Tampereella mitattiin tänään 16 astetta lämmintä, mutta kevättä ei ole vielä julistettu – säässä tapahtuu nyt käänne, edessä voi olla jopa lumi- tai räntäsateita - Sää - Aamulehti

Tampereella mitattiin tänään 16 astetta lämmintä, mutta kevättä ei ole vielä julistettu – säässä tapahtuu nyt käänne, edessä voi olla jopa lumi- tai räntäsateita

Lämpötila ylitti Tampereella tiistaina 15 asteen rajan. Terminen kevät on jo lähellä, mutta lämpötilat lähtevät taas laskuun.

Ulkoilijat ottivat ilon irti lämpimästä ja aurinkoisesta säästä Hatanpään Arboretumilla. Keväisistä säistä huolimatta nurmikko ei vielä viherrä.

7.4.2020 17:24

Aamulehti

Keväinen aurinko on lämmittänyt Pirkanmaata jo useamman päivän. Tiistaina Tampereen Härmälän mittauspisteellä rikottiin kuluvan kevään lämpöennätys: 16 astetta. Myös muualla Suomessa ylitettiin 15 asteen raja.

Lämmin ja aurinkoinen sää on näkynyt ympäri maakunnan: moni on huomannut maasta pinnistävää vihreää, viime viikonloppuna monella oli pajunkissaisia vitsoja ja ensimmäisiä leskenlehdet ja sinivuokot on jo kuvattu ympäri Pirkanmaata.

Moni on ihastellut aurinkoa puistossa ja lenkkipolulla.

Keväisistä lämpötiloista huolimatta kevät ei ole kuitenkaan vielä virallisesti alkanut.

Tampereen kevään lämpöennätys rikki! Härmälässä mitattiin 16 asteen lukema tiistaina

Tampereella rikottiin maanantaina Pirkanmaan kuluvan vuoden lämpöhuippu – vielä tiistaina hätyytellään ennätyslukemia, sitten viilenee rajusti

Vaihtelevaa edessä

Ilmatieteen laitoksen päivystävä meteorologi Helena Laakso sanoo, että edessä on ainakin seuraavan reilun viikon ajan hyvin vaihtelevaa säätä.

–Matalapaine tuo Suomen pohjoispuolelta ajoittain kylmempää. Ajoittain lounaasta voi tulla lämpimämpää. Hyvin vaihtelevaa edessä siis.

Virallisesti kevät on saapunut silloin, kun keskilämpötila on nollan yläpuolella pysyvästi.

Pentti Kähkönen oli lähtenyt pyöräilemään lämpimässä kevätsäässä. Hän pysähtyi Arboretumille paistattelemaan kaunista kevätpäivää.

Viikko on alkanut lämpimissä merkeissä ja keskiviikkona lämpötila voi nousta vielä 13 asteen tuntumaan.

– Sitten kylmenee ihan reilusti, Laakso sanoo.

Sitten torstaina lämpötila laskee 5–7 asteeseen ja perjantaina lämpöä on enää 4–5 astetta. Myös tulevana pääsiäisviikonloppuna lämpötilat pysyvät alkuviikkoa selvästi viileämpänä. Yöllä lämpötila voi laskea pakkasen puolelle.

Myös vesi- ja jopa lumisateet ovat mahdollisia tällä viikolla.

Keskimääräistä lämpimämpi maaliskuu

Tyypillisesti terminen kevät on koittanut Pirkanmaalla maaliskuun puolella. Viime vuonna termisen kevään alkupäiväksi on tilastoitu Tampereen kohdilla 15. maaliskuuta. Edellisvuonna 5. huhtikuuta.

Vaikka kevät vaikuttaa nyt olevan hiukan myöhässä, maaliskuu oli keskimääräistä lämpimämpi. Lämpimiä kesäpäiviäkin on jo koettu, mutta yksittäiset kylmät päivät ja yöt vaikuttavat tilastointiin.

Ilmatieteen laitoksen tilastojen mukaan Tampereen mittauspisteiden maaliskuun keskilämpötila vuosina 1981–2010 on ollut -2,4 astetta. Tänä vuonna maaliskuun lämpötila oli plussan puolella 0.9 astetta.

Tampere kylpi auringossa tiistaina iltapäivällä. Illaksi synkkeni.

Huhtikuuta on eletty nyt viikon verran. Kuun alku on ollut keskimääräistä huhtikuuta pari astetta lämpimämpi.

Nyt tosin taas viilenee.

Muista aurinkosuoja

Suomen yllä on liikkunut viime päivinä polaaripyörre, joka on aiheuttanut otsonikadon Suomen ylle. Otsonikadon vuoksi maahan pääsee hieman tavallista enemmän auringon uv-säteilyä.

Etenkin herkkäihoisen ja auringolle tottumattoman kannattaa käyttää aurinkoisella säällä aurinkosuojaa ja aurinkolaseja.

Ilmatieteen laitoksen erikoistutkija Leif Backman sanoo kuitenkin, että vaikka uv-säteilyä on nyt hieman enemmän tavallisiin kevätlukemiin verrattuna, tilanne ei ole erityisen dramaattinen.

Backman sanoo, että ennusteiden mukaan tulevana viikonloppuna uv-säteily voi olla vuodenaikaan nähden tavallista voimakkaampaa.

Kati Papunen (oik.), Toni Seppänen ja Veera Papunen olivat pysähtyneet pyörälenkillä syömään Frenckelin aukiolle. Kati Papunen kertoo, että heillä on lomaviikko.

Terminen kevät

Termisen kevään aikana vuorokauden keskilämpötila on 0–10 asteen välillä.

Keskimäärin kevät alkaa Pirkanmaan etelä- ja keskiosissa keskimäärin 26. maaliskuuta ja 31. maaliskuuta välisenä aikana.

Pohjois-Pirkanmaalla kevät alkaa keskimäärin 31. maaliskuuta ja 5. huhtikuuta välisenä aikana.

Termisen kevään alku vaihtelee tyypillisesti parilla viikolla keskiarvoajankohdasta. Terminen kevät on vuodenajoista lyhin. Se kestää kuudesta yhdeksään viikkoa.

Kevään alkupäiviä Tampereella

2019: 15. maaliskuuta

2018: 5. huhtikuuta

2017: 10. maaliskuuta

2016: 25. maaliskuuta

Lähde: Ilmatieteen laitos

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos