Saderintama saapuu keskiviikkona Pirkanmaan päälle - Sää - Aamulehti

Keskiviikon sateet jäivät odotettua heikommaksi – heinäkuu on ollut Pirkanmaalla poikkeuksellisen kuiva

Keskiviikkona Pirkanmaalle saapui saderintama, joka päätti heinäkuun viimeisen hellejakson. Aamulehti seurasi tässä jutussa saderintaman liikkeitä.

Maakunnassa oli voimassa sadevaroitus, joka alkoi keskiviikkona kello 8.55 ja päättyi kello 21.00. Arkistokuva Tampereelta toukokuulta 2021.

28.7.2021 12:34 | Päivitetty 28.7.2021 22:20

Aamulehti

Pirkanmaan sademäärät jäivät keskiviikkona odotettua pienemmiksi. Runsaimmat sateet tulivat maahan eteläisimmässä Suomessa.

Esimerkiksi Tampereella oli satanut iltayhdeksään mennessä vain 7,2 milliä vettä. Saderintama saapui etelästä päin. Ilmatieteen laitoksen mukaan sen reuna saapui Pirkanmaan eteläosiin puolenpäivän aikoihin.

Kaikkein eniten satoi Kotkassa, jossa yhden tunnin aikana satoi yli 30 milliä. Pirkanmaallekin oli annettu annettu rankkasadevaroitus, jonka mukaan sadetta olisi saatettu saada jopa 20 millimetriä tunnissa. Sellainen määrä ei ehdi imeytyä sadevesikaivoihin, joten esimerkiksi alikuluissa tulvii ja kellareihin saattaa kertyä vettä, kertoo Ilmatieteen laitoksen päivystävä meteorologi Iiris Viljamaa.

Poikkeuksellisen kuiva heinäkuu

Heinäkuu on ollut tavallista kuivempi. Tampereella satoi 27. päivään mennessä koko kuussa ainoastaan 13,4 millimetriä ja keskiviikko mukaan lukien 20,6 milliä. Rankkasateen aikana sama määrä voi ropista maahan tunnissa.

Sää jatkuu loppuviikosta epävakaana. Merellä pyörivä matalapaine tuo Pirkanmaalle sadekuuroja myös torstaina. Perjantaina sateet painottuvat etelään, ja lauantaina tänne on odotettavissa korkeintaan joitakin sadekuuroja. Sunnuntaina kuuroja tulee monin paikoin Etelä- ja Keski-Suomessa, myös Pirkanmaalla. Lämpötilat keikkuvat 20 asteen molemmin puolin.

Pirkanmaalla on yhä voimassa metsäpalovaroitus. Se, poistuuko varoitus, riippuu loppuviikon sateiden voimakkuudesta. Sateet ovat jo kastelleet maakunnan eteläosia kohtalaisesti, mutta pohjoisessa on kuivempaa.

Näin saderintama eteni

Kello 18.42: Saderintama liikkuu torstaiksi Etelä-Suomesta Pohjois-Savoon ja Pohjois-Karjalaan, ulottuen Vaasaan. Muuallakin sadekuuroja tulee vielä, arvioi Ilmatieteen laitoksen päivystävä meteorologi Helena Laakso.

Kello 17.21: Sadekuurot ovat olleet tänään paikoittain reippaita, mutta nyt maan eteläosassa on jo poutaista ja sadealue liikkuu kohti pohjoista, kertoo Ilmatieteen laitoksen päivystävä meteorologi Helena Laakso.

Maan eteläisissä osissa, maakunnista Uudellamaalla, Kanta-Hämeessä ja Varsinais-Suomessa on satanut noin 10–25 millimetriä vuorokauden aikana.

–  Sadealue on nyt Satakunnasta Pirkanmaan kautta Kaakkois-Suomeen ja etenee siitä hiljalleen pohjoiseen. Huomenna päivällä saderintama olisi Pohjois-Savossa ja Pohjois-Karjalassa, ulottuen Vaasaan. Muuallakin sadekuuroja tulee vielä, Laakso lupailee.

Kello 16.41: Rankka sadekuuro on saapunut Tampereen keskustan ylle. Jo tätä ennen Tampereella on saatu vettä pitkin iltapäivää kello 14 jälkeen.

Sade yltyi Tampereella loppuiltapäivästä.

Kello 16.27: Ilmatieteen laitos twiittasi kello 16.19 aikaan, että etelässä on jo saatu reippaita sateita. Esimerkiksi Kotka Rankissa on satanut jopa 44,5 milliä.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut