Hyvästi pilkkiminen ja avantouinti – Etelä-Suomen suuret järvet voivat jäädä kokonaan jäätymättä tulevaisuudessa - Sää - Aamulehti

Hyvästi pilkkiminen ja avantouinti – Etelä-Suomen suuret järvet voivat jäädä kokonaan jäätymättä tulevaisuudessa

”Lapsenlapsemme eivät tule näkemään samanlaista jäätalvea kuin me.”

Avantouinti saattaa vaihtua talviuinniksi, sillä Etelä-Suomen suuret järvet eivät välttämättä enää lainkaan jäädy tulevina talvina.­

23.11.2020 2:00

Helsinki

Tulevina vuosikymmeninä Etelä-Suomen suuret järvet jäät voivat jäädä kokonaan jäätymättä joinakin vuosina. Syynä tähän on ilmastonmuutos.

– Ehdottomasti jäät voivat jäädä kokonaan tulematta. Jos ajatellaan Etelä-Suomen suuria järviä, kuten Lohjanjärveä, se on melko iso ja syvä eteläinen järvi. Siksi on hyvin todennäköistä, että tulee olemaan vuosia, kun se ei jäädy ollenkaan, sanoo hydrologian professori, dosentti ja tietokirjailija Timo Huttula.

Samanlaista tulevaisuutta ennustaa Suomen ympäristökeskuksen kehittämispäällikkö Johanna Korhonen.

– 20 viime vuoden aikana järvivesien jäätyminen on entisestään myöhästynyt ja jäät sulaneet entistä aikaisemmin.

Suomen järvivesien jäätymistä on tutkittu jo pitkään, joten muutoksia on helppo havainnoida. Huttulan mukaan jäätymisen myöhästymisestä on tilastollista tietoa usean vuosikymmenen takaa. Esimerkiksi Kuopion Kallavettä on tutkittu 1830-luvulta lähtien.

Asiantuntijat ennustavat, että pilkkiminen voi monina talvina olla mahdollista vain pienemmillä järvillä.­

Järvet jäätyvät entistä myöhemmin

Tilastoinnin alussa järvi jäätyi jo marraskuun loppupuolella, mutta nyt jäätyminen on venynyt lähemmäksi joulua.

– Samantyyppistä kehitystä on näillä muilla suurilla järvillä. Oulunjärvellä jäätyminen on viivästynyt 1800-luvun puolivälistä tähän päivään saakka noin kymmenellä päivällä, hän sanoo.

Hän arvioi, että tällä vuosisadalla vaikutukset näkyvät Etelä-Suomessa ja yltävät Ouluun asti. Lapin järvissä muutos näkyy tuskin samalla tavalla.

Vanhoissa tilastoissa järven jäätymiseksi on määritelty todennäköisesti se, että järvi on muodostanut yhtenäisen jääpeitteen. Yhtenäinen jääpeite tarkoittaa sitä, että koko näkyvä vesialue on jään peitossa, jolloin voi mitata ja ilmoittaa jään paksuuden.

Etelä-Suomestakin löytyy yhä jäätyviä järviä

Kokonaan ilman jäätä Etelä-Suomenkaan järvet tosin tuskin jäävät. Pienet järvet jäätyvät yleensä nopeammin ja helpommin kuin isot. Tämä johtuu siitä, että isot järvet ovat isoja lämpövarastoja, joiden jäähtyminen vie aikansa.

– On tärkeä muistaa, että meillä on Etelä-Suomessakin pieniä järviä, jotka jäätyvät nopeammin kuin isot järvet. Niistä voi siis yhä löytyä pilkki- ja retkiluistelupaikkoja, Huttula sanoo.

Ilmastonmuutos lisää myös tuulisuutta talvisin, mikä on myös merkittävä asia jäiden kehittymisen kannalta.

– Tuulet voivat rikkoa heikon jään, hän sanoo.

Huttulan mukaan samankaltainen tuuli kuin Liisa-myrskyn aikana riittäisi saamaan muutaman sentin jääpeitteen murtumaan.

Keskilämpötilan pysäytys oleellista

Järvivesien lämpenemisen taustalla on ilmastonmuutos. Vesien lämpötilan nousun lisäksi järvien tulevaisuus riippuu siitä, miten maa- ja metsätalouden kuormitusta saataisiin rajoitettua.

– Järvien ekologisen tilan ja kehityksen parantuminen on aika sen armoilla, miten valuma-alueiden ravinne- ja humuskuormat saadaan kuriin, Huttula sanoo.

Toinen myönteiseen suuntaan vaikuttava tekijä olisi ilman lämpötilan nousun rajoittaminen, sillä ison järven lämpötilan lämpeneminen seuraa ilman keskilämpötilaa. Eli jos ilman lämpötilan nousu saadaan pysähtymään, niin järvienkin kohtalo on parempi.

Mutta vaikka lämpötilan nousu saataisiin nyt pysähtymään, niin sen vaikutukset näkyvät vielä vuosikymmeniä. Etelä-Suomen talvi oli viime vuonna lumeton ja sateinen, ja vastaavaa voi olla luvassa tulevina vuosina.

– Meidän lapsenlapsemme eivät tule näkemään samanlaista jäätalvea kuin me. Viime vuoden kaltainen talvi etelässä antaa aika hyvän kuvan siitä, mitä jatkossa on edessä, Huttula sanoo.

Lue lisää: Marraskuu on paras aika aloittaa talviuintiharrastus – Aamulehti on testannut Pirkanmaan kaikki 52 yleistä saunaa, lue tästä arvostelut ja talvikauden aukioloajat

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?