Kuljettajat liukastelivat kymmeniä peltikolareita ympäri Suomen - Sää - Aamulehti

Hankala ajokeli aiheutti kymmeniä peltikolareita ympäri Suomen – Pirkanmaalla liukkaus sai ihmiset varovaisiksi: ”Keli on riittävän huono”

Pöllyävä pakkaslumi on haitannut liikennettä pohjoisessa, ja Varsinais-Suomessa liukkaus aiheutti vakavia kolareita. Pirkanmaalla tilanne- ja johtokeskuksen päivystävä palomestari Pauli Keskinen kiittää tilannetta rauhalliseksi.

Jäätävä vesisade kohmettui jääpisaroiksi auton tuulilasissa Vantaalla pakkassäässä 23. helmikuuta. Pelti on rytissyt tieliikenteessä ympäri maata. Fintrafficin tieliikennekartan mukaan ajokeli on huono tai erittäin huono lähes koko maassa pitkälle yöhön saakka. ­

23.2. 19:11 | Päivitetty 24.2. 16:44

Pelti on rytissyt tiistaina tieliikenteessä ympäri maata. Fintrafficin tieliikennekartan mukaan ajokeli on huono tai erittäin huono lähes koko maassa pitkälle yöhön saakka.

Fintrafficin liikennekeskuspäivystäjän Juho Anttosen mukaan peltikolareita ja tieltä suistumisia on tapahtunut tiistain aikana eri puolella Suomea useita kymmeniä.

– Enemmänkin saattaa olla, en ole pysynyt laskuissa mukana. Virallista tilastoa meillä ei tästä ole.

Pirkanmaalla rauhallista

Pirkanmaalla onnettomuuksia on ollut esimerkiksi Varsinais-Suomea maltillisemmin, sillä pelastuslaitos sai tiistain aikana vain muutamia hälytyksiä tieliikenneonnettomuuksista.

Orivedellä iltapäiväkahden jälkeen ilmoitettu kolari osoittautui perättömäksi ilmoitukseksi, kertoo tilanne- ja johtokeskuksen päivystävä palomestari Pauli Keskinen.

Puoli kolmen aikaan auto suistui katolleen Valkeakoskella, mutta kuljettaja selvisi onnettomuudesta vaurioitta.

Keskisen mukaan päivän aikana on sattunut pari-kolme pientä ulosajoa. Hämeenkyrössä kuorma-auto ajoi taksin perään.

Pelastuslaitoksella ei ollut tietoa kolarien henkilövahingoista.

–Keli on riittävän huono, että ihmiset osaavat olla varovaisia, Keskinen sanoo.

Turussa vesisade hankaloittaa ajoa

Keski- ja Itä-Suomessa lumentulo on vaikeuttanut ajo-olosuhteita, ja esimerkiksi Turun seudulla jäätävä vesisade on aiheuttanut ongelmia.

– Koko länsirannikko on tosi liukas, liikennekeskuspäivystäjä Juho Anttonen sanoo.

Varsinais-Suomen pelastuslaitos kertoi Twitterissä kahden aikaan iltapäivällä, että käynnissä oli samanaikaisesti yhteensä seitsemän tehtävää kolarin tai ulosajon vuoksi. Osa näistä oli vakavia.

– Nyt on syytä ajaa erityisen varovasti ja jättää tilaa pelastustoimille. Olisi paras, ettet kuvaisi onnettomuuksia tai niiden uhreja ajaessasi ohi, pelastuslaitoksen tviitissä kirjoitettiin.

Lumi sulaa kilometrin korkeudessa

Jäätävää vesisadetta – tai alijäähtynyttä vettä – on satanut Uudellamaalla ja Lounais-Suomessa. Pohjoisempana pöllyävä pakkaslumi on vaikeuttanut liikennettä, kertoo Ilmatieteen laitoksen päiväystävä meteorologi Iiris Viljamaa.

– Myöhään illalla sadealueet ovat väistymässä itärajan tuntumaan, hän kertoo.

Jäätävä sade ei matkaa itärajalle, sillä sisämaahan mentäessä ilma kylmenee, eivätkä lumihiutaleet pääse sulamaan matkalla maahan.

– (Lounais-Suomessa) suunnilleen kilometrin korkeudessa on lämpimämpi patja, joka sulattaa sen yläpuolelta leijailevat hiutaleet vedeksi. Ne eivät ehdi kiteytyä uudelleen ennen kuin osuvat maan pinnalle, Viljamaa kertoo.

Alijäähtynyt vesi tarkoittaa siis sitä, että vesi on jäähtynyt alle jäätymispisteen, mutta ei ole kuitenkaan ole ehtinyt muodostua kiinteiksi sadepartikkeleiksi.

– Sen takia se jäätyy välittömästi, kun se osuu kiinteään pintaan, Viljamaa sanoo.

Korjaus 24.2.2021 kello 16.38: Jutussa oli kerrottu tuoreeltaan onnettomuuden jälkeen, että Hämeenkyrön kolarissa ei ollut henkilövahinkoja. Pelastuslaitos ei saa tarkkaa tietoa henkilövahingoista, minkä vuoksi epätarkka ilmaus on korjattu tarkemmaksi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?