Tammikuun loppu on todennäköisesti tavallista kylmempi - Sää - Aamulehti

Lisää lunta ja kovia pakkasia – tammikuun loppu on todennäköisesti tavallista kylmempi

Koko viime talvena ei päästy Tampereella lähellekään perjantain pakkaslukemia.

Tampereella värjöteltiin perjantaina yli kymmenen astetta kovemmassa pakkasessa kuin koko viime talvena.­

17.1. 14:26

Helsinki

Alkuviikosta kovimmat pakkaset helpottavat, mutta keskiviikosta lähtien saattaa taas olla luvassa lunta ja rapsakampaa pakkassäätä, kerrotaan Ilmatieteen laitokselta. Sään kehitys riippuu siitä, mitä reittiä Suomea nyt lähestyvä matalapaine liikkuu.

– Nyt näyttäisi, että lauha ilma jää Suomen eteläpuolelle ja täällä se matalapaine tulisi lumena, kertoi päivystävä meteorologi Hannu Valta sunnuntaina.

Ennusteen mukaan sateet painottuvat keskiviikkoiltaan ja torstaille sään samalla viilentyessä. Maan etelä- ja keskiosissa saattaa lunta pyryttää taivaan täydeltä jopa 10–20 senttimetriä. Lauha vaihtoehto on Ilmatieteen laitoksen mukaan se, että sade tulee vetenä.

Luvassa hyinen loppukuu

Tammikuun kaksi viimeistä viikkoa tulevat todennäköisesti olemaan tavanomaista kylmempiä koko maassa Siperiasta lähestyvän korkeapaineen vuoksi.

Suomeen työntyvä kylmä ilmamassa johtuu polaaripyörteestä, joka syntyy, kun maanpinnalla esimerkiksi Siperiassa tai napajäätiköllä on kylmää ilmamassaa. Kylmä ilma on tilavuudeltaan tiheämpää kuin lämmin ilmamassa, mikä aiheuttaa pyörteen maapallon pyöriessä.

Ylempänä ilmakehässä ilma virtaa myötäpäivään, jos siellä on lämpimämpää massaa, ja alhaalla kylmä massa kiertää vastapäivään. Maanpinnalla olevan kylmän massan ympärille muodostuu laaja matalapaine.

– Se on sellainen muna–kana-ilmiö. Polaaripyörre muodostuu sinne, missä on kylmää ilmamassaa maanpinnan lähellä, Valta tiivisti.

Myös lentoliikenteen monesti hyödyntämät suihkuvirtaukset syntyvät samalla tavalla. Pyörteet voivat myös jakautua, jolloin myös uudella pyörteellä on oma kylmä keskuksensa.

Nyt napajäätikölle on syntynyt vahva korkeapaine, jonka eteläpuoli virtaa Suomea kohti.

Tampereella oli kylmintä lähes kahteen vuoteen

Pirkanmaalla tämän talven kylmimmät lämpötilat mitattiin perjantaina aamulla. Pirkanmaan kylmin paikka oli Virtain Äijänneva, jossa lämpötila painui 31,8 astetta pakkasen puolelle.

Tampereen Härmälässä pakkasta oli perjantaina 25,4 astetta. Viime talvena samalla mittausasemalla oli kylmimmillään 14,4 astetta pakkasta.

Talvena 2018–19 Härmälässä oli kylmempää kuin tämän viikon perjantaina yhtenä päivänä. Tuolloin tammikuun 22. päivänä pakkasta oli kovimmillaan 26,1 astetta.

Tampereella Härmälän mittausasemalla on sunnuntaina lunta 17 senttiä. Pirkanmaalla Juupajoen Hyytiälän havaintoasemalla lunta oli sunnuntaina aamulla 32 senttiä. Eniten lunta on alkuviikon lumisateiden tuloksena Helsingin seudulla, puolisen metriä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?