Jäätävää sadetta ja erittäin huonoa ajokeliä luvassa myös tiistaina - Sää - Aamulehti

Ilmatieteen laitos varoittaa: Jäätävää sadetta ja erittäin huonoa ajokeliä tulossa myös tiistaina

Jäätävä sade tekee kulkuväylistä luistinratoja ja jäädyttää autojen tuulilasit. Lunta voi kertyä jopa 10 senttimetriä päivän aikana.

Jäätävä sade tekee autojen tuulilaseihin panssarimaisen jääkerroksen.

22.2. 9:34

Aamulehti

Sunnuntai-iltana tienpinnat peiliksi silannut jäätävä vesisade saa jatkoa jo tiistaina.

Ilmatieteen laitos on varoittanut erittäin huonosta ajosäästä lähes koko maan etelä- ja keskiosaa. Maan pohjoisosassa ajokeli on huono.

Jalankulkusää jatkuu vaarallisen liukkaana Uudellamaalla, Varsinais-Suomessa, Lounais-Suomessa, Satakunnassa, Pirkanmaalla ja Kanta-Hämeessä.

Tiistaina lämpötilat vaihtelevat itäisen Suomen noin 20 pakkasasteesta Etelä- ja Lounais-Suomen nollakeliin.

Ilmatieteen laitos on antanut Pirkanmaalle tiistaille varoituksen erittäin huonosta ajokelistä jäätävän tihkusateen ja lumipyryn vuoksi.

– Vähän samantyyppinen sadealue kuin sunnuntaina liikkuu tiistaina eteläiseltä Pohjanmaalta Pirkanmaan kautta kohti pääkaupunkiseutua. Siihen voi liittyä runsaampia lumisateita, mutta myös jäätävää sadetta, kertoo Ilmatieteen laitoksen päivystävä meteorologi Tuomo Bergman.

Pahin ajokeli alkuillasta

Tampereen seudulle saderintama ehtinee tiistaina alkuillasta, mutta kevyempää sadetta saattaa olla luvassa jo aamusta.

– Heikkoa, tihkumaista sadetta voi tulla jo aamutuimaan, mutta runsain sade osuu alkuiltaan. Sateen olomuoto vaihtelee lumen, jääjyvästen ja jäätävän sateen välillä.

Päivän aikana lunta voi kertyä enintään 10 senttimetriä. Lämpötila on aamulla kymmenisen astetta pakkasella ja iltaa kohden viiden pakkasasteen molemmin puolin.

Näin jäätävä sade syntyy

Jäätävä vesisade syntyy, kun ylempänä ilmakehässä lämpötila on plussan puolella. Pilvet ovat matalalla, ja niiden huipulla ilma on lämmintä.

– Lumisade sulaa eikä ehdi jäätyä uudelleen, vaan päätyy jäätävinä pisaroina maahan. Osa vedestä voi jäätyä jo maanpinnan läheisyydessä raemaisiksi jääjyväsiksi.

Jäätävä tihku on autoille vaarallista paitsi liukkauden vuoksi myös siksi, että se voi jäädyttää tuulilasit hetkessä myös ajon aikana.

– Varsinkin, jos auto on juuri lähtenyt liikenteeseen, sen lämmitysteho ei välttämättä riitä pitämään tuulilasia sulana.

Saderintama on väistynyt Pirkanmaalta iltakahdeksaan mennessä. Keskiviikon vastaisena yönä ennen puolta yötä on jo täysin poutaa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut