Upea sumu valtasi Tampereen - Sää - Aamulehti

Lukijat ikuistivat upeita videoita ja kuvia sumusta – Tästä syystä marraskuu on otollinen sumuille

Marraskuu on tunnetusti harmaa kuukausi. Tiistaina nähtiin poikkeuksellisen upeita hetkiä, kun aurinko ja sumu kilpailivat Tampereen taivaalla. Meteorologi kertoo, miksi marraskuu on kuukausista harmain.

Saara Väänänen ikuisti sumukaaren Näsijärvellä, kun sankka sumu haihtui hetkeksi.

10.11.2020 17:35 | Päivitetty 10.11.2020 18:06

Aamulehti

Tiistai on ollut Tampereella sumuinen aurinkoinen ja taas sumuinen. Auringon ja sumun leikki sai lukijat ikuistamaan upeita näkymiä ja videoita ympäri Tamperetta.

Marraskuu on kuukausista harmain, ja siihen on syynsä, sillä olosuhteet ovat hyvät.

Ilmatieteenlaitoksen päivystävän meteorologin Hannu Vallan mukaan tiistaina vallinnut heikkotuulinen korkeapaine on sumulle varsin otollinen.

–  Tähän aikaan vuodesta auringon säteily on heikkoa. Kosteutta haihtuu, kun maa on lumeton ja vesistöt auki. Jäähtyessään maanpinnan lähellä oleva ilmamassa saavuttaa kastepisteen, ja siitä muodostuu sumua.

Paavo Niemen työmaalta aukesi upeat näkymät yli sumuisen Tampereen.

Valta kertoo, että tiistaina aurinko ehti hälventää sumua vain hieman. Matalalta paistanut aurinko ei juurikaan lämmitä, ja siksi sumua alkoi muodostua iltapäivällä heti uudelleen, kun ilma jäähtyi.

Joni Pystö kuvasi sumua Amurissa.

Syksyn sumuja edesauttavat kosteuden lisäksi etelävirtaukset tai heikkotuulinen korkeapaine..

– Tähän aikaan vuodesta sumua voi helposti olla koko vuorokauden, kun aurinko paistaa niin loivassa kulmassa, Valta selittää.

Toisin sanoen aurinko ei lämmitä riittävästi, jotta sumu hälvenisi. Jos samaan aikaan on paksua alapilveä, sumu ei pääse pakenemaan korkeuksiin, vaan jää massaksi lähelle maanpintaa. Siksikin Marraskuu on Vallan mukaan otollinen sankoille sumuille.

Valta sanoo, että tämänkaltaiset sumut ovat hyvin paikallisia ja vaikeasti ennustettavia.

Sumu loi auringon ympärille kehän.

Joni Pystö kuvasi sumua Amurissa.

Korkeapaine on väistymässä etelään Suomesta. Valta kertoo, että sen korvaa Atlantilta työntyvä matalapaine, joka tarkoittaa lähipäiviksi hyvin pilvisiä päiviä Luvassa on myös paikon paksuakin sumua pitkin päivää.

Sumu tiivistyi iltaa kohden. Kuva Epilästä.

Halkoniemessä näytti tiistaina näin upealta.

Loppuviikolle ja ensi viikon alku ovat taas lämpimiä, mutta pilvisiä. Lämpötila kipuaa muutaman asteen plussalle. Ensi viikon alussa lämpöä voi olla seitsemänkin astetta.

Kelivaroitus on edelleen voimassa ensi yönä ja huomen aamulla. Selkeillä alueilla tienpinnat jäätyvät ja sitä kestää huomiseen aamuun saakka.

Aamupäivällä paksut alapilvet nostavat lämpötilan reilusti plussalle.

Sumu tiivistyi Sarkolan pelloille auringonlaskun aikaan Nokialla.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos