matalapaineita, jotka tuovat lumisateita maan itä- ja pohjoisosiin. Pirkanmaalla ei siis kannata odottaa lumisateita ainakaan seuraavan viikon aikana. ”Voi olla jopa miltei täysin poutaisia päiviä. Pakkasella kuitenkin pysytään”, Tuovinen kertoo.

Poikkeuksellinen talvi

Aamuisin pakkasta voi olla 15 astetta, mutta päiväsaikaan lämpötila voi nousta viiteen pakkasasteeseen. Sadealueet kiertävät maan länsiosat. Lumikuuroja voi tulla lounaisrannikolla, mutta nekään eivät todennäköisesti yllä Pirkanmaalle asti.

Tuovisen mukaan nyt eletään poikkeuksellista talviaikaa. Sää on tavallista kylmempi. ”Viime talvi oli ennätyksellisen lauha, ainakin alkutalvi. Joulukuu oli todella lauha, lauhimpia mitä koskaan on mitattu.”

Syyllinen on ilmiö nimeltä polaaripyörre, joka muodostuu talvisin päiväntasaajan pohjoispuolelle.

Syksy oli tänä vuonna viileä ja epävakainen. Sekin on poikkeuksellista. Tuovisen mukaan polaaripyörre muodostui tänä vuonna muutama viikkoa aiemmin. Siksi se kehittyi vahvemmaksi, ja sää on normaalia kylmempi.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut