Ukkoset tuovat mukanaan jopa trombeja ja rakeita - Sää - Aamulehti

Ukkoset vyöryvät Suomeen: Jopa trombeja ja rakeita luvassa – ukkosmahdollisuus Tampereella suuri

Tiistai jää kuluvan viikon lämpimimmäksi päiväksi. Viikon puolivälissä suuressa osassa maassa rytisee. Paikallisesti vaikutukset voivat olla tuntuvia.

Sähköä ilmassa -kurssilla perehdytään ukkoseen monesta näkökulmasta. Elokuussa 2010 Tampereella myrskysi. Näkymä Tampereen keskustasta kaakon suuntaan.

6.8.2019 16:12

Jo tiistaina maan lounaisosassa on ukkoskuurojen mahdollisuus, mutta lähipäivinä ne yleistyvät koko maan eteläpuoliskolla.

– Niitä pitkin päivää kasvaa ja tulee. Lähinnä ne sijoittuvat pääkaupunkiseudun länsipuolelle, mutta ei se täysin mahdotonta ole, etteikö pääkaupunkiseudulle osuisi. Muualla Suomessa on tänään poutaa. Idässä ja Lapissa voi yksittäisiä sadekuuroja tulla, puntaroi Forecan meteorologi Joanna Rinne.

Keskiviikkopäivänä ukkoskuurojen todennäköisyys kasvaa maan etelä- ja länsiosissa.

– Niitä tulee Pohjois-Pohjanmaalta etelään laajalla alueella. Jyväskylän tienoillakin voi tulla. Mikkeli-Savonlinna ja siitä itään jäävät poutaisiksi. Eniten ukkosmahdollisuutta on pääkaupunkiseudulta Vaasaan asti, Tampereen yli ja Turunkin seudulla.

Runsaimmillaan ukkoset ovat keskiviikkona iltapäivällä, mutta niitä voi rakentua pitkin päivää.

– Illalla ukkoset häviävät, mutta sadekuuroja voi tulla, Rinne arvioi.

Voimakasta rytinää

Rinteen mukaan suurin osa ukkosista on lyhytaikaisia kuuroja, mutta paikallisesti vaikutukset voivat olla hyvinkin tuntuvia. Jopa trombit ja raesateet ovat mahdollisia.

– Joka paikassa ei ukkosta mitenkään täysin poskettomasti, mutta en itse suunnittelisi mitään souturetkiä maan etelä- ja keskiosien järville.

Lyhyet kuurotkin voivat sisältää voimakkaita ilmiöitä.

– Jos autoreitille ukkonen osuu suoraan kohdalle, voi hyvinkin voimakkaita sateita tulla ja jopa joutua ajamaan tien sivuun, koska voi olla vesiliirtovaara.

Sää jatkuu epävakaisena ja ukkoset ovat mahdollisia myös torstaina.

Lämpötilat ovat ajankohtaan nähden viileitä: Pohjoisessa liikutaan 10–15 asteen välillä, eikä etelässäkään ylletä juuri 20 asteen yli loppuviikon aikana.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut