Marraskuun sateet nostivat vesien pintoja Pirkanmaalla - Sää - Aamulehti

Marraskuussa satoi Pirkanmaalla lähes kaksi kertaa enemmän kuin tavanomaisesti – Vaikuttaa positiivisesti järviin ja pohjavesiin

Lisäsateet ovat tehneet hyvää Pirkanmaan järville ja pohjavesille.

Vedenpinnat ovat lähteneet runsaiden sateiden ansioista nousuun Pirkanmaalla.

18.11.2019 15:14

Aamulehti

Marraskuussa satoi harvinaisen paljon Pirkanmaalla. Ilmatieteen laitoksen mukaan Nokian Tottijärven säähavaintoasemalla marraskuussa on satanut 55 milliä ja Juupajoella 62 milliä. Se on lähes kaksi kertaa enemmän kuin tavanomaisesti: Nokian Tottijärven pitkän ajan keskiarvo on 30 milliä ja Juupajoella 33 milliä.

Lisäsateet ovat tehneet hyvää Pirkanmaan järville ja pohjavesille. Vesitalousasiantuntija Harri Mäkelä Pirkanmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskukselta kertoo, järvien vedenpinnat ovat lähteneet selkeästi nousuun.

Esimerkiksi Längelmävedellä ja Mallasvedellä on ollut voimassa toista vuotta juoksutusrajoitus, mikä puolestaan on vaikuttanut Vanajanveteen. Nyt on harkinnassa, että siitä voitaisiin luopua.

– Kun rajoitus saadaan pois, pystymme paremmin hallitsemaan Vanajavettä.

Myös Vanajavesi on nousemassa keskiarvokorkeuteen. Näsi- ja Pyhäjärvi ovat niin ikään keskiarvokorkeudessa.

Muutamalla pikkujärvellä, kuten Jalannilla Akaassa ja Äväntäjärvellä Orivedellä vedenpinta on selkeästi yli keskiarvon, mutta niissä kummassakin on pohjapato.

Selkeästi alle normaalin ollaan Tarjannevedellä, jossa vedenpinta on lähtenyt nousuun, mutta silti järven pinta on kolmisenkymmentä senttiä alle keskiarvon.

– Tilanne on lähtenyt paranemaan viimeisen viikon aikana. Mutta vielä saisi sataa, Mäkelä sanoo.

Pohjavesitilanne on sekin paranemaan päin.

Suomen ympäristökeskuksen pohjavesitilastoista käy ilmi, että Pirkanmaan kahdella pohjavedenkorkeuden mittausasemalla vedenkorkeus on lähtenyt selvästi nousuun. Silti pinta on vielä keskiarvon alapuolella.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut