Meteorologilta synkkä arvio vuoden odotetuimmasta säästä: ”Sateet pyyhkivät Pirkanmaan kuin se olisi märkä rätti” - Sää - Aamulehti

Meteorologilta synkkä arvio vuoden odotetuimmasta säästä: ”Sateet pyyhkivät Pirkanmaan kuin se olisi märkä rätti”

Juhannuksen sää pysyttelee 20 asteen tuntumassa. Luvassa voi olla sade- ja ukkoskuuroja, joihin veneilijöiden kannattaa varautua.

Kohta vietetään keskikesän juhlaa. Kysymys kuuluu perinteiseen tyyliin, missä säässä.

12.6.2019 18:56 | Päivitetty 15.6.2019 17:22

Aamulehti

Juhannuksen sää vaikuttaa Tampereella melko lämpimältä, vaikka hellelukemiin ei päästäkään. Tällä hetkellä niin Forecan kuin Ilmatieteen laitoksenkin ennusteet näyttävät kymmenen päivän päähän ulottuvissa ennusteissaan lämpötilan pysyvän 20 asteen tienoilla.

Forecan päivystävän meteorologin Juha Föhrin mukaan juhannusviikon sää on hyvin vaihtelevaa, sillä matalapaineet kulkevat Suomen poikki. Sateiden riski kasvaa ja viimeistään juhannusaattona suuret sateet pyyhkivät koko maata.

– Sateet ovat niin laajoja, että ne pyyhkivät Pirkanmaan kuin se olisi märkä rätti, Föhr sanoo.

Ilmatieteen laitoksen meteorologi Paavo Korpela on varovaisempi arviossaan.

– Juhannusaattona on luvassa hieman yli 20 astetta lämmintä, epävakaisuutta ja sadekuuroja. Perinteinen keskimääräinen juhannussää siis, Korpela sanoo.

Ennusteet muuttuvat jatkuvasti

Sääpalveluiden tulosten vaihtelut johtuvat ohjelmiin syötetystä datasta, joiden pohjalta ennuste tehdään. Ilmatieteen laitoksen arvio perustuu useiden ennusteiden keskiarvoihin. Korpela täsmentää, että ennusteet voivat vielä muuttua monta kertaa.

Föhrin mukaan juhannuspäivä on todennäköisesti poutaisempi kuin aatto. Ilmatieteen laitoksen ennusteet päättyvät juhannusaattoon.

Sään vaihtelut voivat muuttaa monien juhannussuunnitelmia. Sateiden mukana saapuu voimakkaita tuulia, jotka voivat vaikuttaa veneilijöiden suunnitelmiin.

– Veneilijöiden täytyy huomioida äkillinen sään vaihtelu, tuulen voimakkuus ja ukkoskuurot. Tilannetta voi seurata sadetutkalla, mutta ei välttämättä kannata suunnitella veneilyjuhannusta, Föhr sanoo.

Juhannuskokkojen poltossa on oleellista se, onko metsäpalovaroitus voimassa. Sateet voivat Föhrin mukaan vähentää metsäpalojen riskiä, jolloin kokkojen polttaminen onnistuisi. Päätös metsäpalovaroituksista on kuitenkin kiinni Ilmatieteen laitoksen päätöksistä.

Korpela ei osaa vielä ottaa kantaa veneilijöiden juhannuksenviettoon tai kokkojen polttamiseen. Hänen mukaansa tällä hetkellä ei ole erityisen huolestuttavia ennusteita näkyvissä.

Juhannussää

Laskimme vuorokauden keskilämpötilojen keskiarvot 20 vuoden ajalta Tampereen mittausasemilta.

Juhannusaatto

Tampere-Pirkkala lentoasema 14,2 (astetta)

Härmälä 14,7

Äijjänneva 13,4

Siilinkari 14,4

Hyytiälä 13,7

Juhannuspäivä

Tampere-Pirkkala lentoasema 14,1 (astetta)

Härmälä 14,0

Äijänneva 13,6

Siilinkari 14,3

Hyytiälä 13,6

Lähde: Ilmatieteen laitos

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos