Maa voi olla valkoinen Pirkanmaalla torstaiaamuna – ensi viikolla täyskäännös - Sää - Aamulehti

Maa voi olla valkoinen Pirkanmaalla torstaiaamuna – ensi viikon säässä luvassa täyskäännös: lämpötila kipuaa kesäisiin lukemiin

Säässä tapahtuu ennusteiden mukaan lähipäivinä isoja vaihteluita. Tällä viikolla Pirkanmaalle koittaa vielä lyhyt talvinen hetki, mutta ensi viikolla on luvassa selvästi lämpimämpää. Myös siitepölykausi etenee.

Ylöjärven Mutalassa aamu valkeni lumisena 29. huhtikuuta. Sama näky voi olla hetkellisesti luvassa tällä viikolla.­

4.5. 20:26

Aamulehti

Pirkanmaalla saatetaan torstaiaamuna herätä talvisissa tunnelmissa. Ilmatieteen laitoksen päivystävä meteorologi Kaisa Solin sanoo, että poutaisen tiistain jälkeen lounaan suunnalta saapuva sadealue tavoittaa Pirkanmaan keskiviikkona iltapäivällä.

Keskiviikkona sade tulee vetenä, mutta torstain vastaisen yön aikana sää muuttuu talviseksi. Solin sanoo, että torstaiaamuna maa voi olla hetken aikaa valkoinen osassa Pirkanmaata.

– Sade muuttuu varmastikin osittain rännäksi ja pohjoisessa (Pirkanmaalla) ehkä lumeksikin torstain vastaisen yön aikana.

Torstaina aamulla lunta voi vielä sataa paikoitellen, etenkin Pirkanmaan pohjoisimmissa osissa. Solin sanoo, ettei lumi jää enää maahan pitkäksi aikaa.

– Siinä on talvisemman tuntuinen hetki, mutta torstaina päivällä sade muuttuu taas vedeksi. Aurinko sen verran jo lämmittää.

Ensi viikolla jopa +20

Ensi viikon aikana säässä näyttää tapahtuvan täyskäännös. Lyhyt talvinen hetki jää ohimeneväksi, ja loppuviikon sateiden jälkeen luvassa on ennusteiden mukaan selvästi lämpimämpiä päiviä.

Solin muistuttaa, että ensi viikkoon on vielä aikaa, joten ennusteet ovat vielä epävarmoja. Hän kuitenkin kertoo, että jo jonkin aikaa on ollut nähtävissä merkkejä siitä, että ensi viikolla voidaan päästä peräti yli 20 plusasteen lukemiin Pirkanmaalla.

– Ennusteissa on vahvojakin merkkejä, että ensi viikolla olisi lämmintä ilmaa nousemassa Suomen suunnalle, Solin sanoo.

Lähipäivinä säässä nähdään ennusteiden mukaan isoja vaihteluita. Solinin mukaan tämä kuuluu kevääseen.

– Tämä on tällaista kevään keikkumista.

Koivulle allergisilla voi olla pian tukalaa

Sään lämpenemisen myötä alkaa koivun siitepölykausi. Turun yliopiston ennustekartat kertovat, että koivun siitepölyä alkaa olla ilmassa keskiviikkona Etelä-Pirkanmaalla ja torstaina muuallakin.

Dosentti Annika Saarto Turun yliopiston biodiversiteetti yksiköstä sanoo, että lähipäiville ennustetut sateet voivat viivästyttää pölyttämisen alkua.

–  Sateella norkon kukat eivät aukea, vaan odottavat poutaista ja lämmintä säätä. Heti sen jälkeen, kun tämä saderintama poistuu, ovat norkot aika lailla lähellä pölyttämistä.

Koivun kukinnan voimakkuutta pystyy ennustamaan toisin kuin heinien tai pujon. Tälle vuodelle ennuste lupaa runsasta kukintaa koko maahan.

Runsaskukintaisena keväänä siitepölyä on usein ilmassa viikkoja, mutta pitoisuudet eivät ole korkeita koko ajan. Voi myös olla, että huipusta tulee hyvin runsas, mutta se kestää lyhyen aikaa.

Koivun kukinta vaatii, että norkot ovat keränneet riittävästi lämpöä. Siksi siitepölykausi alkaa etelässä aiemmin kuin pohjoisessa.­

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?