Lumentulo jatkuu Lapissa, tältä pohjoisen teillä näyttää - Sää - Aamulehti

Kittilän Kenttärovalla mitattu jo miltei puoli metriä lunta – lumentulo jatkuu Lapissa, tältä pohjoisen teillä näyttää

Etelässä tiet ovat olleet paikoin liukkaita, ja pelastuslaitosten hoidettavaksi on tullut useita ulosajoja.

Lumisateet jatkuvat Pohjois-Lapissa. Sunnuntaiaamun valkenikin alueella monin paikoin lumisena.

17.10. 10:02

Pohjois-Lapin lumisateet jatkuvat edelleen, ja monin paikoin on mitattu yli parinkymmenen sentin verran lunta, kerrotaan Ilmatieteen laitokselta. Päivystävän meteorologin Jari Tuovisen mukaan suurin lukema on saatu Kittilästä Kenttärovan havaintoasemalta, jossa lunta oli aamulla puoli kahdeksan tienoilla 48 senttiä.

Ilmatieteen laitoksen mukaan Kenttärovan lukema on kuitenkin poikkeus, minkä Tuovinen sanoo johtuvan todennäköisesti siitä, että havaintoasema on satojen metrien korkeudessa. Esimerkiksi Kittilässä Pokan havaintoasemalla lunta oli samaan aikaan reilut parikymmentä senttiä.

Lue lisää: Tuulenpuuskat yltyivät koviksi Tampereella, pelastuslaitoksella silti rauhallista – ensi viikolla kylmästä lämpimään nopeasti: ”Saattaa alkaa lumena”

Suurimmat lumikertymät ovat Pohjois-Lapin läntisessä osassa. Lunta on tullut myös Kainuussa, mutta Itä-Lappi on valtaosaltaan vielä lumetonta.

”Näkyy laikkuja maassa, mutta ei yhtenäistä lumipeitettä. Samoin Koillismaalla mittari sanoo, että jotain on maassa, muttei sielläkään yhtenäistä lumipeitettä”, Tuovinen sanoo.

Lumisateet alkavat hiipua päivän mittaan, ja paikoin aamuinen lumisade muuttuu vetisemmäksi. Iltaa kohti myös esimerkiksi Kuusamon alueelle voidaan saada luntakin.

Pohjois-Suomessa on laajalti voimassa kelivaroitus lumi- ja räntäsateiden sekä lumisten teiden vuoksi. Lisäksi joillakin paikoin teiden pinnat ovat Tuovisen mukaan voineet jäätyä sielläkin, missä lunta ei ole.

Fintrafficin Turun tieliikennekeskus on varoittanut teiden mahdollisesta liukkaudesta maan etelä- ja keskiosissa. Samoin esimerkiksi Keski-Uudenmaan pelastuslaitos kehottaa Twitterissä erityiseen varovaisuuteen liikenteessä liukkaiden tienpintojen vuoksi.

Lue lisää: Auto ajautui kaiteeseen 9-tiellä Orivedellä, sitten siihen osui toinen – Palomestari: ”Siellä on paikoin jäätä tienpinnoilla”

Eri puolilla eteläistä Suomea on aamun aikana tullut useita hälytyksiä pienistä tieliikenneonnettomuuksista. Varsinais-Suomen pelastuslaitokselta kerrottiin STT:lle aamulla ennen puolta yhdeksää, että samanaikaisesti hoidettavana oli seitsemän ulosajoa, jotka olivat kaikki tapahtuneet liukkaissa oloissa. Vakavia loukkaantumisia ei ollut tiedossa.

Tältä Lapin teillä näytti sunnuntaina:

Tältä näytti ennen aamukymmentä tiellä 79 Kittilässä.

Inarin Angelissa tien 9553 pientareet olivat kinosten peittämät.

Nelostiellä Inarissa lunta oli vasta ohuempi kerros pientareilla.

Tiellä 12 Enontekiössä näytti sunnuntaiaamuna tältä.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut