Pirkanmaalle on luvassa harvinaisen lämmin viikonloppu - Sää - Aamulehti

Pirkanmaalle on luvassa harvinaisen lämmin viikonloppu, ja sää jatkuu lauhana myös ensi viikolla – talven tuloa saadaan vielä odottaa

Tampereelle on viikonloppuna luvassa yli kymmenen asteen lämpötiloja. Paikoitellen on mitattu jopa 5–6 astetta tavallista korkeampia lämpötiloja.

Viime sunnuntaina Pohjois-Nokialla Alinenjärven lähellä Koukkujärven suuntaan näytti näin talviselta. Tulevana viikonloppuna tilanne on aivan toisenlainen.

27.10. 16:58

Aamulehti

Tampereen seudulle luvataan sääennusteissa jopa yli kymmenen asteen lämpötiloja. Ennusteiden mukaan sää jatkuu poikkeuksellisen lauhana vielä ensi viikon puolella marraskuun ensimmäisellä viikolla.

Lauhan sään takana on Suomen länsipuolella vaikuttava laaja matalapaineen alue.

”Sen takia Suomeen pääsee virtaamaan hyvinkin lauhaa ilmaa”, Ilmatieteen laitoksen päivystävä meteorologi Helena Laakso sanoo. ”Näyttäisi siltä, että sää jatkuu lauhana vielä ensi viikollakin.”

Vaikka silloin tällöin jonkin verran satelee, sademäärät jäävät ennusteissa melko vähäisiksi.

Viidentoista vuorokauden ennusteissa lämpötila alkaa Tampereella lähentyä nollaa vasta marraskuun ensimmäisen viikon loppupuolella. Ennusteessa on kuitenkin vielä sen verran paljon epävarmuutta, että vielä ei pystytä ennustamaan, koska pakkasen puolelle päästään.

Vielä viime viikonloppuna sää muuttui Pirkanmaalla monin paikoin hyvinkin talviseksi. Osissa maakuntaa satoi lunta ja lämpötila laski pakkasen puolelle.

Esimerkiksi Tampereella ja Virroilla mitattiin lauantain ja sunnuntain välisenä yönä jo viiden pakkasasteen lämpötiloja, ja monin paikoin tienpinnat olivat jäisiä.

Lue lisää: Pirkanmaalla satoi viikonloppuna lunta ja maisema oli monin paikoin talvinen – Katso Aamulehden lukijoiden kuvia ja lähetä omasi!

Harvinaisen lämmintä

Kymmenen asteen ja sitä korkeammat lämpötilat tähän aikaan vuodesta ovat harvinaisen lämpimiä. Ilmatieteen laitoksen sääpalvelusta kerrottiin keskiviikkona, että tulevan viiden vuorokauden jaksolla lämpötilat ovat reilut kaksi astetta tavallista korkeampia. ”Nyt on mitattu jopa 5–6 astetta tavallista korkeampia lämpötiloja”, meteorologi Hannu Valta kertoo.

Tähän aikaan vuodesta 10–12 asteen lämpötila on harvinaisen korkea. ”Tällaisia lämpötiloja mitataan Tampereen seudulla kerran kymmenessä vuodessa tai harvemmin,” Valta sanoo. ”Poikkeuksellisen korkeasta lämpötilasta voidaan puhua, jos se ylittää tähän aikaan vuodesta 13 astetta. Sellaisia mitataan ehkä noin kerran 30 vuodessa.”

Marraskuun alkupuolella ei ennusteiden mukaan todennäköisesti aivan lämpötilaennätyksiä hätyytellä, vaikka harvinaisen lämmintä onkin.

Tämän hetken ennätys marraskuussa on 16,6 astetta. Se mitattiin Jomalassa Maarianhaminassa 6.11. viime vuonna.

Tampereen marraskuun lämpöennätys on 13,3 astetta. Se mitattiin Härmälässä 3. päivä marraskuuta vuonna 2020. Tampere–Pirkkalan-lentoaseman mittauspisteellä mitattiin samana päivänä 13,2 astetta.

Talvi odotuttaa

Talven tuloa Pirkanmaalle saadaan vielä odottaa.

Meteorologi Hannu Vallan mukaan terminen talvi alkaa Tampereella yleensä marraskuun loppupuolella 25.–26. päivän tienoilla. Pirkanmaan pohjoisosissa talvi tulee yleensä marraskuun puolivälin aikaan. ”Järvien vaikutus vähenee, ja maasto kohoaa Tampereelta pohjoiseen mennessä”, Valta sanoo. Se vaikuttaa talven tuloon. ”Marraskuussa sateet voivat tulla Tampereella vetenä, mutta kun mennään pohjoisemmaksi Pirkanmaalla, sade voi tulla lumena.”

Termisellä talvella tarkoitetaan sitä, että vuorokauden keskilämpötila pysyttelee nollan alapuolella. Pohjoisimmassa Lapissa terminen talvi kestää yli puoli vuotta. Etelässä alle neljä kuukautta.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut