Ukkosrintama pyyhkäisi sunnuntaina Pirkanmaan läpi –ilma viilenee ja luvassa on sateita - Sää - Aamulehti

Riikka-rajuilma: Ukkosrintama pyyhkäisi Pirkanmaan yli sunnuntaina – Kuhmoisissa salama sytytti palamaan kesäasunnon, Suomessa oli tuhansia kotitalouksia ilman sähköjä

Suomen yli kulki sunnuntaina Riikka-rajuilma. Samalla kuukauden kestänyt helleputki päättyi. Kovat ukkospuuskat osuivat pahiten maan itäosiin. Seurasimme tässä jutussa Riikka-rajuilman etenemistä.

Tampereen Pyynikillä taivas synkkeni sunnuntaina kello 11.05.

18.7. 12:11 | Päivitetty 18.7. 22:07

Aamulehti, STT

Suomen yli kulki sunnuntaina Riikka-rajuilma. Myös Pirkanmaalla oli sateita ja ukkosia.

Forecan päivystävä meteorologi Anna Lehtinen kertoi sunnuntaina aamupäivällä, että Pirkanmaan ylittää ukkosrintama, joka kääntyy iltaan mennessä poutaiseksi sääksi. Lehtisen mukaan ukkosrintama on hyvin kapea ja liikkuu nopeasti.

– Se pyyhkäisee ohi ja muutaman tunnin päästä poistuu Pirkanmaan alueelta. Sää muuttuu aurinkoiseksi ja poutaiseksi. Se oli tältä päivältä sitten siinä sillä seudulla, Lehtinen kertoi ennen puoltapäivää sunnuntaina.

Lännessä saattaa muodostua iltapäivän aikana vielä yksittäisiä sadekuuroja, mutta ne eivät Lehtisen mukaan todennäköisesti yllä Pirkanmaalle. Lämpötila ei nouse Pirkanmaalla enää hellerajoille.

Seuraamme Riikka-rajuilman etenemistä:

Rajuilma on ohi, Aamulehden seuranta päättyy

Kello 22.03: Ukkosrintama on väistynyt Suomen itäpuolelle. Kello 22 sähköttömiä talouksia oli suomessa vielä reilut 1 300. Pirkanmaalla ilman sähköjä on ainoastaan kaksi taloutta Nokialla.

Päivän saldona 6 700 maasalamaa

Kello 20.06: Maasalamoita oli mitattu Suomessa sunnuntai-iltana puoli kahdeksaan mennessä noin 6 700 kappaletta.

Kuukauden kestänyt helleputki päättyi sunnuntaina. Yli 25 asteen lämpötiloja mitattiin vain aivan eteläisimmässä Suomessa ja lähellä itärajaa.

Kello 20 Suomessa oli vielä 2 450 taloutta ilman sähköä, lähinnä aivan itäisimmässä Suomessa.

Enimmillään ilman sähköjä oli iltapäivällä yli 13 000 taloutta.

Myrsky siirtymässä itärajan yli

Kello 17.51: Myrsky on siirtymässä eteläisen Suomen osalta itärajan toiselle puolen. Ilman sähköjä on vielä Suomessa reilut 5 200 taloutta. Pirkanmaalla on enää parikymmentä taloutta ilman sähköjä. Suurin osa sähköttömistä asiakkaista on Juupajoella.

Kello 16.26: Pelastuslaitoksilla ollut kiireistä rajuilman vuoksi

Ilmatieteen laitoksen tviitin häntä näyttää, kuinka itäänpäin liikkuvan myrskyrintaman häntä on pyyhkäissyt Pirkanmaan yli.

Kello 16.12: Rajuilma sotkee junaliikennettä

Riikka-rajuilma on kaatanut junaradoille puita. Kaatuneiden puiden aiheuttamat sähkövauriot sotkevat junaliikennettä Joensuu–Parikkala- ja Joensuu–Nurmes-väleillä.

Junavuorot IC10 Joensuusta kello 15.30 ja IC5 Helsingistä kello 13.12 korvataan busseilla Joensuu–Kesälahti välillä. Myös Joensuu–Nurmes välillä taajamajunat 762 Nurmeksesta kello 15.55 ja 763 Joensuusta kello 18.15 korvataan busseilla.

Sähköradan vaurioiden laajuudesta ja korjaamisesta ei ole vielä arviota.

Kello 16.00: Kotitalouksia ilman sähköjä

Riikka-rajuilma on katkonut sähköjä useilta kotitalouksilta Pirkanmaalla.

Kello 15.49 sähkökatkoja oli Energiateollisuuden sähkökatkokartan mukaan Pirkanmaan kunnista Juupajoella, Orivedellä ja Ruovedellä. Juupajoella sähköttömiä kotitalouksia oli kello 15.49 yhteensä 19, Orivedellä 66 ja Ruovedellä yksi.

Kuluneen vuorokauden ajan ilman sähköjä on hetkellisesti ollut moninkertainen määrä kotitalouksia. Juupajoella ilman sähköjä on ollut kuluneen 24 tunnin aikana enimmillään 526 kotitaloutta, Orivedellä 1 347 kotitaloutta ja Ruovedellä yksi kotitalous.

Koko maassa sähköttömiä asiakkaita oli kello 15.49 päivittyneen sähkökatkokartan mukaan 13 160.

Kello 15.49: Rajuilma etenee kohti itää entistä rajumpana

Riikka-rajuilma on muuttunut rajummaksi edetessään kohti itää.

–  Kainuussa Suomussalmella on tullut 30 millimetriä vettä tunnin aikana. Se on kova sadelukema, päivystävä meteorologi Heikki Sinisalo sanoo.

Ukkosrintama ulottui puoli kahden maissa iltapäivällä Varsinais-Suomesta itärajalle. Sade- ja ukkoskuurot voimistuvat nopeasti rajuilmaksi, ja kaunis kesäpäivä on muuttunut monin paikoin epävakaaksi ja puuskaiseksi.

Illaksi ukkoskuurot siirtyvät Venäjän puolelle.

Kello 13.08: Salama sytytti rakennuspalon Kuhmoisissa

Saametsäntiellä Kuhmoisissa syttyi rakennuspalo sunnuntaina kello yhden jälkeen päivällä. Pirkanmaan pelastuslaitos sai hälytyksen keskisuuresta rakennuspalosta kello 13.08. Paikalle hälytettiin kahdeksan yksikköä.

Pirkanmaan pelastuslaitoksen tilanne- ja johtokeskuksen päivystävä palomestari Pauli Keskinen kertoo, että salama iski kesäasuntoon ja sytytti tulipalon. Ennen puoli kolmea iltapäivällä Keskinen kertoi, että pelastuslaitos on poistunut paikalta, ja asukas jatkaa jälkivartiointia.

Vahinkojen laajuutta pelastuslaitos ei osannut kommentoida.

Kello 12.00: Sateita ja ukkosia eri puolilla Pirkanmaata

Tampereen yli kulki sunnuntaina aamupäivällä sateita ja ukkoskuuroja. Kuva näyttää, miten rankasti Näsijärvellä Tampereen Pallosaaressa satoi aamupäivällä.

Tampereen Pallosaaressa saatiin rankkasateita sunnuntaina aamupäivällä.

Myös muualla Pirkanmaalla ukkosti sunnuntaina aamupäivällä. Muun muassa Mäntässä ukkosti sunnuntaina aamupäivällä kello 11 jälkeen.

Riikka-rajuilma kulkee Suomen yli

Ilmatieteen laitos kertoi sunnuntaina, että Riikka-rajuilma on saapunut Suomen ylle. Samalla päättyy kuukauden kestänyt helleputki. Yli 25 asteen lämpötiloja mitataan sunnuntaina enää vain aivan eteläisimmässä Suomessa ja lähellä itärajaa.

Rajun ukonilman varoitus oli sunnuntaina päivällä voimassa maan etelä- ja itäosissa. Yli 15 metriä sekunnissa puhaltavat ukkospuuskat voivat aiheuttaa tuulivahinkoja keskipäivästä alkaen Itä-Uudeltamaalta Kuusamoon yltävällä alueella.

Yli 25 metriä sekunnissa puhaltavien voimakkaiden puuskien ennustetaan iskevän iltapäivällä Etelä-Savon itäosista Kainuuseen ylettyvälle alueelle. Lisäksi sadekertymät voivat olla runsaita.

Pirkanmaalle lisää sateita

Alkuviikko alkaa Pirkanmaalla edeltäneitä viikkoja viileämpänä, ja tulevina päivinä sadetta saatetaan saada lisääkin. Ukkoset kuitenkin jäävät vähiin.

Maanantaiksi Forecan Anna Lehtinen ennustaa kuivaa päivää, mutta vain parinkymmenen asteen lämpötilaa.

– Sellaista pilvipoutaa. Aiempaa koleampaa. Tämän kylmän rintaman jälkeen Suomeen virtaa viileämpää ilmaa ja lämpötilat jäävät selvästi hellerajan alle niin, että hädin tuskin siihen 20 asteeseen nousevat.

Tiistaista on odotettavissa jo hieman aurinkoisempi, mutta maanantaita sateisempi päivä.

– Siinä tulee seuraava sadealue ylitse luoteesta kohti itää. Joitakin ukkosia voi tulla, mutta se on aika hajanainen alue. Lämpötila ei kauheasti muutu, sellaista 17–20 astetta.

Tämä on päivittyvä uutinen.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: