Sää: Lumimyrskyä ei näytäkään tulevan Pirkanmaalle - Sää - Aamulehti

Lumikaaos kiersi tiistaina Pirkanmaan, tällaisiksi päivän sadekertymät jäivät – Meteorologi: Pian luvassa on ”kuin suora henkäys Siperiasta”

Pirkanmaa välttyi tiistaina Etelä-Suomen lumikaaokselta. Vaikka isommilta onnettomuuksilta vältyttiin, pelastuslaitokselle päivä on ollut kiireinen. Pahimmillaan sähköttä oli tuhansia pirkanmaalaisia.

Sademäärät jäivät Pirkanmaalla tiistaina vähäisiksi. Näin lumi pöllysi illalla Tampereen Armonkalliolla.

12.1. 5:55 | Päivitetty 12.1. 21:28

Aamulehti

Pahimmat lumipyryt eivät tiistaina yltäneet Pirkanmaalle. Ennen iltakahdeksaa Tampereen Härmälän havaintoasemalla sademäärä oli jäänyt 1,8 millimetriin ja Juupajoen Hyytiälässä 2,1 millimetriin.

–Lumensyvyydessäkään ei ole juuri tapahtunut muutosta. Härmälässä lumensyvyys on edellisen vuorokauden aikana jopa laskenut sentillä, kertoo päivystävä meteorologi Hannu Valta Ilmatieteen laitokselta.

Kovimmat sadekertymät osuivat tiistaina eteläiseen Satakuntaan, Varsinais-Suomeen ja Uudellemaalle. Esimerkiksi Lohjalla lunta oli iltaan mennessä tullut 29 ja Helsinki-Vantaan lehtoasemalla 27 senttiä.

Vaikka lumisateet jäivät Pirkanmaalla vähäisiksi, päivä oli tuulinen. Tampereen Siilinkarilla kovin puuska puhalsi 20,5 ja Tampere-Pirkkalan lentoasemalla 20,2 metriä sekunnissa.

–Ne ovat jo lähellä myrskypuuskan lukemia, Valta sanoo.

Heikot lumisateet voivat jatkua Pirkanmaalla keskiviikkona. Sää myös kylmenee. Keskiviikkona pakkasta voi olla kymmenisen astetta, torstaina jo 20 astetta.

Torstain ja perjantain välisenä yönä pakkanen voi painua jopa lähelle 30 pakkasastetta.

– Se on todella suora henkäys Siperiasta, Ilmatieteen laitoksen päivystävä meteorologi Jouko Korhonen kuvaili tiistaina aamulla.

Vaikka tuuli tuiversi tiistaina iltapäivällä Tampereen Ratinassa, lunta ei tuolloin satanut.

Miksi ennuste muuttui?

Puuskittainen tuuli alkoi voimistua Tampereen seudulla maanantain ja tiistain välisenä yönä kolmen aikaan yöllä.

Vielä sunnuntaina ja maanantaina meteorologit ennustivat suurempaa lumimyrskyä myös Pirkanmaalle.

Tiistaiaamuna Ilmatieteen laitos ennusti, että Tampereen ympäristöön sataisi keskiviikkoaamuun mennessä lunta viitisen senttiä, ja paikoin vähän enemmänkin. Tuuli tuiskuttaa sitä kinoksiksi.

– Talvimyrskyn tuntua siinä on, mutta varsinainen lumipyry jää etelään ja länteen, Korhonen sanoo.

Lue lisää: Koko Tampereen katujen kunnossapitokalusto on liikkeellä jo aamuvarhaisella tiistaina – ”Tonttikaduille tullaan heti kun ehditään”

Miksi ennustuksessa tapahtui näin suuri muutos sunnuntaista maanantain keskipäivään mennessä?

– Lämpimät merialueet muuttavat tilannetta. Myrsky tulee pitkin pohjoista Itämerta, mutta ei jaksa puskea enää Tampereen ympäristöön asti. Se on nyt Ruotsin päällä, mutta jos se olisi vähän idempänä, voimakkaat lumisateet yltäisivät Keski-Suomeen asti.

Aamuyhdeksän aikaan liikenne sujui ongelmitta Tampereen Paasikiventiellä.

Tampereelle satoi vain hyvin maltillisesti lunta tiistaiaamun ja edeltävän yön aikana, mutta tuuli pöllytti lunta paikoin kasoille. Kuva on Ranta-Tampellasta aamupäivällä 12.1.2021.

Pelastuslaitoksella vilkas päivä

Pirkanmaan pelastuslaitokselle tiistai oli tehtävämäärältään vilkas, vaikka isommilta onnettomuuksilta ja tehtäviltä vältyttiin.

Ensimmäiset hälytystehtävät pelastuslaitos sai tiistaina ennen kello neljää aamulla. Ennen aamuseitsemää pelastuslaitokselta kerrottiin, että sää oli aiheuttanut yhden puun kaatumisia Orivedellä, Valkeakoskella, Ruovedellä ja Tampereella.

Pirkanmaan liikenteessä tiistaiaamu- ja päivä olivat rauhallisia. Isompi onnettomuus Pirkanmaalla kävi tiistaiaamuna Kangasalan Kuhmalahdentiellä, missä ajoneuvo suistui tieltä ja päätyi kyljelleen ojaan. Kukaan ei kuitenkaan loukkaantunut.

Kello 15 aikaan rekka tukki tien Parkanon Kankarintiellä, ja työtehtävä oli siirtynyt poliisin hoidettavaksi.

Aamun ja iltakahdeksan välillä erilaisia vahingontorjuntatehtäviä oli kertynyt yhteensä noin 30 ja liikenneonnettomuuksia kahdeksan.

–Onnettomuuksista suurin osa oli tällaisia penkkaan ajoja. Vahingontorjuntatehtävät olivat muun maussa kaatuneita puita, kertoo päivystävä palomestari Ilpo Kuokkanen.

Lumi, tuuli ja Näsijärven vesi loivat jäätaidetta Tampereen Ranta-Tampellan kaiteeseen tiistaiaamuna 12.1.2021.

Enimmillään yli 12 000 ilman sähköjä

Lumisateet aiheuttivat tiistaina sähkökatkoja eri puolilla Suomea. Enimmillään sähköttä oli aamukahdeksan aikaan yli 12 000 taloutta. Energiateollisuuden sähkökatkokartan mukaan katkoja oli tuolloin yli 40 kunnan alueella.

Ennen aamuseitsemää Tampereella oli vailla sähköä lähes tuhat taloutta. Myös Virroilla ja Hämeenkyrössä sähköä vailla oli noin 500 taloutta, ja Nokialla lähes 300. Ylöjärvellä sähköttömään aamuun herättiin lähes 250 taloudessa.

Sähkökatkoja oli Pirkanmaalta myös Urjalassa, Kangasalla, Ikaalisissa, Vesilahdella, Parkanossa, Sastamalassa sekä Punkalaitumella.

Kello 7.30 Virroilla oli ilman sähköä 1 400 taloutta. Ennen aamukahdeksaa sähköttömien määrä oli noussut Virroilla jo 4 043:een talouteen.

Puolenpäivän jälkeen vailla sähköä lähes 5 000 taloutta. Katkoista suuri osa sijoittui Pirkanmaalle, Satakuntaan ja Keski-Suomeen.

Kello 22 jälkeen Suomessa oli sähköttä vielä 4 043 asiakasta. Katkoja oli 23 kunnassa. Iltaan mennessä lähes kaikki Pirkanmaan sähkökatkot on saatu korjattua. Ilman sähköä on enää 39 sähköyhtiö Elenian asiakasta Ylöjärvellä.

Lumisateet voivat jatkua Pirkanmaalla heikkoina läpi tiistain ja keskiviikon välisen yön. Tältä illalla näytti Tampereen Armonkalliolla.

Useita onnettomuuksia eri puolilla maata

Tiistaina aamulla meteorologi Jouko Korhonen kertoi, että lunta odotettiin tulevan paljon Uudellemaalle ja Varsinais-Suomeen.

– Maanantaina esimerkiksi Porvooseen satoi 17 senttiä lunta. Jos siis tiistaina Uudellamaalla sataa 30 senttiä ja keskiviikkona 10 senttiä, puhutaan jo jopa 60 senttimetristä lunta. Saa nähdä, tulenko tiistain ja keskiviikon väliseksi yöksi suksilla töihin, Korhonen sanoo.

Tiistaiaamuna kovimmat tuulenpuuskat koettiin Pohjanmaalla ja Satakunnassa. Esimerkiksi Porin Tahkoluodossa mitattiin 30,6 metriä sekunnissa puhaltava puuska.

Ajokeli oli tiistaina erittäin huono Varsinais-Suomessa ja Uudellamaalla. Korhonen neuvoi alueiden asukkaita pysyttelemään kotona, jos ei ollut välttämätöntä syytä lähteä liikenteeseen.

Eri puolilla Suomea tapahtui tiistaina lukuisia onnettomuuksia. Vakavin onnettomuus tapahtui Seinäjoella, missä henkilöauton kuljettaja kuoli ajettuaan nokkakolarin rekan kanssa. Onnettomuus tapahtui erittäin liukkaalla kelillä ennen puoltapäivää.

Helsingin poliisista kerrottiin, että Uudellamaalla oli aamuyhdeksään mennessä tapahtunut 22 kolaria.

Satakunnassa sää oli huonompi kuin Pirkanmaalla. Linja-auto suistui valtatie 8:lta Porissa. Yksi ihminen loukkaantui Porissa linja-auton suistuttua tieltä. Onnettomuus sattui ennen aamuseitsemää Rauman ja Porin välisellä tiellä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: