Tältä näyttää viikonlopun sää Pirkanmaalla - Sää - Aamulehti

Viikonloppu ei tuo helpotusta helteeseen – tällainen on loppuviikon sää Pirkanmaalla

Korkeapaine jatkuu, ja sää muuttuu selkeäksi, aurinkoiseksi ja heikkotuuliseksi.

Viikonlopusta luvataan poutaista, lämpöistä ja heikkotuulista. Sää helli Tampereella sunnuntaina 20. kesäkuuta.

2.7. 12:15

Aamulehti

Viikonlopusta on tulossa hyvin lämmin ja poutainen Pirkanmaalla.

– Korkeapaine kestää viikonlopun yli ja varmaan hieman pidemmällekin, kertoo Forecan päivystävä meteorologi Juha Föhr.

Perjantaina maan eteläosissa on runsaasti pilvisyyttä, joka tavoittaa aamulla myös Pirkanmaan. Pilvimassa on menossa kohti etelän ja lounaisen suuntaa, joten päivällä sää on jo paljon aurinkoisempi.

Lue lisää: Helleraja on rikottu tänä vuonna jo 30 kertaa, ja lisää on luvassa – Alkukesä on ollut lämpimämpi kuin koskaan ennen mittaushistoriassa

Viikonlopusta povataan selkeää ja poutaista. Pilviä on hädin tuskin lainkaan, tuuli on heikkoa, ja lämpötila pysyy korkealla – jopa 27 lämpöasteessa.

Helpotusta helteeseen on hankala löytää, sillä vesistöjenkin lämpötila pysyttelee korkealla. Esimerkiksi Näsijärven veden lämpötila oli eilen torstaina 20 astetta.

Myös öistä luvataan lämpimiä. Silloin lämpötila vaihtelee 16 ja 19 asteen välillä.

Sää muuttuu ensi viikolla epävakaisemmaksi

Lämmintä on luvassa vielä alkuviikostakin ainakin maanantaina ja ehkä tiistainakin, mutta pilvisyys alkaa silloin hieman lisääntyä.

Föhrin mukaan ensi viikon tiistaista alkaen sade- ja ukkoskuurojen mahdollisuus kasvaa. Keskiviikko on kuurojen niiden osalta todennäköisin.

Hirveän sateiseksi sää ei kuitenkaan ole muuttumassa vielä ensi viikollakaan. Föhr muistuttaa, että sateista ja pilvisyydestä huolimatta lämmin ilmamassa ei ole poistumassa.

– Pilvet ja kuurosateet voivat laskea lämpötiloja hetkellisesti, mutta muuten ihan sama helteinen ilmamassa pysyy.

Kuuma sää jatkuu heinäkuussa

Euroopan keskipitkien sääennusteiden keskuksen ECMWF:n tuoreessa kuukausiennusteessa on lähiviikkoina selkeitä merkkejä tavanomaisesta lämpimämmästä säästä.

Mahdollisuus korkeapaineeseen Pohjois-Euroopassa säily vähintään heinäkuun puolivälin kieppeille, kerrotaan Forecan tiedotteessa.

Heinäkuu on tilastollisesti vuoden lämpimin kuukausi, joten jos kuukausiennuste toteutuu, heinäkuusta on tulossa keskimääräistäkin lämpimämpi.

Kuukauden puolivälin tienoilla ennusteen epävarmuus vähitellen kasvaa. Silloin keskilämpötila on kuukausiennusteen mukaan Suomessa 1–2 astetta tavanomaisesta korkeampi.

Suomen alueella ei ole selvää ilmanpaineen poikkeamaa suuntaan eikä toiseen, mutta Itä-Euroopassa sekä Venäjän luoteisosassa voi olla korkeapaine. Nämä korkeapaineet saattavat tuoda Suomeen lämpimän, eteläisen ilmavirtauksen, mutta se ei ole varmaa.

Sademäärä on kuukausiennusteen perusteella kuun puolessavälissä lähellä tavallista tai vähän tavanomaista runsaampi.

Heinäkuun loppu jää tavanomaista kuivemmaksi

Loppukuusta kuukausiennusteen mukaan Etelä-Suomessa ollaan tavallista lämpöisemmissä säissä edelleen.

Silloin Suomen ja Skandinavian alueelle on kuukausiennusteen mukaan vahvistumassa jälleen korkeapaine. Etelä-Euroopassa ja Venäjällä sen sijaan on matalapainesäätä.

Jos korkeapaineen keskus jää selvästi Suomen länsipuolelle Skandinaviaan, sen ja Venäjän matalapaineen välistä voi virrata ajoittain kylmää ilmaa pohjoisesta.

Loppukuu jää ennusteen mukaan korkeapaineen ansiosta tavanomaista kuivemmaksi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut