Pirkanmaan sää 15.11. alkavalla viikolla: Viikko alkaa pilvisessä säässä - Sää - Aamulehti

Maanantaiaamulle on annettu varoitus huonosta ajokelistä, sankka sumu valtasi Tampereen jo sunnuntai-iltana

Tampereella alkuviikon päivälämpötilat vaihtelevat kolmesta viiteen asteeseen.

Näkyvyys oli myöhään sunnuntaina todella huono Santalahden kohdalla Tampereella.

14.11. 19:02 | Päivitetty 15.11. 7:01

Aamulehti

Tieliikennekeskus Fintraffic varoittaa maanantaiaamun huonosta ajokelistä Suomen länsiosissa.

”Sakea sumu heikentää paikoin näkyvyyttä. Tienpinnoilla esiintyy paikoin kuuraliukkautta ja mustaa jäätä. Länsirannikon tuntumassa myös paikalliset sadekuurot ova tehneet tienpinnoista liukkaita”, Finatraffic tiedottaa.

Tampereen valtasi sankka sumu jo sunnuntai-iltana. Näkyvyys oli huono ainakin Santalahden ja Lielahden alueilla. Ilmatieteen laitoksen päivystävä meteorologi Hannu Valta kommentoi myöhään sunnuntaina, että Tampereella ollaan vielä toistaiseksi korkeapaineen alaisuudessa.

”Kosteaa ilmamassaa on järvien lähistöllä maanpinnan lähellä ja kun maanpinta jäähtyy ja on heikkotuulinen tilanne, tyypillisesti sumua tai sumupilveä syntyy”, Valta selventää.

Maanantain vastaisen yön edetessä Tampereen seudulla oli määrä alkaa viritä tuuli, joka hälventää sumua aamuun mennessä.

Viisi astetta luvassa

Lumisen ja hyisen talven ei ennusteta tulevan vielä lähipäivinäkään eteläiseen Suomeen. Viikon aikana Suomen yli kulkee matalapaineita, ja lämpötilat vaihtelevat muutamasta asteesta pikkupakkasiin.

Ilmatieteen laitos ennustaa tuleville päiville pääasiassa pilvisen harmaata syyssäätä. Tampereella alkuviikon päivälämpötilat vaihtelevat kolmesta viiteen asteeseen.

Sunnuntain ja maanantain välinen yö oli Pirkanmaalla vielä pakkasyö, mutta maanantaina sää lämpenee. Pohjoisessa kulkee matalapaineen alue, mistä saattaa yltää hajanaisia sadekuuroja maakuntaan.

Tiistaina länsivirtaus nostaa mittarin lukemat viiden asteen tietämille, eikä yölläkään juuri päästä pakkasen puolelle, sanoo Ilmatieteen laitoksen päivystävä meteorologi Anniina Korpinen.

Torstaina Suomen ylle odotetaan yhtenäistä sadealuetta. Vesi sataa pohjoisessa maahan lumena ja räntänä, mutta Pirkanmaalla maa tuskin saa valkoista peitettä.

Loppuviikosta sää saattaa kylmetä, mutta ennusteet ovat yhä epävarmoja.

Tältä näytti Paasikiventien ylittävän kevyen liikenteen sillalla Lielahden suuntaan sunnuntai-iltana noin kello 22.20.

Tältä näytti Rantatiellä Tampereella sunnuntai-iltana hieman jälkeen kello 22:n.

Tältä näytti Tampereella Frenckellin aukiolla sunnuntai-iltana kello 22.15.

Etelässä lumetonta

Tienkäyttäjän kannalta plussan puolelta pakkaselle laskeva sää on hankalampi, sillä silloin märkä tie saattaa jäätyä liukkaaksi. Esimerkiksi maanantain vastaisena yönä lämpötilat sen sijaan nousevat, jolloin sulava tienpinta ei ole renkaan tai jalan alla yhtä liukas.

Eteläinen Suomi on marraskuun puolivälissä lumeton. Maassa on edes pieni lumipeite vain idässä ja pohjoisessa, Pohjois-Karjalan, Kainuun, Pohjois-Pohjanmaan ja Lapin alueilla. Lähelle 30 sentin lumensyvyyttä päästään vain käsivarren Lapissa.

Ilmatieteessä termisen eli lämpötilaan perustuvan talven katsotaan alkavan, kun vuorokauden keskilämpötila laskee pysyvämmin nollan alapuolelle. Tyypillisesti terminen talvi alkaa Pirkanmaalla marraskuun loppupuolella.

Päivitys: 15.11. kello 6.34 juttuun on lisätty varoitus huonosta ajokelistä.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut